Primarul și consilierii locali refuză modernizarea toaletelor, in ciuda pandemiei

Am considerat a fi decent ca pe perioada starii de urgenta, in pandemie, sa nu fac politica, sa nu deranjez autoritatile locale, sa-l las pe domnul primar sa faca treaba linistit.

Dupa doua luni constat ca aceasta criza nu inseamna nimic pentru dansul, nu a luat nicio masura in acest sens, afara de ce l-au obligat ordonantele militare, si campania electorala:
– a montat dozatoare cu dezinfenctant la scari de bloc
– a intrebat persoanele de peste 65 de ani, fara ajutor, daca au nevoie de ceva
– a udat, nu spalat, strazile, doar la inceputul pendemiei, chiar daca asta era oricum obligatia contractuala a operatorului de salubritate
– a dat la inceput cu ceva fum pe ici pe colo prin punctele esentiale
Atat. Totul insotit de 100 de poze, pe care eu insumi le-am promovat, ca si toate anunturile oficiale de pe site-ul primariei. Consider ca m-am purtat destul de fair-play.

A avut doua luni in care putea face mult mai multe pentru a rezolva probleme specifice crizei.

De exemplu, ca de la asta m-am starnit, putea renova total toate toaletele unitatilor de invatamant din Buftea. V-am aratat poze acum ceva timp, ati vazut cum arata, si afara de fanii primarului, toata lumea a considerat ca ele nu sunt deloc ok pentru un inceput de 2020, dar pentru o pandemie nenorocita? Detalii:

https://www.facebook.com/expresul.debuftea.3/posts/3081199878570570

https://www.facebook.com/expresul.debuftea.3/posts/3076153509075207

Dupa elevii din anii terminali, de la toamna toti copiii vor reveni in scoli si gradinite, si vor avea aceleasi toalete preistorice… inghesuite, putine, fara sapun, fara dezinfectant, fara senzori, fara uscator pentru mani, fara colace de veceu, fara apa calda, la naiba. Vedem aici cum ar trebui sa arate…. https://youtu.be/KQ0RrTg193s?t=875

💲 In valoare de 2️⃣0️⃣ milioane de euro, bugetul local pe 2020 a fost votat pe 11 martie, in aceeasi zi in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie, dupa doua saptamani de la primul caz de coronavirus in Romania. Conform minutei sedintei, document oficial, niciun consilier local nu a avut un amendament sau o propunere la proiectul de buget initiat de primar, doar eu facand doua propuneri, care au fost dezbatute in sedinta.

Una dintre ele zicea exact asa:

✅ „Alocarea sumei de 700 000 lei pentru modernizarea si refacerea totala a tuturor toaletelor din unitatile de invatamant din Buftea si dotarea lor cu materiale consumabile specifice, astfel incat sa fie respectate normele de igiena legale.

In acest moment toaletele scolilor si gradinitelor nu sunt in cele mai bune conditii, fiind foarte vechi, dupa cum au confirmat multi parinti pe retelele de socializare, unde au aparut si fotografii.
Suma ar putea fi luata de la categoria “Sustinera cultelor”, unde anual se indreapta astfel de sume, 700 000 lei fiind cheltuiti in 2019, conform executiei bugetare. Nu exista nicio urgenta in 2020 pentru sustinerea cultelor, macar anula cesta se poate investi aceasta suma pentru a sustine sanatatea si confortul copiilor nostri.”

❌ Domnul primar a propus sa nu fie luata in considerare, motivand, citez din document: „Referitor la toaletele din gradinite, domnul primar a precizat faptul ca anual se aloca fonduri din buget pentru reparatii, igienizari si alte lucrari si ori de cate ori au fost solicitari din partea institutiilor de invataman in acest sens, s-au luat imediat masuri. S-a investit in ultimii ani, s-au schimbat mult lucrurile”

Toti consilierii au fost de acord cu el. Desi legea ii obliga, nu doar sa dezbata propounerile cetatenilor, ci sa le si raspunda in scris, nu am primit niciun raspuns in termen legal. Ca sa nu fie prinsi in offside intr-o eventuala mare problema cu copiii.

Din minuta sedintei trag urmatoarele concluzii:

📌 Primarul si consilierii cosidera ca toaletele sunt ok asa si nu e nevoie sa se directioneze banii de la biserici catre siguranta copiilor.

📌 Primarul nu e amator, el zice clar ca a luat masuri cand directorii au cerut ceva. Deci in privinta toaletelor directorii nu au cerut nimic. Si nu vor cere, ca nu vor sa deranjeze. Nu vor cere pentru ca nici parintii nu le cer directorilor. Parintii au reprezentanti in Consiliul de Adminitratie al scolilor, dar nu le soclita acestora sa puna astfel de probleme. Inca un deci… primarul se spala pe maini.

📌 Conform acestei declaratii, se mai aloca la vara 10 000 euro pentru igienizare, reparatii si spoiala, undei firme de casa, ca de obicei, si nu se va schimba nimic.

📌 O minciuna… zice ca s-a investit in ultimii ani in unitatile de invatamant. Spuneti voi, parintii, ce s-a investit. Conform rapoartelor de executie bugetara pe 2019, nu s-a investit nimic. Nimic. Spoiala si înlocuirea colacelor de veceu nu reprezintă investiții.

💲 Daca atunci era doar inceputul pandemiei, intre timp, a mai fost o seditna a consiliului local si nu s-a rectificat acest buget, deci in continuare nu au de gand sa refaca toaletele sau sa schimbe ceva, pentru la toamna. Era timp pana la toamana sa se faca unitati de invataman noi, dar niste toalete amarate?

Eu atat am putut sa fac. Solutia este urmatoarea.

Parintii sa solicite in scris, prin reprezentantii lor din Consiliile de Adminitratie, directorilor toalete noi. Acestia trebuie obligati de parinti sa ceara primarului, tot in scris, ca din proprie initiativa nu o vor face. Aveti si asociatii ale parintilor, care nu ar trebui sa fie constituite doar ca sa stranga bani sa bage in scoli, ca nu baga primaria.

Depinde de voi cum vor invata copiii vostri in toamna, poate inainte unei alte pandemii. Nu veti rezolva nimic daca doar veti arata cu degetul autoritatile PNL. Va veni PSD din nou la putere si nu se va schimba nimic. Implicarea e solutia.

#ScoalaBuftea

scris de Bogdan Tobă

]]>
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *