„Fenomenul Buftea”: Orice ar face, copiii nu pot scăpa de poza cu primarul
Primarul Pistol insista sa fie ridicol. Mai întâi s-a pozat la Liceul Barbu Stirbey a carui sala de sport a fost pur si simplu salvata de la prăbușire de un ONG, fără bani publici. A venit și el să i se mulțumească pentru că a fost de acord ca alții să-i facă treaba de primar.
Apoi, în luna Craciunului, a luat la rând absolut orice școală, grădiniță, serbare, club de copii, privat sau de stat, și s-a pozat cu toți copiii pe care i-a prins, făcând mii de oameni fericiți că au un asemnea primar și că locuiesc în asemenea oraș. Nu, nu e glumă și nu sunt ironic. În general, oamenii se bucură de atenția primarului și el șite asta, altfel nu ar face un asemnea efort în luna Decembrie și și-ar vedea de adevărata sa treabă de primar. A împărțit mii de daruri, achiziționate din bani publici desigur, prin firma de casă a soției lui Pancu.
Puțini înțeleg asta ca fiind o impostură. Căci cum ar putea fi catalogată afișarea sa cu copiii care strâng bani pentru școala lor, pentru că primarul nu le dă? Gheroghe Pistol nu s-a sfiit să zâmbească in poze alaturi de elevii Scolii Nr. 2 Buftea, care au organizat un targ de Craciun, ale carui incasari vor fi folosite –ATENTIE– pentru cele necesare scolii lor. „Impreuna pentru scoala noastra” s-a intitulat fundraisingul de Craciun al elevilor.
Fondul școlii se numește acum Târg de Crăciun?
Actiunea Scolii Nr. 2 Buftea ar fi fost salutara, daca fondurile stranse ar fi mers catre cauze umanitare, sociale, catre alte scoli din mediul rural care n-au de niciunele. Elevii ar fi invatat astfel empatia, profesorii si-ar fi atins menirea de formatori de caractere. Inclusiv zâmbetul Primarului Pistol ar fi fost potrivit in astfel de imprejurare, mai ales daca ar fi fost insotit de un mesaj de chemare pentru cauza nobila.
Dar sa strangi bani de Craciun pentru propria scoala cu baritai Primarul de oras, resedinta de judet, langa tine!? Lucrul acesta este neadecvat din toate punctele de vedere! Nu mai vorbesc ca, daca domnul Pistol s-ar fi scuturat de maruntis, ar fi putut cumpara targul cu tot cu mese si scaune. Poate chiar asta să se fi întâmplat, nu m-ar mira, dar nu e nimic sănătos nici în asta.
Imi doresc ca acest text sa fie asimilat nu ca un atac la Primar. Dansul, la pregatirea si la varsta sa, la pozitia pe care o ocupa in conducerea orasului, nu mai merita nici macar atacat. Este o cauza pierduta un om matur care intelege realitatea complet distorsionata. Textul trebuie sa ajunga la copiii care au organizat targul pentru ca la ei este speranta noastra, a tuturor.
Dragi copii, chiar daca profesorii, pare-se, v-au creat impresia ca ati participat la o actiune caritabila in ajunul Craciunului, ca viitori oameni de baza ai comunității, trebuie sa intelegeti de pe acum insemnatatea acestei sarbatori. Sau cum ar trebui sa arate o strangere de fonduri cu aceasta ocazie, dar si definitia faptelor bune.
O sa incep prin a va spune ce NU inseamna o fapta buna.
O fapta buna nu inseamna sa iei asupra ta incapacitatea, incompetenta si neglijenta unor functionari publici platiti sa asigure bunul mers al unitatii de invatamant, spre exemplu. In acest caz, cel mai potrivit este sa luptati impreuna ca Directorul, Primarul, sa inteleaga rolul lor in comunitate si sa rezolve cu celeritate problemele, lipsurile, cu care va confuntati la scoala.
Aveti alaturi de voi un oras intreg care stie pe ce nimicuri cheltuie Primarul sute de mii de euro, incepand cu ziare fantoma si pana la celebra fasole impartita la punga pentru voturi. Noi toti vom muta si muntii daca e cazul pentru ca voua sa nu va lipseasca nimic la scoala si vom gasi ac de cojocul oricui nu intelege scopul pentru care ocupa o functie.
Dar ce înseamnă o faptă bună?
O fapta buna de Craciun, dragilor, inseamna sa ajuti pe cineva care n-are nicio alta optiune decat a fi ajutat de ceilalti, copiii grav bolnavi, copiii fara parinti, batranii uitati singuri. O fapta buna inseamna inclusiv sa ajuti colegii din mediile rurale care n-au carti sau rechizite. O fapta buna inseamna sa aduci zambet pe chipul cuiva care n-a zambit de mult sau poate niciodata. Acesta este spiritul Craciunului si asa trebuie el folosit, ajutandu-i pe ceilalti.
In speranta ca aceasta lectie si-a gasit destinatarii, n-as putea incheia decat cerudu-mi scuze copiilor pentru ca orasul din care fac si eu parte i-a pus in situatia impardonabila de a strange fonduri pentru scoala lor, pentru lucruri materiale, pentru chestiuni care in preajma Craciunului nu valoreaza nici doua parale. Adevaratele lucruri care conteaza de Craciun sunt empatia fata de ceilalti, dragostea, linistea sufleteasca si bucuria de a fi impreuna.
Scoala Gimnaziala Buftea Centru are o nouă față și nu e meritul primarului
La începutul anului școlar, părinții au strâns bani și împreună cu cadrele didactice s-au implicat fizic în renovarea școlii. Au spus asta inclusiv pe pagina de Facebook a școlii, și când părinții strâng bani pentru școală, meritul primarului e zero, chiar dacă îi se aduc mulțumiri din partea conducerii membre ale aceluiași partid.
Comunicat pe grupurile de părinți în care se anunță câți bani s-au strâns și pentru ce
„Bună ziua.Va mulțumim pentru sprijinul acordat în realizarea târgului de Crăciun. Ca de fiecare dată a fost o activitate deosebită, apreciată de toți participanții la acest eveniment.
Suma care a fost strânsă este de 34128 lei. In cadrul acestei activități am avut ca parteneri asociația NARADA, în urma contractului pe care îl avem cu această asociație ea va dubla suma strânsă, suma maximă pe care o dublează fiind de 25000 lei. Prin urmare noi am depus în contul asociației suma de 25128 lei iar ei vor asigura plata cheltuielilor pentru nevoile școlii în valoare de 50000 lei.
Necesitatile școlii în acest moment sunt refacerea întregii rețele de internet a școlii și schimbarea corpurilor de iluminat din toată școala. Restul banilor rămași, respectiv 9000 lei au fost depuși în contul asociației de părinți. Conducerea școlii și întregul corp profesoral va urează sărbători fericite și LA MULȚI ANI!”
Video în care asociația explică pentru ce are școala din Buftea nevoie de bani. Conform Asociației Narada, inițiativa a plecat de la o nouă învățătoare sosită în școală, Adelina Enache.
De la multinaționale la catedră: Cum Adelina Enache a ales să facă diferența în educație
Oricine poate dona Scolii nr. 2 din Buftea direct… aici.
Cum mai strâng școlile bani pentru materiale?
S-a scos Pistol. Îi rămân 50.000 lei anul ăsta pentru campanie electorală. Copiii își renovează școala cu ONG-uri si primarul își face campanie cu banii publici.
Ne bucurăm ca avem învățători tineri și dedicați. Ne bucurăm si ca asociația Narada face ori 2 banii strânși. Dar indiferent de cat de bine au funcționat lucrurile, problema tot rămâne. Copiii au muncit si au organizat târg de Crăciun ca să facă bani să schimbe becul. Asta sub sloganul primăriei: „Buftea Smart, orașul faptelor bune”.
Aș intra în pământ de rușine să fiu primar! Dar nu e cazul lui. Dacă ar fi strâns bani pentru cai verzi pe pereți, ok, facă ce vor. Dar să strângă bani pentru iluminat???? Și eu ca primar să merg să văd cum merge colecta?
Primarul nu ratează nico ocazie să se laude că cele 4 școli din Buftea au de toate, au fost dotate cu tot ce e nevoie și că dacă mai e nevoie, directorii nu trebuie decât să ceară și se rezolvă.
Cu toate astea, școlile din Buftea strâng singure bani pentru că au nevoi. Scoala 1 și Scoala 2 participă la o campanie foarte frumoasă a Kaufland Romania, prin care bonurile fiscale coelctate în școli se transformă în produse… echipamente de laborator, mobilier școlar sau echipament sportiv. Campania Viitorul începe acum.
Scolile nr. 3 și 4, unde director e d-na consilier PNL, Doinița Marin, nu participă. Acolo probabil nu există nimeni care să vrea sau care să știe să dea două click-uri pe internet.
scris de Tudor Manda
poate reusim daca suntem atenti https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/080dffa8-49c5-11e8-be1d-01aa75ed71a1/ sau https://data.europa.eu/en/news-events/events/deep-dive-artificial-intelligence-and-data-ecosystems-fundamental-rights-ethics