Asociația Hercules a renovat sala de sport a liceului, iar primarul a băgat capul în poză

Anul viitor liceul Barbu Stirbey va implini 100 de ani de la infiintare. Tot atunci Gheorghe Pistol va sarbatori 12 ani la conducerea orasului Buftea. Liceul este acum oglinda administratiei Pistol.

Printre primele licee construite în Romania, degradarea Liceului Barbu Știrbey continuă, deși conducerea face eforturi să-i schimbe măcar imaginea, pentru că nu are bani de altceva. Primaria continuă să ignore acest liceu și abia a alocat câțiva bani pentru reabilitarea toaletelor, și asta după presiunea publică pusă de Expresul de Buftea.

De doi ani, consilierul local independent, Bogdan Tobă, propune alocarea de bani în buget pentru reabilitarea liceului. Anul acesta primarul chiar a alocat o mică sumă pentru întocmirea documentației de reabilitare. Între timp, un ONG a reabilitat micuța sala de sport aflată în paragină, lucru văzut de unii ca o minune a civilizaței în 2023!

Deși a lipsit la inaugurarea toaletelor, primarul Pistol a participat la inaugurarea sălii de sport. Buftea Smart, pagina de Facebook a primăriei:

Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, prezent la inaugurarea noii săli de sport, a apreciat implicarea Asociației Hercules în proiectul de refacere a spațiului și a mulțumit reprezentanților acesteia pentru inițiativă. ”Am mai spus-o și în alte ocazii – Primăria orașului Buftea a fost preocupată de consolidarea, extinderea, modernizarea și dotarea Liceului ”Barbu A. Știrbey”, dar pentru că POR nu a avut prins în ghiduri decât posibilitatea anvelopării, nu am putut demara lucrările necesare – în condițiile în care unitatea avea neapărat nevoie, înainte de toate, de consolidare. Și, este adevărat că, din bugetul local, Primăria Buftea nu și-a permis să susțină aceste costuri. Vestea bună este că, în momentul de față, avem proiectul realizat pe consolidare și anvelopare și va fi depus pe PNRR, apoi, sperăm ca în primăvară să semnăm contractul de finanțare.


Anul viitor liceul Barbu Stirbey va implini 100 de ani de la infiintare. Tot atunci Gheorghe Pistol va sarbatori 12 ani la conducerea orasului Buftea. Liceul este acum oglinda administratiei Pistol.

Venit la catafalcul liceului Barbu Stirbey a carui sala de sport a fost renovata nu de Primaria pe care o conduce de mai bine de un deceniu, ci de un ONG cu o reala grija fata de copii, baronul Pistol a declarat ca liceul reprezinta o preocupare constanta pentru institutia pe care o conduce. […] Si acesta nu a fost un moment umoristic! Efectiv s-au scorojit peretii proaspat vopsiti la auzul acestei minciuni apocaliptice a primarului.

Liceul Barbu Stirbey n-a reprezentat pentru Gheorghe Pistol nici macar a o mia sa preocupare în 12 ani de mandat, ba dimpotriva. In anul 2012/2013, proaspat instalat la Primarie, Pistol Gheorghe a dat poate cea mai grea lovitura acestei unitati de invatamant redesenand traseul magistralelor de canalizare si de apa potabila, cotindu-le brusc spre terenurile familiei sale din zona Tamasi, ocolind astfel liceul Barbu Stirbey.

Astazi, anul 2023, secolul 21, cand primarul Pistol Gheorghe declara ca liceul a fost o preocupare pentru el, unitatea de invatamant nu dispune de apa potabila si nici canalizare. Si asta doar din cauza intereselor imobiliare ale familiei sale.

Putem stabili nivelul de preocupare al primarului si uitandu-ne la pasarela CF, singura cale de acces pietonala catre si dinspre liceu pentru majoritatea cartierelor orasului Buftea si care se mai tine intr-un surub. In ultimii 12 ani Pistol a construit de la zero mai multe podete betonate pe camp, edificand patru astfel de constructii doar in zona mosiei sale de pe soseaua Tamasi. Ne intrebam cat de prioritare erau aceste podete in mijlocul campului in comparatie cu pasarela CF pe care urca zilnic sute de elevi?!  Si da, stim, pasarela nu este a Primariei, dar oare in virtutea acestei preocupari constante a primarului fata de liceu, nu s-ar fi putut gasi in 12 ani o solutie de parteneriat Primarie – CFR?

Despre trotuare nu putem vorbi. Ele lipsesc complet din peisaj si nici nu fac parte din apanajul domnului primar Pistol deoarece dansul circula doar cu masina, iar pe trotuare monteaza stalpi.

Str. Fulger – str. Tamasi – str. Liceului nu dispun de trotuare astfel ca elevii liceului care vin din zona cartierului Buciumeni, prin “grija” domnului primar, sunt obligati sa circule pe strada. Dar altfel Pistol a fost preocupat. A fost preocupat de realizarea unor trotuare complet inutile in zona str. Milano (fabrica de mancare de caini) unde nu circula nici picior de om, dar unde majoritatea terenurilor apartin familiei sale, in special cele din vecinatatea viitoarei autostrazi A0 si a parcului industrial care se ridica in zona. 

N-as putea incheia decat gandindu-ma ca a existat totusi un moment cand Pistol Gheorghe a fost preocupat de liceul Barbu Stirbey. In anul 2017 Pistol Gheorghe a produs un cutremur in orasul Buftea cand a anuntat ca DESFIINTEAZA liceul Barbu Stirbey si-l da Tribunalului Ilfov ca spatiu de depozitare. Atunci vocea comunitatii s-a facut auzita. Elevii liceului au protestat chiar la depunerea de coroane la Monumentul Eroilor, in prezenta lui Gheorghe Pistol. Generatii intregi de bufteni care au urmat cursurile liceului si-au aratat indignarea pe facebook. Petitii cu mii de semnaturi s-au rostogolit in online. Primarul a fost obligat sa-si schimbe decizia de a ingropa definitiv liceul si l-a abandonat in agonie. Pe Pistol oricum nu-l leaga vreo emotie de acest loc pentru ca nici el si nici stramosii sai n-au vreo legatura cu Buftea.

”Suntem un ONG mic. Și în niciun caz nu am avut ca obiectiv să renovăm săli de sport. Dar, este în AND-ul nostru ca atunci când vedem ceva ce putem schimba, îmbunătăți, să invervenim. Mai ales dacă găsim și oameni implicați. Sper că văzând această sală de sport înțelegeți ce înseamnă efortul comun pentru a schimba lucrurile în bine. Îndemnul meu către voi (n.r. – elevii prezenți) este să învățați, să încercați să fiți protagoniști ai binelului și atunci când vedeți ceva ce nu funcționează, nu vă place și poate fi schimbat în bine, să vă implicați, să cereți sprijinul, să motivați și alte persoane care vă pot fi alături. Așa, puteți reuși să schimbați în bine multe lucruri. Bucurați-vă de această sală de sport!”, a transmis, la rândul său, Petruța Stănescu, director executiv al Asociației Hercules.

La 100 de ani de la infiintarea liceului Barbu Stirbey nu ne ramane decat sa ne multumim ca un ONG, Asociatia Hercules, se indura de noi si de acest loc cu o istorie uriasa si nu-l lasa sa se prabuseasca. Petruta Stanescu, vine cu un mesaj foarte corect si foarte dureros. Intr-un rezumat, declaratia domniei sale suna cam asa: “Iesiti din zona de confort, implicati-va, incercati sa fortati lucrarile si sa va cereti drepturile, altfel cade societatea pe voi. Nu mai asteptati sa vina Primaria, Guvernul, Primarul, Notarul, etc, sa faca ceva. SUNTETI SINGURI! Succes!”

scris de Tudor Manda

Sursa foto: pagiana de Facebook a liceului BS0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *