Cum am obligat, noi comunitatea, primarul, să modernizeze toaletele liceului

Liceul istoric Barbu Știrby, sufletul orasului nostru european, dăruit de întemeietorul orasului, marele Știrbey, nu e conectat la rețeaua de apă și canal nici în 2022. Dar tot câmpul pe la trerenurile primarului are canalizare și preocuparea primăriei e acum să tragă gaze prin spatele liceului, pe câmp.

Semnează petiția pentru reabilitarea liceului!

Ați citit bine. Are practic căcăstoarea în fundul curții, care se vidanjează periodic. Apă potabilă?.. nu, apă dintr-un puț dezafectat, cât să tragă copiii apa să se ducă în căcăstoare. Nu e bună nici de spălat pe mâini. Liceul nostru, printre cele mai vechi din țară, care împlinește 100 de ani, este singurul liceu din țară care nu are toalete conectate la rețeaua de apă și canal. Sunt în aceeși stare de peste 22 de ani. Foto aici.

În ultimii 10 ani, primarul l-a lăsat în paragină deliberat, fiind la un pas să fie cedat Ministerului Justiției, dar l-am salvat noi prin balamuc.

✅ Doar că în noiembrie 2021, Guvernul României alocă fix pentru liceu 198 000 lei direct Consiliului Local Buftea… că noi nu avem bani, îi dăm la biserici și la porumbei.

HOTĂRÂRE nr. 1.188 din 10 noiembrie 2021
privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației, pentru finanțarea în anul 2021 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat

Citez: ” din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației pe anul 2021, pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unități de învățământ preuniversitar de stat care nu dispun de grupuri sanitare conforme, potrivit anexei nr. 2.”

Iar în a Anexa 2 a Hotărârii de Guvern, alături de școlile din comunele din Vaslui, Iași, Teleorman, Giurgiu, e și mare mândrețe de Liceu, al nostru, Barbu Știrbey.

✅ Consiliul Local Buftea a aprobat în noiembrie 2021 primirea banilor și direcționarea lor strict către aceste lucrări de la Liceul Barbu Stirbey, iar primarul era obligat prin asta să se apuce de treabă.

Nimic, a trecut aproape 1 an. Nimic. Liceul face 100 de ani în 2025 și e o paragină. Începe școala, veceurile sunt tot alea de acum 20 de ani, riscul de boli e tot acolo în apă și în căcăstoare. Dar tragem gaze prin spatele liceului, pe câmp.

Semnează petiția pentru reabilitarea liceului!

Ministru educației confirmă ce am suținut: Primăria Buftea a primit anul trecut suma de bani 198 000 lei pentru a reabilita veceurile Liceului Barbu Stirbey, dar nu a făcut treaba, banii fiind peirduți.

„Infrastructura şcolară se găseşte în administrarea unităţilor administraţiei publice locale. Reamintesc faptul că am spus că suntem în plină perioadă de consultări la nivelul fiecărui judeţ, prin intermediul prefecturilor, pentru a vedea ce au făcut autorităţile locale. Nu Ministerul Educaţiei încheie contracte de lucrări pentru a putea cunoaşte termenul de execuţie asumat prin contracte, pentru a putea monitoriza lucrările care fac obiectul contractului încheiat de către multe sute de UAT- uri.

În anul 2021, două treimi din bugetul Ministerului Educaţiei existent pentru asigurarea conformităţii toaletelor din şcoli s-au întors la bugetul de stat, pentru că autorităţile locale n-au putut să organizeze procedurile de achiziţie de servicii, de licitaţii pentru a încheia contractele de lucrări care să se finalizeze cu conformitatea toaletelor”

Sorin Cîmpeanu. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Ce e mai sus scriam pe 9 august. Pe 12 august primăria a eliberat autorizație de construire pentru amenajare toalete și dotare cu utilități.

Oricum e o mizerie faptul că în 10 ani nu a alocat suma asta din bugetul local și a fost obligat de guvern, care i-a băgat în traistă.

Doar reacția voastră l-a făcut să scoată banii și să se apuce de treabă! Trebuie să salvăm liceul acesta, doar reacția voastră îi va convinge! Semnați petiția din comentarii.

Nu vă mai temeți să dați like și să vă exprimați opiniile! Asta contează pentru el, reacția voastră, nu că postează Tobă adevărul! Nu e nicio tragedie dacă vă pune pe lista neagră a lui, e mare lucru să fii pe lista albă a binelui!

1 răspunde
  1. Ioan
    Ioan says:

    Sunt din Buftea get beget! Strabunicii, bunicii,cat si copiii lor, ai abut WC in curte si nu le-a fost rusine cu asta. Faptul ca aveau wc in curte, nu i-a impiedicat sa evolueze, sa fie educati sau sa ajunga oameni importanti. Cred ca si bunicii tai, cat si parintii tai au avut wc in curte. Tu vb mereu cu repulsie despre cacastoare si fose septice. Multi uita de unde au plecat! Cat despre ceea ce affirmi, e neadevarat. Nu ai avut nici un rol. Poti intreba asta in viitoarea sedinta. Nu iti mai asuma ceea ce fac altii!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *