Pistol propune desființarea Liceului Barbu Știrbey și transformarea lui in Tribunal!

Scriam acum două luni acest articol Liceul Barbu A. Știrbey – Scurt istoric pentru că deja auzisem din mai multe surse ce pune Pistol la cale. Voiam să vă deschid ochii despre istoria acestui oraș, despre o clădire foarte frumoasă și o instituție de prestigiu, veche de 100 de ani. Liceul Barbu Știrbey a fost construit in 1929, fiind al 14-lea liceu din țară, primul construit in afara orașelor reședință de județ.

Articolul, copiat dintr-o carte, a avut un succes fantastic la bufteni, fiind vizualizat de 5300 de ori, mai mult decât orice articol politic sau monden. Buftenii chiar știu valoarea acestei clădiri, in jurul căreia s-a dezvoltat orașul nostru și pe care ne-a donat-o ctitorul acestui oraș, Barbu A. Știrbey.

Azi, in ședința Consiliului Local, primarul Gheorghe Pistol a propus desființarea acestui liceu, trecerea elevilor la Liceul Dumitru Dumitrescu și cedarea cu titlu gratuit a clădirii monument către Tribunalul Ilfov.

.

Cum a apărut povestea cu Tribunalul Ilfov

In 2011 a inceput să funcționeze la Buftea, Tribunalul Ilfov, in clădirea fostului Centru de Plasament Buftea, copiii de acolo fiind mutați in diferite centre din Ilfov. Ideea construcției unui sediu nou a apărut tot atunci, când fostul primar Stoica a pus la dispoziția Ministerului Justiției un teren, in spatele Sălii de Sport, tot in zonă, unde să fie noua construcție.

Actualul primar a susținut și el această idee, până i-a venit alta. Din cauza volumului mare de dosare, numărului de angajați in creștere și clădirii nepotrivite in care iși desfășoară acum activitatea, Tribunalul Ilfov a solicitat consiliului local un spațiu pentru arhiva. Le-au dat spațiu generos in Casa de Cultură.

Mai departe, in ședința Consiliului Local Buftea din martie, primarul Pistol a dat citire unei prime adrese primite de la Tribunalul Ilfov, prin care acesta solicita un nou spațiu pentru extindere. Toți consilierii, mai puțin Horia Bobei (ALDE) au fost de acord, la propunerea primarului, să li se dea clădirea caminului Liceului Energetic, până iși construiesc sediul. Consiliul Local pune la dispoziția Tribunalului Ilfov o nouă clădire

Atunci am scris ariticolul despre istoria liceului, aflând pe surse de fapt care ar fi intenția, această adresă fiind de fapt o diversiune. Repet ce s-a specificat atunci… ” până iși construiesc sediul”. După două luni, azi vine o altă adresă de la Tribunalul Ilfov, prin care se scolicită clar o clădire. Vezi documentul in link-ul de jos:

Adresa Tribunalul Ilfov

.

Pistol ne vinde istoria, ne vinde orașul!

De sus de la prezidiu, primarul Pistol spune nonșalant: „propun clădirea Liceului Barbu Știrbey”. Nu a fost un șoc in sală, cred că toată lumea știa ce va propune, căci se zvonea de ceva timp. Dânsul și-a inceput expunerea de motive, din care am reținut:

 • a vizitat căminul Liceului D. Dumitrescu și a constatat că nu e potrivit pentru așa ceva
 • d-na director de la D. Dumitrescu, Eliza Constantin (despre care toată lumea știe că nu e pe placul primarului!!) i-ar fi propus să vină cei de la B. Stirbey in clădirea căminului și să facă Tribunalul in clădirea istorică.
 • (nu a specificat că a fost și la liceul B. Stirbey cu reprezentanți ai Ministerului Justiției să le prezinte clădirea !!)
 • nu ne permitem să plece Tribunalul și Judecătoria din Buftea  (intradevăr, ar fi benefic să rămânâ in oraș!!)
 • până in toamnă mutarea să se intâmple (deci e destulă grabă!!)
 • ar trebui să le convină și cadrelor didactice, căci Liceul DD e bine intreținut, nou, are camere video, și ar fi mai ușor să monitorizeze situația elevilor de la BȘ, mai ales că la actuala clădire de la gară au fost mereu probleme cu indivizi dubioși care pătrundeau in incintă (pentru că niciodată primăria nu a plătit o firmă de paza acolo, cum face la alte școli!!!)
 • un coleg consilier PNL l-a completat spunând că și cheltuielile se reduc prin unirea celor două licee (deci logica e… noi cedăm gratuit o clădire de valoare financiar-sentimental uriașă, ca să reducem un pic cheltuielile de intreținere!!!)
 • Pistol specifică clar că se pot păstra liceele distincte, chiar dacă vor fi in aceeași curte. (elevii din BȘ s-ar simți super… ei vor invăța inghesuiți in cămin, iar cei din DD, in aceeași curte, in clădirea super modernizată!)
 • a amintit cum a pus el umărul, din funcția de consilier județean intre 2008 și 2012, la inființarea Tribunalului Ilfov la Buftea și nu la Cornetu și cât contează pentru bufteni să aibă tribunalul la ei in oraș (d-aia suntem oraș de procesomani, că avem tribunalul aproape!!)
 • clădirea liceului BȘ e a primăriei, dar e dată in administrare Ministerului Invățămntului, care va trebui să-și dea acordul pentru trecerea la Ministerul Justiției. (n-ar fi asta o problemă in guvernul PSD!)

.

Pentru prima dată am văzut un fel de dezbatere

La prima vedere, ochiul unui amator ar fi crezut că vede o dezbaere adevărată, luări de poziție, atitudine! Nu a fost așa, ci a părut mai degrabă o regie, doar Horia Bobei făcând opoziție fermă. Redau dialogul, cât se poate de aproape de realitate:

Paula Ciocioi (PNL): Care e punctul de vedere al doamnei director Silvia Marinescu? (n.m. soția președintelui PSD Buftea)

Horia Bobei (ALDE): S-a ajuns deja prea departe! Li s-a dat teren, cameră pentru arhivă, clădire, au bani! De ce să le dăm liceul? Sunteți o grămadă de profesori in consiliul local, cum v-ați simți să vi se ia școala? Tremur tot… Am vorbit la ministerul invățământului și ei nu sunt de acord!

Gheorghe Pistol: Cu cine ați vorbit la minister, ceva oficial? Cine v-a zis, să vedem de unde vine tremuratul!

HB: Barbu Știrbey a construit și ne-a lăsat liceul ăsta special pentru invățământ!

Sergiu Costea (PSD): e o decizie emoțională, trebuie să se consulte toate părțile, poate și elevii!

Emil Țopai (PNL): nu dăm liceul definitiv, el rămâne in proprietatea noastră, doar il dăm in folosință gratuită

GP: nu le convine căminul liceului DD, iar altă soluție nu au in Ilfov, decât in București. Ar deranja și elevii dacă ar fi in curtea liceului tot felul de persoane dubioase care vin la Tribunal. Repet, propunerea vine de la d-na director al liceului DD.

Marin Doința (PNL): in calitate de cadru didactic și fost elev al BȘ, dacă nu arde, eu zic să o mai cântărim.

GP: altă variantă noi nu avem, vom pierde Tribunalul!

Horia Bobei (ALDE): eu am mai văzut filmul ăsta, când le-am cedat centrul de plasament unde au acum sediul! Nu se poate așa, iar dăm copiii afară ca pe animale? De ce să fie neapărat la Buftea? Normal ar fi in București, să fie aproape de toate localitățile ilfovene. De exemplu, Consiliul Județean Ilfov caută să cumpere clădire pentru sediu in București. Lor de ce nu li se dă nimic gratis? Noi de ce să dăm Tribunalului gratis o clădire?

Richard Gioarsă (PSD): e o decizie emoțională, dar Tribunalul Buftea e de importanță capitală in oraș! E ușor să spunem că ar trebui să plece la București… Liceul BȘ e ca un elefant pe care il ținem și il hrănim cu cireșe. Acolo acum sunt cei mai puțini elevi din istoria liceului, a scăzut vizibil acest liceu.

In final, s-a decis cu unanimitate de voturi amânarea unei decizii până la consultarea factorilor implicați.

.

Cocluziile mele:

 • dacă nu ești de acord acum, de ce ești pentru amânare? ce se va schimba până data viitoare? e posibil ca peste o lună să fii de acord? amânarea e dubioasă!
 • care consultarea factorilor implicați? conform discuțiilor, deja au fost consultați… directorii  celor două licee, reprezentații ministerului, cosilierii locali. Care ar mai fi? Elevii? Să fim serioși…
 • nu a propus nimeni consultarea societății civile, a cetățenilor orașului Buftea, nu a propus nimeni un referendum local sau măcar o dezbatere publică adevărată! Nici nu le-a trecut prin cap să ceară părerea buftenilor, ei au amânat pentru a se mai trage alte sfori!
 • ani de zile Liceul B. Știrbey a fost ignorat și nesprijinit deliberat de autoritățile locale, având acum de 10 ori mai puțini elevi decât in anii 80! Tot ce (nu) s-a făcut acolo in ultimii ani a fost special pentru a fi pus pe butuci! Inclusiv spoirea ingrozitoare a clădirii, sub formă de reabilitare, când o astfel de clădire istorică avea nevoie de atenție deosebită!
 • doar Bobei (după luni de zile de tăcere) a fost clar impotriva, restul sunt ușor de convins de către primar! Pentru ce recent parlamentul a modificat legea, are nevoie doar de 10 voturi din cele 18! Le obținea și azi lejer, dar nu a vrut să producă un șoc.
 • eu mă asteptam ca Richard Gioarsă să vină in ședința asta și să-și dea demisia de onoare, după ce am dezvăluit incomptatibilitatea sa, Consilierii locali PSD au contracte cu Primăria Buftea! Dar dânsul a susținut pe față propunerea primarului, ca un veritabil paj de curte al acestuia!
 • propunerea primarului face parte dintr-o strategie bine pusă la punct, de a avea influență in justiție, fiind luat la ochi in mai multe dosare. Practic, ne vinde orașul, după sloganul dânsului „Totul pentru voi!”… Cum scapă Pistol de pușcărie, cu ajutorul Parchetului Buftea și al PSD-ului!
 • ministerul iși poate construi oricând un sediu, mai ales dacă Primrăia Buftea le dă terenul! Ministerul Justiției recuperează sute de milioane de euro de la infractori, prin ANAF,  așa că li se pot aloca fonduri de la guvern!
 • avem șanse să le intoarcem decizia dacă vom protesta cum trebuie, la nevoie chiar și in fața primăriei, sau legați cu lanțuri de pasarela de la gară! Acum să vedem dacă suntem o comunitate!

.

E momentul ca adevăratele cadre didactice din acest oraș să ia atitudine și să nu mai stea cu frică, in umbra acestui primar! Dacă școlile generale au rezultate bune, la licee e dezastru! E timpul să schimbăm lucrurile, iar acesta poate fi șocul de care avem nevoie! Comunitatea are nevoie de voi mai mult ca oricând!

Așteptăm pozițiile publice ale celor două doamne directoare ale liceelor, mai ales că ele par a fi arătate cu degetul. Doamna Eliza Constantin, pentru că ar fi avut ideea asta, iar doamna Silvia Marinescu, pentru că arfi adus liceul Știrbey jos de tot!  Acum o să vedem dacă le pasă!

Am inițiat o petiție on-line, unde vă rog să semnați cu numele real și să lasați un comentariu, apoi să o distribuiți mai departe, la prieteni! Avem nevoie de susținerea voastră pentru a nu-i lăsa să ne vândă orașul și istoria!

PETIȚIE – Buftenii nu vor desființarea Liceului Barbu Știrbey!

.

]]>

13 raspunsuri
 1. EugenD
  EugenD says:

