Bogdan Tobă, candidează unul dintre voi!

După cum mă știu prietenii vechi, am fost intotdeauna un tip retras, nu am ieșit niciodată in față, nu m-am invârtit in cercuri înalte in Buftea. Am copilărit modest aici, am trăit vremurile de glorie ale orașului, singurul din Ilfov in anii 80, și știu cât de jos a ajuns din cauza politicienilor puși pe căpătuială.

De aceea, contrar felului meu de a fi, am decis să fac un pas in față, pentru a schimba ceva, și să mă implic pentru funcția de primar.

Am mers de mic pe stadioane, și pasiunea asta m-a atras in galeria echipei Dinamo București, cu care am trăit momente memorabile, și de unde (greu de crezut, nu?) am deprins o atitudine sănătoasă, care m-a convins să ies din confortul cotidian!


Cred că intotdeauna am avut abilitatea asta, de a deprinde doar ce e util și pozitiv din diferite experiente. 

Am invățat să stau drept, să nu fac compromisuri, să nu dau inapoi, să fiu discret, să lupt, să fac echipă. Mi-am petrecut anii tinereții sorbind cât mai mult de la viață, in loc să acumulez averi, carieră și diplome, dar nu regret nimic. N-am trăit intr-o bulă, am cunoscut tot felul de oameni, am invățat să comunic și să nu fac discriminări. Nu mă gândeam vreodată să mă implic civic, sau mai ales, politic, uram tot ce ținea de asta și nu voiam să-mi perturbe vreodată traiul relaxat.

Cum am pornit Expresul, care a mers doar inainte, fără oprire

În 2008, deși duceam o viață lipsită de griji și obligații, m-a cuprins o revoltă teribilă la adresa a tot ce se intâmpla in Buftea. Era perioada când se invârteau banii cu lopata in oraș, se făceau milioane de euro din terenuri, dar orașul era o ruină, o rușine. Chiar dacă nu ieșeam la vot, sperasem intr-o schimbare, când noul primar PDL, C-tin Bălălău invinsese in 2004, PSD-ul, care controla orașul dintotdeauna! C-tin Bălălău, fost senator PDL, nu a făcut însă mai nimic, lăsase pradă orașul unor mafioți și interlopi, printre care se invârtea și actualul primar, Pistol, pe atunci principalul susținător al regretatului primar. Și toată lumea tăcea… de frică sau de lehamite.

Inainte de alegerile locale din 2008 am lansat site-ul expresuldebuftea.ro, inspirat de numele filmului. Primul articol… Bine v-am gasit in Expresul de Buftea. Erau atunci puține site-uri locale independente de atitudine civică în România. Unele s-au transformat in altceva, altele au dispărut, Expresul a rămas la fel.

Tupeul meu in scris, dar și decența și echidistanța, plus reacțiile buftenilor in comentarii, au șocat lumea politică locală. Concurau pentru un nou mandat, cu șanse uriașe, C-tin Bălălău (PDL), impotriva lui Radu Marinescu (PSD), iar Ion Stoica (PRM), al treilea candidat, era și vicele și aliatul lui Bălălău.

Toti trei erau siguri că făceam jocurile cuiva, că eram plătit de unul dintre ei, dar nu prea ințelegeau de ce ii critic pe toți. Noțiunea de „independent” era ireală pentru ei, toți parte din sistemul bine înlănțuit. Am ținut secret 1 an de zile și nu am vrut să imi divulg indentitatea, din motive lesne de ințeles. Dar Pistol, care era doar șeful de campanie și finanțatorul lui Bălălău, a aflat imediat, incă de la inceput cine deținea domeniul site-ului, vărul meu, Dan. Asta pentru că are ochi albaștri și a făcut facultatea de telecomunicații. Doar că nu ințelegea cine sunt Tobă ăștia, ai cui sunt și ce vor. Era peste ințelgearea lor că cineva, no name, se implică civic și nu vrea bani, funcții și putere. Văru’ a emigrat chiar atunci, din păcate pentru noi… Vă inchipuiți cum era cu doi ca mine in Buftea? 🙂

Următorul pas, implicarea politică și lupta cu ei

Am făcut opoziție online lui Bălălău, apoi surpinzătorului câștigător Stoica, apoi și lui Pistol, devenit împăratul orașului din 2012. Expresul de Buftea a crescut mult și a devenit un reper local de integritate. Am informat buftenii când primăria nu o făcea, am promovat orașul și buftenii de succes, am găzduit dezbateri constructive, am făcut opoziție când nimeni nu o făcea și, fără modestie, am dezghețat minți.

Am fost supus unor presiuni imense, am fost chiar și amenințat, dar nu am dat inapoi, nu m-am idoit. La insistențele cetățenilor am luat decizia de a mă implica in politica locală și de a candida in 2016 pentru un post de consilier local. Independent. Nu am vrut să candidez și pentru funcția de primar, imi vedeam lungul nasului. Am ințeles, in sfârșit, că nu poți schimba nimic din afara politicii, din păcate, și că politicienii de rea credință ne influențează negativ viețile. Am refuzat toate propunerile de a intra in partidele locale.

