Primăria și Raja ne-au luat ilegal banii timp de 7 ani. ANRSC i-a obligat să modifice contractul!

Din ultima ședință a Consiliuli Local Buftea a trecut aproape neobservată o hotărâre extrem de importantă… Cetățenii nu mai sunt obligați să plătească branșamentele și căminele, ci primăria!

Încă nu se știe ce i-a făcut pe cei de la Autoritătea Naționala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice să intervină și să impună Consiliilor Locale și companiei Raja Constanța să modifice contractul și regulamentul de furnizare a serviciilor de apă-canal. Deși cu o întârziere de mulți ani, în care cetățenii simpli au plătit din banii lor, Raja și Consiliul Local Buftea au recunoscut că nu au avut un contract conform legii, și practic și-au dat mâna să înșele buftenii.

În loc ca RAJA să facă licitație și să obțină prețul cel mai bun pentru branșamente, eventual apoi să fie decontate de primărie, noi eram nevoiți să plătim sume exorbitante anumitor firme, doar agreate și avizate de Raja, de fapt firme agreate de politicienii locali care țin în brațe acest sistem. Firmele avizate de Raja pentru lucări la rețeaua de apă-canal din Buftea în 2023 sunt: Exxo Construct, prin Crețu Vladimir, Total Eco Prod, prin Petru Birceri și Star Sistem Confort, prin Ionel Petre.

Iată câteva exemple prin care au păcălit ani de zile legea, în defavoarea cetățeanului, pentru a crește conturile Raja și firmelor camarilei politice locale.

Pur și simplu au fentat legea, introducând în contract cuvântul „utilizatorilor”, la articolul din lege care se referea la cheltuielile pentru executarea branșamentului.

  • Ordinulul din 2007 al ANRSC

  • Regulamentul inițial din contractul Raja cu consiliile locale

  • Regulamentul refăcut în 2023 după Ordinul legal din 2007

Prin modificarea regulamentului de acum s-a scos obligația ca utilizatorul să plătească pentru branșament, inclusiv execuția căminului cu toate compontentele sale, si a racordurilor, pentru că legea obliga operatorul să facă asta, iar decontarea să vină de la autorități, dacă este cazul. Cel mai probabil cei care se simt nedreptățiți că au plătit mulți bani pentru așa ceva, se pot adresa justiției, pentru a-și recupera banii.

Au scos din contract până și obligația legală de furniza serviciul de apă-canal continuu.

  • Ordinul din 2007 al ANRSC
  • Regulamentul inițial din contractul Raja cu consiliile locale

Regulamentul refăcut în 2023 după Ordinul legal din 2007

Cum au mai eludat legea prin contractul cu consiliile locale

  • O altă lipsă din contract era prevederea legală care spunea că „(1) Pierderile de apa în reţea se considera ca fiind normale dacă au valori sub 15% din cantitatea totală intrata în sistemul de distribuţie.” Adică pentru ei pierderile din rețea erau normale, indiferent de procent, de cât de mari erau. Iar în regulamentul de până acum, nu se făceau lucrări de reabilitare decât dacă pierderea generală era mai mare de 35%, nu 20% cum ar fi trebuit să fie, conform legii.
  • De asemnea, s-a introdus un paragraf esențial din lege, care a fost sărit cu bună știință în regulamentul de până acum, o obligație majoră a Raja. „Funcţionarea sistemului de alimentare cu apa şi de canalizare trebuie sa fie continua, operatorul răspunzând pentru neîndeplinirea serviciului, în conformitate cu clauzele contractuale sau condiţiile de menţinere a licenţei.” În locul lui se stipula că în caz de avarii se va aproba un program de funcționare. Practic, Raja nu avea nicio răspundere dacă avea avarii.
  • Regulamentul ilegal din 2016 se completează acum, cu numeroase obligații ale operatorului, de care noi nu aveam habar, dar pe care legea le impunea încă din 2007. Vezi punctul 8 din proiectul de modificare aprobat ieri. Printre obligații… să plătească despăgubiri pentru daune provocate de întreruperile din alimentarea cu apă survenite din vina sa.
  • Apar și noi drepturi pentru utilizatori, cum ar fi dreptul de a beneficia de bonificații în valoare de 30% din valoarea facturii curente, în caz că apa furnizată de Raja nu e la parametri de calitate prevăzuți de lege, sau întreruperile sunt neanunțate, sau cele anunțate sunt depășite. Utilizatorii (cetățenii/firmele) au dreptul de a se adresa direct autorităților locale spre rezolvarea problemelor în privința serviciului de apă-canal. Cu alte cuvinte, primăria trebuie să protejeze utilizatorul și să oblige Raja să rezolve problemele, nu doar să dea vina pe ei.

De ce au mărit prețul apei anul acesta?

Cu ocazia asta am aflat și motivul pentru care Raja, cu aprobarea primarului, a majorat masiv prețul apei, cu 30% anul acesta, de la 11 lei/mc la 14 lei/mc. Pentru că au fost obligați să modifice contractul, ca să nu le afecteze totuși profitul, au ridicat incredibil prețul. Având monopol, ăsta nu mai pare business, , sau utilitate publică, ci e țeapă sinistră dată cetățenilor. Și nu puteau să facă asta fără aprobarea primarilor.

Credeți că primarul și familia sa au plătit branșamentele pentru cele câteva sute de locuințe dezvoltate pe proprietățile lor?

Vă închipuiți câți bani s-au mutat din buzunarele cetățenilor în ale camarilei politice locală din 2016 până în 2023? Nici măcar nu am fi aflat asta dacă nu aveam un consilier local care să publice tot ce se întâmplă la ședințele Consiliului Local Buftea. De acum, pentru branșarea la rețeaua de apă-canal, atât în Buftea, cât și în Crevedia și Corbeanca, nu trebuie decât să mergi la sediul Raja, din Str. Studioului, cu actele de identitate și de proprietate.

Cetățenii orașului Buftea au luptat ani de zile împotriva abuzurilor celor de la Raja, susținuți de primar și consilierii locali. După ani de zile de servicii jalnice, lucrurile s-au mai îndreptat datorită presiunii publice, însă prețul apei a explodat în 2023, majorat de la 11 lei la 14 lei, fără a mai avea nevoie de aprobarea consiliului local, ci doar a primarului.

Canalizare pe câmp, pe proprietățile primarului.

Puteți studia următoarele documente

ORDIN nr. 88 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apa şi de canalizare

Regulamenet al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare în UAT membre ala ADI Apă-Canal Constanța (Regulamentul vechi 2016)

Proiect de hotărâre privind modificarea regulemnetului și contractului 2023

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *