Căminul Liceului D. Dumitrescu a fost cedat gratuit Judecătoriei Buftea
Primarul a propus cedarea pe 25 de ani, eu am cerut doar 5 ani, iar cuvântul final l-a avut Ministerul Educației… 10 ani. Dar oare avea nevoie de clădirea asta?
Povestea începe în 2017, când Tribunalul Ilfov solicită Consiliului Local Buftea un imobil pentru a muta în el Tribunalul Ilfov sau Judecătoria Buftea, pentru că ambele nu mai aveau loc în actuala clădire, și ea tot a CL Buftea. Adresa Tribunalul Ilfov. Între timp, s-au descurcat tot acolo 5 ani. Primăria și Consiliul Local au propus cedarea căminului Liceului D. Dumitrescu, pe 5 ani Tribunalului Ilfov, dar tot în același an, Tribunalul a refuzat până la urmă. Primarul Pistol a venit apoi cu propunerea de a desființa celălălalt liceu, Barbu Știrbey, și transformarea lui în Tribunal. În urma protestelor opiniei publice locale, a renunțat la idee.
În 2021 revine pe tapet discuția, in urma unei cereri a Judecătoriei, de data asta, nu a Tribunalului. Apropo, Tribunaul este instanța superioară, de control, a Judecătoriei. O nouă propunere pentru cedarea căminului, pentru 25 de ani de data asta, a fost pusă pe ordinea suplimentară a unei ședințe de anul trecut, pe loc, fără dezbateri publice, obligatorii în privința unei clădiri de patrimoniu a orasului. A trecut cu voturile majorității PNL-PSD. Se cedează și un teren de 1820 metri pătrați din curtea liceului, pentru parcarea Judecătoriei.
În ședința respectivă am intrebat care e urgența aprobării fără dezbateri și fără ca cetățenii să fie întrebați, și am propus un termen de 5 ani, în loc de 25 cum propunea primarul. Primarul a refuzat, susținând că trebuie să sprijinim Judecătoria, să nu cumva să plece din oraș și că părerea cetățenilor nu conează, ei ne au pe noi, consilierii, să votăm ce vrem. Pe loc, când vrea el, fără informații.
Doar că transferul avea nevoie de avizul Ministerului Educației, care a venit recent, ministerul impunând doar 10 ani, nu 25 cum a vrut primarul, motiv pentru care luna asta s-a aprobat hotărârea Consiliului Local în actuala formă, pe 10 ani. Pentru că nu era atașat avizul ministerului la acest proiect, am cerut să-l văd. Primăria a motivat că acel cămin nu mai e folosit de 25 de ani și că nicio unitate de invățământ din Buftea nu îl dorește, că sunt locuri în învățământul local și că oricum avem proiecte în derulare în domeniu.
În ședință i-am pus primarului o întrebare capcană. Vezi video.
Altfel, căminul, S+P+3, 849 metri pătrați suprafață consturită, plus terenul din fața lui, 1820 metri pătrați, va fi luat de la învățământul local, în timp ce ne plăngem că nu avem loc în școli. Scoala nr. 1 Buftea e supraaglomerată, iar primarul a decis ca extinderea ei să se facă împrumutându-ne cu dobânzi, în timp ce această clădire, din imediata apropiere, mult mai mare decât extinderea școlii, este cedată gratuit.
Anul trecut am propus ca această clădire (fostul cămi de băieți), plus cealaltă renovată (fostul cămin de fete), in care invață clase pregătitoare, să fie trasferate de la liceu, care nu le mai folosea, către Școala Nr. 1, vecină, cu tot cu teren, pentru un adevărat campus școlar, care ar rezolva definitiv problema lipsei scolilor și grădinițelor din Buftea.
Mai mult, în timp ce ne împrumutăm cu dobânzi pentru învățământ, pentru că nu avem bani, 291 500 lei vor fi aprobati joi de Consiliul Local Buftea pentru biserica din Studio, pentru finalizarea lucrărilor de pictura murală și a execuției mobilierului bisericesc. Anul trecut s-au alocat 150 000 lei. Plus 47 500 lei, tot joi, pentru Biserica Flămânzeni, pentru reparații curente și gard. Anul trecut s-au alocat 100 000 lei.
Practic, ai o casă mare și veche, dar o dai gratis unui prieten și te imprumuți la bănci, ca să-ți faci una mai mică, dar nouă, peste drum. Acesta e managemet falimentar.
Bogdan Tobă
Toate clădirile judecătoriei, tribunalului și parchetelor sunt cu titlu gratuit date de Consiliul Local Buftea Ministerului Justitiei, inclusiv locuri de parcare gratis în parcarea primăriei.
Tribunalul Ilfov se află în circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti şi are arondate două instanţe de primă jurisdicţie, respectiv Judecătoria Buftea şi Judecătoria Cornetu.
Fostul primar Stoica le-a pus la dispozitie un teren generos lângă sala de sport, pentru ca Ministerul Justitiei să construiască noul sediu al Tribunalului si Judecatoriei. Nu s-a întâmplat. Deși susține că mai există acel teren și va fi folosit în acest scop, actualul primar le dă căminul. Ceva nu se leagă.
În 2017, în urma numeroaselor demersuri la Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii în vederea identificării unei soluţii cu privire la sediul Tribunalului Ilfov, Consiliul tehnico-economic din cadrul Ministerului Justiţiei a avizat investiţia privind „Palatul de Justiţie Ilfov” (avizul nr. 13/01.11.2017). Sursa.
Apoi, în 2020, CSM, la propunerea ministrului justiției, a decis mutarea Tribunalului Ilfov de la Buftea la București.
În anul 2021, Ministerul Justiţiei a autorizat în cadrul Consiliilor Tehnico-Economice indicatori tehnico-economici pentru lucrări noi de investiţii la un număr de 20 de sedii de instanţe de judecată, printre care și Tribunalul Ilfov, investiții prinse în bugetul pe 2022 al Ministerului Justiției.
Sunt de părere că o justiție independentă înseamnă și ca ea să nu depindă de autorități locale. E frustrant să contești în instanță decizii ale autorităților locale și să știi că justiția depinde tocmai de ele. Guvernul trebuie să recupereze banii de la marii corupți, când sunt condamnați prin instanțele de judecată, apoi să investească într-un sediu modern al Tribunalului și Judecătoriei, mai ales că le-am dat noi deja terenul.
Bogdan Tobă
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!