Pentru că aveam shaormăria de lângă primărie, vorbeam zilnic cu oamenii despre Buftea, unii veneau special să discutăm și să mă incurajeze. Era practic sediul opoziției :). Eram, de altfel, ca și acum, singurul opozant al primarului. Cu ajutorul multor bufteni, am strâns ușor și corect 580 de semănturi pentru a-mi inregistra candidatură, iar la urne am obținut 600 de voturi, fără să cheltui 1 leu in campania electorală, fără să ies pe stradă, doar pe Facebook.

Biroul Electoral mi-a certificat alegerea, dar noul Consiliu Local mi-a invalidat mandatul, după ce eu am anuțat public că nu am incheiat in termen un contract cu o firmă de contabilitate. Fiind independent, nu am fost anunțat de nimeni că există acel termen. Am depus insă toate rapoartele financiare din campanie (pe 0 lei, evident) pe persoană fizică, pe propria răspunde, dar mi-a fost invalidat mandatul de consilier local, tocmai de ceilalți consilieri locali.

Doar un alt capăt de drum

Nu, nu vă inchipuiți ce a fost in sufletul meu! Am luat-o de la 0, mai degrabă de la minus. Dar am promis că o să fac tot ce imi stă in putință pentru a mă apropia de ceea ce face un consilier local. Am fost la toate sedințele oridinare ale consiliului local și am informat buftenii despre tot ce se discută și se hotărăște acolo. Și consilier să fi fost, o singură voce, un singur vot, erau inutile.


De atunci monitorizez atent activitatea din primărie și știu tot ce se face cu banii nostri și unde se scurg, dar stiu si ce ar trebui sa se faca de fapt cu ei. Stiu problemele, am solutiile, am și idei noi #pentruBuftea . In acești 4 ani m-am implicat cât am putut in activități legate de Buftea, nu doar online, și am schițat și un rezumat, un fel de raport de activitate, anual, cum obligă legea consilierii locali in funcție, ai nostri ignorand-o.

Mulți m-au cunoscut la celebrul protest anti Raja, pe care l-am organizat, fiind amendat de jandarmeie cu 1500 lei, amendă pe care am anulat-o in instanță.


Nu sunt un produs al altora, impachetat frumos intr-un ambalaj provizoriu, ci sunt alternativa substantiala provenita din lacrimi, sange si sudoare, intr-o proba de anduranta direct in sufletul Buftei.

Recunosc, nu am față de primar, nu am avere, nu am notorietate, căci nu am dat ouă și lemne de foc din poartă in poartă, dar iubesc Buftea, sunt unul dintre voi, dragii mei, nu sunt omul unui partid, n-am legături cu marii afaceriști locali, nici cu lumea interlopă, n-am afaceri imobiliare, n-am lucrat cu statul. Nu sunt conectat la bugetul local, nu am job sau afaceri care să depindă de cineva de sus, n-am obligații, sunt necotrolabil, neșantajabil, nu mi-e frică și nu am nimic de pierdut.

Urmăriți-mă pe Facebook si pe expresuldebuftea.ro, dați-mi o șansă, și dacă vă conving că sunt onest și priceput, haideți alături de mine, să facem o Buftea altfel, o Buftea a noastra. Hai, curaj! După alegeri, trecem la alt nivel, facem un partid local.

Am deschis un cont special pentru lupta noastră, ca să puteți să mă susțineți prin donații. Voi ține doar pentru mine numele donatorilor, dar voi fi transparent și voi arăta toate sumele primite și ce am făcut cu ele. In principiu, banii se vor indrepta către un ziar tipărit, care va ajunge in special la cei care nu folosesc internetul. Imi rezerv dreptul de a retura banii primiți de la persoane pe care le socotesc nepotrivite pentru a mă susține. Mersi.

RO12BTRLRONCRT0437389901
Bogdan Tobă
Detalii: Susținere

Cine e interesat, poate da un semn, și il pot adăuga in grupul meu secret de Facebook, cu oameni care mă susțin, mă ajută și mă sfătuiesc.

Pentru orice altceva, mă puteți contacta pe mail… bogdan.toba2005@gmail.com

Cine sunt? Despre mine.

]]>
2 raspunsuri
  1. Tatu Gabriel
    Tatu Gabriel says:

    Nu exista investitii, locuri de munca in acest asa zis oras, oamenii irosesc TIMP atat de pretios din vietile lor ptr naveta, bani ..stres ..nervi , nu avem siguranta in acest oras ..sunt focare de infractionaliate generatoare de pericol, noaptea urla imbatati de aburii alcoolului , distrug..sunt multe de spus..

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *