Editorial: De ce nu-l fac praf pe Pistol

Pare puternic din punct de vedere politic si financiar, dar contrar aparentelor, Pistol e un primar vulnerabil. Poate e greu de crezut, insa asta se datoreaza faptului ca dansul evolueaza mult la barna, in echilibru, la limita legii si la limita popularitatii. Exercitiul sau atrage atentia, unora le place, dar e riscant, ne tine cu sufletul la gura.

Acum 4 ani, la alegerile locale unde si-a zdrobit rivalul local, Pistol se bucura de o imensa cota de popularitate. Mi-aduc aminte comentariile la articolele despre el, cand admiratorii lui se faceu scut in jurul lui si atacau agresiv pe oricine indraznea sa-l critice. N-a mai ramas nimic din trupa aia de postaci si nici altcineva nu il mai sustine pe internetul buftean.  Absolut nimeni! Multi din cei care i-au fost alaturi in campania trecuta nici nu vor sa mai auda de el si chiar oameni de-ai lui de acum nu ezita sa recunoasca „maine l-as vinde, dar nu am cui”. Nici el nu e naiv si nu are incredere nici in vechii lui prieteni, ci doar in cateva doamne, de care s-a inconjurat, si care sunt singurele care ii cunosc mismasurile. Strategie buna, caci femeile nu tradeaza decat in dragoste, nu in politica si afaceri.

Oricum, nimeni nu vrea sa-l infrunte in alegeri. Pistol nu are contra candidat pentru ca a avut grija de asta… i-a cumparat, le-a promis ceva sau i-a santajat pe toti . De aceea, are toate sansele sa castige din nou alegerile, in ciuda faptului ca anunta peste tot ca nu mai candideaza, in speranta ca buftenii nu il vor mai presa cu nemultumirile in ceea ce priveste mandatul sau.

.

Acum, pe ultima suta de metri popularitatea lui e la pamant si asta din cauza falsitatii si opacitatii de care da dovada. Sunt incurajat des de bufteni sa-l atac mai virulent pe Pistol si toti incearca sa ma convinga ca eu pot, cunosc situatia, are cine sa ma citeasca, prezint incredere, am curaj si tintesc bine.

As putea sa-mi aloc o ora pe zi sa-l fac praf prin articole documentate, investigatii, opinii reale si decente, dar de ce sa o fac? De ce l-as vrea pe Pistol afara din primarie? Sa vina cine in locul lui?

Desi l-am bombardat sistematic si i-am coborat serios cota de popularitate prin dezvaluirile si opiniile mele, de cate ori ne vedem,  nu pare deranjat si nu pare a-mi purta pica. Sunt suficient de experimentat sa stiu cand cineva se uita urat la mine. El nu pare. Ma saluta de fiecare data primul, fara sa incerce sa-mi ocoleasca privirea. Nici macar nu mi-a trimis controale pe cap la pravalie, desi toata lumea se asteapta si sigur ar fi putut sa o faca. Sunt destul de sigur ca e suficient de inteligent si lucid incat sa nu o ia personal si trebuie sa se fi convins deja ca nu am in spate niciun grup de interese si ca il critic doar pentru ca imi pasa de oras, fara sa am o problema personala cu el. Si banuiesc ca s-a convins ca nu ma poate ademeni cu nimic, nu are ce sa-mi faca, nu are cu ce sa ma prinda. Stie ca nu are cum sa-mi inchida gura, desi daca ma intrebati pe mine, ma poate imblanzi cu un pic de transparenta si comunicare. El stie asta, dar nu o face, alimentandu-mi banuiala ca are ce sa ascunda.

.

Nu ma agit foarte tare in privinta lui pentru ca nu sunt sustinut asa cum ar trebui de cetatenii care spun ca le pasa… Multi dintre ei nu ma sustin fiindca au un interes, altii din cauza unei inexplicabile frici. Ceilalti sunt ignoranti si blazati. Ar vrea un oras mai bun, o lume mai buna, dar nu si-ar pune un neuron la treaba pentru asta, caci nu au nici cel mai mic simt civic.

Eu n-am timp si n-am bani sa ma tin de capul lui si sa-l toc sistematic, chiar daca as putea sa o fac cu argumente solide. Si nici nu vreau sa par obsedat. Daca ati observat, il critic si il acuz in termeni decenti, fara sa-l jignesc, fara sa-l tratez intr-un stil agresiv si obraznic, cum o fac altii.

N-as vrea totusi sa netezesc drumul si sa fac jocurile unui candidat mai rau decat el, care sa-l invinga in alegeri profitand si de munca mea, dupa ce a stat bine-mersi la cutie 4 ani, sa vada daca ii pica ceva sau nu de la Pistol. N-as vrea sa scapam de dracu si sa dam de tac-su!

Macar despre el stim sigur ca nu e marioneta nimanui, nu e nimeni in spatele lui, nu e condus de vreun gurp de interese… putem spune macar ca el e Godfather si stim pe cine sa luam de guler si sa injuram.

Nu am interes sa-l dau jos pe Pistol, caci nu vreau sa-i iau locul, sau sa pun omul meu in loc. