Un an până la alegeri. De ce nu mai candidez.

Cred că e de bun simț pentru orice politician să-și anunțe intențiile clare cu cel puțin un an înainte. Intenția contează și trebuie să fie sinceră și asumată din timp, pentru a inspira încredere oamenilor. Cred că e formă de respect pentru alegători.

Așa cum am făcut-o și data trecută, imi anunț candidatura cu un an înainte de alegeri, pentru că eu nu aștept validarea unui partid, și nici nu candidez în urma unor negocieri sau condiții. Eu nu stau la mica ciupeală în politică sau la ce pică.

Am decis să nu mai candidez pentru funcția de primar al orașului Buftea, nici idependent, nici din partea unui partid. Nu m-a influențat nimeni, motivele țin doar de voința mea și sunt mai multe:


1.Nu mi s-a alăturat nimeni în echipă. Eu nu mai trec printr-o campanie electorală în care să mă bat singur cu un gigant fără scrupule

Pentru cine consideră că eu ar fi trebui să caut oameni și să-i conving să mi se alăture, poate închide aici articolul, a înțeles greșit ce fac eu. Dacă nici prin tot cea am făcut până acum nu am convins pe nimeni să mă caute și să spună că vrea în echipă, motivele ar fi doar trei. Nu le place stilul meu, nu le pasă suficient de schimbarea orașului sau le e foarte frică de primar. Eu nu ofer bani, funcții, joburi, influență, pentru a-mi face echipă. Dacă nu am reușit cu ceea ce sunt și ceea ce vreau pentru Buftea, nu pot altfel convinge.

Am trecut printr-o campanie electorală aproape singur și nu e ok. E o nebunie. O tonă de timp și stres. Cum să mă bat eu singur, cu salariul meu, cu un primar în funcție, care e și miliardar, dar iși face și campania din bani publici, cu angajați ai primăriei? Nu sunt chiar nebun, nu mai aloc toate resursele personale pentru cai verzi pe pereți, pentru a avea lumea la ce căsca ochii. Chiar dacă nu pare, am și eu viață privată. Nu mi-o (mai) sacrific pentru rezultate previzibile.


2. Nu am șanse. Eu nu candidez doar ca să-mi fac imagine sau să încurc pe alții… sau pentru alții.

Desigur, nici în 2020 nu aveam prea multe șanse, dar era un început de drum, trebuia să știm cum stăm, în perspectiva anilor viitori. Un rezultat bun, ne-ar fi dat șanse bune în 2024. Și chiar am avut un rezultat bun… 20% indepdenent e fantastic oriunde, oricând, pentru orice simplu cetățean. Pentru mine a fost exact cât mă așteptam, dar a fost un șoc pentru primar și echipa lui, căci nu mă vedeau depășind 10%. Chiar si unul dintre cei mai implicați și conectați oameni în campaniile electorale locale ale PNL, soțul d-nei Pușa Rudeanu, m-a luat la mișto și mi-a prezis maxim 350 de voturi. Nici un cunoscător al politicii locale nu a prezis mai mult decât am luat.

Am cheltuit 2600 lei în campanie, bani returnați integral de Autoritatea Electorală pentru că a fost totul legal. Mare parte din sumă a fost pe mandatar financiar, pentru că legea m-a obligat. Am cheltuit deci 1,39 lei / vot, o cifră medie probabil uincă în politica românească. Păstrez modestia, chiar dacă afirm că sunt expert local în politică. Nu trebuie să arunc cu bani și influență ca să conving oamenii. Deci știu despre ce vorbesc aici.

Dar Pistol are 5000 de voturi la orice oră, orice ar face, de oriunde ar candida, de pe canapea sau dintr-o celulă. Pentru că are tone de bani și tone de influență! Cu stilul meu și independent, eu nu-l bat singur niciodată. Sunt specialist în politica locală, și sunt sincer și realist, cum nu veți vedea la un politician. Cine mai visează independenți care să reușească în politica românească, să se trezească și să-mi arate un exemplu.


3. Știu ce înseamnă să fii primar. Mie nu mi-ar plăcea.

N-am făcut nimic în viață care să nu-mi placă. Nu o să suport incompetenți, puturoși sau să îmi pun toți nenorociții în cap, toate mafiile, toate partidele, toate autoritățile controlate politic, pentru un salariu de primar. Unii o fac, nu pentru salariu, dar pentru că pot ciupi masiv pe altă parte sau pentru că le place puterea. Eu nu vreau să ciupesc și nu-mi place puterea.

Dacă aș ajunge primar fără echipă, mi s-ar face rău să văd cum a doua zi s-ar face coadă la ușa mea la înscrierile în echipă. Poate dacă aș fi avut oameni implicați cu adevărat alături, mi-ar fi plăcut să fiu primar. În 2020 am candidat pentru că oamenii mi-au cerut-o.

Sincer, am ajuns totuși și la concluzia că pentru a fi primarul unui oraș serios, pe lângă implicare în viața comunității, ca să connvingi trebuie să ai în spate și o carieră de succes în adminsitrație sau în afaceri. Eu nu am. Încă. Simt un pic sindormul impostorului și nu mă simt confortabil. Vreau să mă concentrez pe micile mele afaceri, ca să le fac mai mari.


4. Opoziția locală are nevoie de un singur candidat

Pistol nu poate fi bătut dacă opoziția e divizată. Opoziția reală, nu cea pusă de el pe la alte partide. În acest moment opoziția reală la Pistol sunt eu și fostul primar Ion Stoica, revenit după ani de zile în prim-plan, dar timid, suspect de timid, și el fără echipă. S-a urcat în trenul opoziției după ce eu am băgat cărbuni la greu și am stat singur în fața urgiei. Ok, no problem, așa e în politică. E ca în ciclism. Unul duce trena și se expune vântului, se erodează, iar cel din spate stă la adăpost și țășnește singur la linia de sosire, protejat și odihnit.

Altcineva nu mai e opoziție în Buftea. Mai sunt doi consilieri ProRomania care fac opozitie în Consiliul Local, și-i respect pentru asta. Dar ei nu pot conta într-o luptă pentru funcția de primar, nu au notorietate, nu poate lua niciunul mai mult de 3 % .

Ion Stoica va candida sigur. Dacă aș candida și eu am diviza cele 5000 de voturi ale opoziției, care l-ar putea învinge pe Pistol. Stoica n-are șanse în momentul de față, cu ceea ce face, dar el nu ar renunța pentru nimic în lume la candidatură. Renunț eu. Nu vreau nimic în schimb, nu negociez cu el nimic, nu-i fac campanie.


Nu mă simt învins, pentru că nu ăsta a fost scopul meu, să-l înving pe Pistol sau să fiu eu primar.

Nu mă simt învins pentru că nu abandonez nimic. Voi fi tot aici, voi candida din nou pentru consiliul local și voi face tot ce fac în continuare, chiar dacă nu voi mai fi nici consilier. Povestea continuă, iar obiectivul nu e să fiu primar, ci să schimbăm împreună orașul, prin orice mijloace decente. Nu fac din politică o meserie. E suficient un primar veșnic, nu e nevoie și de un contracandidat veșnic.

Dacă e cineva dezamăgit de ce am spus, înseamnă că el credea că eu sunt politician adevărat, dar de fapt nu mă cunoaște. Nu-i supărare, o să ne cunoștem mai bine, nu plec nicăieri. Nu mă implic in politică, mă implic în comunitate! Însă, dacă nu voi mai candida, nu înseamnă că dispar și nu mă mai implic în comunitate. Ne pregătim pentru alegerile din 2028, nu lăsam orașul veșnic pe mâna dictatorului psitol.

Dar voi candida din nou pentru funcția de consilier local și dacă am cu cine, vom face o echipă de consilieri, poate chiar într-un partid nou, cu care vom încerca să oprim dictatura lui Pistol printr-o majoritate în consiliu. Și abia atunci el va lucra în interesul comunității, nu invers.

Bogdan Tobă

În 2020 am surclasat celelalte partide locale, putem să o facem și în 2024. Vom reuși doar dacă suntem împreună în asta… implicarea voastră e decisivă! Curaj!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *