Un nou magazin Lidl în Buftea, abia după ce compania cumpără terenul „la gata” de la primar. Cazul e similar cu cel pentru care Stoica a făcut pușcărie.
După 8 ani de încercări și 2 PUZ-uri neaprobate, compania Lidl și-a găsit în sfârșit liniștea în Buftea și va deschide marele magazin, acolo unde nu se aștepta nimeni, dar doar după ce a cumpărat de la cine se aștepta toată lumea. Afacerea seamănă izbitor cu combinația din care a făcut pușcărie Ion Stoica.
Lidl a tot încercat să deschidă un magazin mai mare, mai întâi în 2016, la intersecția cu str. Știrbey, vizavi de vechiul Penny, unde nu i-a fost aprobat PUZ-ul. Renunțând la idee asta, Lidl încearcă pe amplasamentul actual din Studio, unde a achiziționat mai mult teren în spate, a făcut PUZ, dar tot nu a putut convinge autoritățile locale să primească autorizație de construire.
Abia după ce a achiziționat un teren de la familia Pistol, la intrare în Buftea, în Buciumeni, a primit și autorizație de construire.
Proprietarii terenului de 12 219 mp erau Rombiz (comapania de pe Str. Tamași), sora primarului și ginerele acesteia. Expresul de Buftea a obținut următorul document de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov:
Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresată de S.C. ROMBIZ IMPEX S.R.L., NITA MARIUS GABRIEL SI PISTOL MARGARETA, cu domiciliul in Oras Buftea, strada Oltului, (…), judetul Ilfov, înregistrată la A.P.M. Ilfov cu nr. 20344 din 14.11.2022 si a completarilor ulterioare, autoritatea competentă pentru protecția mediului A.P.M. Ilfov decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică, din data de: 07.12.2022, că proiectul „“Construire imobil cu regim de inaltime parter cu functiunea de magazin retail, realizarea de parcaje la sol si parcari electrice, amenajarea incintei cu spatii verzi plantate, alei carosabile si pietonale, sistematizarea verticala a terenului, amplasare structura pentru semnale publicitare, imprejmuire teren, bransare utilitati, amplasare post trafo, amenajare accese auto si pietonale, organizare de santier, operatiuni notariale – MAGAZIN LIDL”, propus a fi amplasat în judeţul Ilfov, Buftea, T45, Parcela 376, 376/3, nr. cadastral 65066, nu se supune evaluării impactului asupra mediului si nu se supune evaluării adecvate.
DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE – Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov / Nr. iesire 20344 din 08.12.2022
Înainte să încaseze banii din tranzacție, proprietarii fac toate demersurile la APM, CNAIR și Consiliul Județean Ilfov, pentru a facilita proiectul cumpărătorului
Primăria Buftea nu a mai solicitat PUZ pentru proiectul Lidl, emițându-le direct autorizația de construire. Deși terenul este efectiv pe câmp, Lidl primește un mare ajutor, înainte de a demara construcția. După ce Agenția pentru Protecția Mediului spune că nu e nevoie de evaluare, însuși primarul Pistol intermediază relația cu CNAIR, adminsitratorul DNA, garanția că un supermarket poate funcționa acolo fiind la el.
Printr-o gafă care l-ar putea costa libertatea, Gheorghe Pistol a postat pe Whatsapp un document, care nu ar fi trebuit să-l privească, pe care nu ar fi trebuit să-l dețină. Deținerea de către primar a acestui document este dovada clară că e implicat în această afacere. Cel mai probabil, în loc să-l trimită cuiva, l-a postat greșit la stare pe Whatsapp, iar un cunoscut al său a fost vigilent.
Documentul este un răspuns al CNAIR prin directorul general, Cristian Pistol, către Rombiz, unul din proprietarii terenului vândut ulterior către Lidl. Apare doar Rombiz, nu și numele Margareta Pistol, și nici denumirea Lidl, probabil pentru a merge pe sub radar. Pare doar o coincidența că pe primar în cheamă la fel ca pe șeful CNAIR, căci nu avem informații că ar fi rude. CNAIR transmite proprietarului terenului că drumul de acces care face legătura între supermarket și DN1A va fi realizat de Consiliul Județean Ilfov.
Un istoric cu informațiile din documentele terenului de 12 219 mp:
- 14.11.2022 familia Pistol cere acord de mediu pentru un magazin Lidl pe terenul lor
- 08.12.2022 APM spune că nu e nevoie
- 27.10.2023 și 08.11.2023 Primăria Buftea emite autorizații de construire
- 12.12.2023 unul din proprietarii terenului cere către CNAIR autorizație de amanajare acces la teren.
- 19.12.2023 CNAIR răspunde că nu e nevoie, accesul va fi făcut de Consiliul Județean care oricum face un drum pe acolo întâmplător
- 28.12.2023 se încheie contractul de vânzare a terenului cu Lidl Romania
- 07.02.2024 se notează în cartea funciară autorizațiile de construire
- 27.03.2024 se încheie un act adițional la contractul inițial. Poate un rest de bani. Poate un plus de bani.
CJ Ilfov investeste în accesul la terenul familiei Pistol, iar familia primește bani de la Lidl.
Lucrarea de acces la viitorul Lidl, aflat la 200 metri pe câmp este executată din bani publici, de CJ Ilfov, mascată într-un drum de legătură între DN1A și DJ101. Doar că, așa cum spune și panoul de șantier, e vorba doar de un tronson de numai 143 metri (!!!). Așa arată o investiție serioasă în interes public? 143 de metri? Evient e doar porțiunea de la șosea la terenul achiziționat de Lidl de la familia Pistol. Lucrare cu dedicație pentru respectivul teren.
Pe scurt, Lidl cumpără de la familia primarului un teren „la gata”, cu autorizație de construire de la Primăria Buftea, avize, lărgire șosea și acces asfaltat de la Consiliul Județean.
Seamănă bine cu acuzațiile pentru care Stoica a făcut pușcărie. El promisese asfaltarea unui drum de acces la terenul unui investitor, iar drumul a fost făcut, nu de Buftea, ci tot de CJ Ilfov. Diferența e în favoarea lui Stoica, unde era vorba de str. Independenteței, drum de interes public în localitate, nu ca aici, unde accesul către viitorul Lidl nu e de interes public, nefiind nimic deocamdată pe acel câmp.
Stoica a primit o mașină în valoare de zeci de mii de euro, familia primarului, câteva sute de mii de euro. Cel mai probabil tranzacția la care facem referire a depășit 1 000 000 euro. Cu siguranță, dacă nu vindea terenul „la gata”, ar fi încasat mai puțin. Diferența cum se numește? Valoare adăugată? Poate unii procurori ar putea considera că se numește mită și trafic de influență
Deloc întâmplător, este locul ideal pentru un supermarket. Locul unde va fi o adevărată evervescență comercială.
Aici, proprietarul fostei Avicola Buftea, a primit aprobarea pentru a construi cel mai mare proiect imobiliar din Buftea (foto sus). Autoritățile locale i-au făcut înainte un parc și acces public pe strada Aviației, plus un bulevard, care deja se construieste pe bani publici, deși cartierul e deocamdată un teren viran. Fără aceste investiții din bani publici, acest PUZ nu ar fi putut aprobat, neavând parcuri și alte căi de acces, afară de DN1A. Este evident că autoritățile locale i-au facilitat și acestuia investiția, reducându-i masiv costurile.
Zona respectivă, la Avicola Buftea din Buciumeni, va primi un sens giratoriu, care va face legătura între actuala Șosea București – Târgoviște, Centrura Capitalei A0 și viitarea centură a orașului Buftea.
Pe lângă marele cartier Avicola, tot acolo, e in plan un mall, iar pe cealaltă parte a DN1A, sunt mai multe terenuri goale, valoroase pentru proiecte viitoare. Acolo, primarul Pistol, prin mama sa, a achiziționat terenuri, notate pe desen cu „P”. Bugetul nostru nu ne-a permis decăt să verificăm extrasele de carte funciară ale câtorva terenuri de la șosea. Este și un teren semnificativ care aparține companiei Flagas, cea care a aruncat Crevedia în aer, și care probabil vor face acolo o stație de carburanți. Mai există un teren mare, aflat în litigiu, implicat fiind și Pistol, ca vânzător.
Expresul de Buftea aniveresază azi 16 ani de ADEVĂR. Puteți susține ADEVĂRUL și investigațiile Expresului pe contul dedicat de Patreon. Investigațiile costă, cu cât mai multă susținere, cu atât Expresul, câinele de pază al orașului, va fi mai puternic. Contribuie aici
Cum poți susține Expresul de Buftea, proiectul care a schimbat comunitatea.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!