  Când le spuneam colegilor mei din București (sau chiar unora din afara țării) că orașul în care m-am născut, Buftea, are doua licee, mi se răspundea: înseamnă că orașul Buftea este un oraș chiar mare! Orașul Buftea a fost mare dar a început să devină tot mai mic.
  Domnul consilier Richard spune că hrănim un elefant cu cireșe. Oare în cazul nenumăratelor asociații și fundații găzduite și susținute financiar de către Primărie și care căpușează bugetul local, cu girul consiliului local, ce fel de animal hrănim, domnule consilier?
  Dacă banii sunt o problemă atunci sunt convins că buftenii vor găsi o sursă de venit ca să predea acest liceu generațiilor ce vor veni. Dați-ne de veste dacă n-aveți bani și vă indicăm noi de unde puteți face rost de ei! Un astfel de demers l-a făcut deja Curtea de Conturi care se roagă de voi cu legea în mână să colectați taxele și impozitele de la contribuabilii rău platnici… Dar mai sunt și alte surse, e suficient să te plimbi o zi prin oraș ca să identifici 2-3 surse de unde se pot lua bani.
  Mi-e teamă însă că în cazul liceului Știrbey este vorba despre altceva. Se cheamă nepăsare sau, poate, incompetență! Liceul nu a suferit îmbunătățiri și dotări majore în ultimii ani, nu a devenit atractiv pentru copii, nu și-a orientat programele de studii către cererea elevilor și a părinților, către discipline noi.
  V-ați întrebat de ce elevii preferă alte licee chiar sub greutatea unei navete zilnice în București?
  Tribunalul/Judecătoria este o instituție nereformată care niciodată nu va avea spațiu suficient. Arhivele lor cresc în fiecare zi cu zeci și poate sute de dosare. Anual tone de acte curg prin sălile de judecată precum curge apa pe Dunăre. În 10 ani ne vom îngropa în dosare cu șină. Deci ce facem? Desființăm toate școlile ca să facem spațiu de depozitare pentru Tribunal?
  Eu aș sugera să desființăm Primăria! Ședințele prietenoase de consiliu se pot ține și la unul dintre consilieri acasă, prin rotație, că tot sunteți o mare familie.
  Toată aprecierea mea pentru poziția fermă a lui Horia Bobei!

  Răspunde
  • buftean
   buftean says:

   Scuze Eugen, dar cred ca nu stii nimic despre Liceul Barbu Stirbey. Vorbesti despre noi specializari? Liceul, de anul trecut are profilul pedagogic, crezi ca se promoveaza? Nu. Clasa de anul trecul are 17 elevi, anul acesta nu stiu daca se va face. Alte specializari? Contabilitate, comert, gastronomie, turism? Nici o specializare cu viitor. Este mai bine la D Dumitrescu unde pe langa clasa de mate-info, ce avem, constructii , electro, mecanica, meserii de mare viitor, la cate fabrici avem azi in Romania, este criza de muncitori. Exista protocol incheiat cu IKEA, LIDL, si alte firme cu renume pentru calificarea copiilor de la profesionala si angajarea lor dupa terminarea studiilor. Intereseza pe cineva cat se lupta conducerea liceului pentru acesti copii? Nu. Desfiinare. Doamna director Marinescu si majoritatea cadrelor din liceu au mers din scoala in scoala pentru promovare. Mergeti la acest liceu. Au 3 laboratoare de informatica, laborator de chimie, laborator de biologie, au atelier cu toate dotarile care pot exista intr-un hotel, hipermarket, restaurat, de ce? De doi ani au luat premiul I la revista scolara, premiul I si II la teatru pentru ce? Daca nu vin copii la acest liceu totul este inutil. Si asta pntru ca se vrea desfiintarea acestui liceul. Se gandeste conducerea orasului ce se va face cu acest atelier creat din fonduri PHARE? Se va teleporta la D Dumitrescu? Cine va plati? Noi cetatenii orasului, pentru ca vor fi restituite aceste sume,. Si cum il place domnului Pistol, Doamne ajuta.

   Răspunde
   • EugenD
    EugenD says:

    Nu știu dacă ne cunoaștem așă că vreau să vă spun câteva lucruri despre mine. Sunt dependent de informație locală! Urmaresc absolut tot ce mișcă în oraș. Urmăresc absolut tot ce se scrie despre oraș. Uneori citesc și de câte două ori articole și lucruri legate de orașul Buftea. Țin minte articole sau comentarii scrise în urmă cu 4, 5 sau 6 ani de diverse persoane din oraș și le pot reproduce cu ușurință din memorie. Cunosc o gramadă de oameni din Buftea și țin legătura cu foarte mulți dintre ei, chiar și cu o doamnă profesoară cu ștate vechi în învățământ. Cu toate acestea este prima oară când aud aceste lucruri despre liceul Stirbey!
    N-am văzut niciodată vreo fotografie cu laboratoarele despre care vorbiți pe vreun site local sau pe facebook unde copiii sunt mai prezenți decât la școală. Nu știu să existe un site actualizat al liceului care să aibă un formular de contract online la care să răspundă cineva. Nu știu să existe o echipă de fotbal/volei/etc a liceului care să participe la competițiile sportive dintre unitățile de învățământ.
    Poate ca se intampla lucruri minunate in liceul Stirbey, nu contest și cred în meritul cadrelor didactice, dar cred ca promovarea acestor lucruri si a liceului în sine nu este foarte bună sau nu este foarte eficientă.
    În fine, pentru un moment este bine că suntem uniți în crez și este important să fim cât mai mulți. Liceul Știrbey trebuie să rămână unitate de învățământ exact așa cum l-am moștenit. După ce trecem această criză a desființării lui atunci și conducerea liceului trebuie să se gândească și să facă un plan mai bun de promovare astfel încât număr elevilor să crească.
    Eu vă mulțumesc pentru comentariu.

    Răspunde
 2. Marin Codrut
  Marin Codrut says:

  Un mare nesimtit si mafiot.Face asta sa scape el basma curata cu dosare pe carele are la tribunal.
  Un incapabil de o asa fuctie.
  Jos Becali de Buftea asa cum mai este numit acest gunoi de primar.

  Răspunde
 3. Petrica Ion
  Petrica Ion says:

  Dispare cresa din Buftea! Dispare liceul! Despre disparitia cresei s-a spus ceva? Am vazut-o pe sotia ta dimineata la ora 6 in statie cu copilul. O sa umplem amaratul ala de 460 (care este plin ochi si foarte rar) cu copilasi de 2 ani? De la toamna o sa fie si mai rau pentru parintii de copilasi. Care este punctul de vedere al doamnei Paula Ciocioi? Oare pistol trebuie sa ajute si el pe cei care-l ajuta in justitie? Pistol merge din inertie! Vad ca nu merita sa continue sa conduca Buftea! Din pacate nu apare nimeni care sa-i tina piept. Te asteptam pe tine Bogdane!

  Răspunde
  • Bogdan Tobă
   Bogdan Tobă says:

   Avem o problemă mare cu trezitul copilului de 1 an si 10 luni la ora 5 dimineata, apoi imbrăcat și pus la drum. Cel mai greu și mai trist lucru!
   Nu știu motivul pentru care s-a desființat creșa și e incredibil că nu spun nimic oficial. Faceti și voi sesizari, petitii, intrebări, in scris la primarie. Mie pur si simplu refuză să-mi mai răspundă!
   Și dacă au motiv intemeiat, pot da un comunicat in care să explice, nu să tacă . Să spună „băi, oameni buni avem problema asta, ințelegeți-ne, ajutați-ne, scuza-ține! Vă promitem că incercăm să… ” Dar nu, e sub demnitatea lui să dea explicații, să se scuze, să recunoască vreo problemă! Nu, in Buftea nu sunt probleme!

   Răspunde
 4. buftean
  buftean says:

  Domnule Toba, luati legatura cu doamna director Marinescu si mergeti la acest liceu sa vedeti ce va pierde orasul Buftea. Maine este festivitatea pentru clasa a XII-a, mergeti si participati. Prezentati situatia de la fata locului. Arati buftenilor ca liceu au in orasul lor. SI daca nu veti merge, va multumesc oricum pentru tot ce faceti pentru oras.

  Răspunde
 5. Adria
  Adria says:

  Hellooooo…George!!!! Ai inebunit???
  Am terminat amandoi ” Liceul Energetic”!!!!!
  Ce ai cu ” liceul de la gara”???? Sunt simbolurile adolescentei noastre !!!
  Nu am pastrat , intradevar, legatura dupa terminarea liceului..dar ..pe bune? Am tot citit..si am tot citit…despre tine !!!! NU cred ca ai vreo legatura cu baiatul cu ochi albastrii din banca a5a de la mijloc….hmmmm
  Trebuie sa ne vedem !!!!!

  Răspunde
 6. Doina Popescu
  Doina Popescu says:

  Poate ca d nul PISTOL are ceva facturi restante de achitata la statul de drept vis a vis de numeroasele procese la care a primit NUP, uciderea din culpa, cazul Condrea, raportul Curtii De Conturi, executari silite samd !

  Răspunde
 7. Gixi
  Gixi says:

  PISTOl,are în cap numai șmecherii,liceele sa fie Tribunale,simte ca trebuie sa ajunga la Briciul Domnesc,educatia si învățământul generațiilor de copii nu conteaza pentru un primar,PNL- ist,

  Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *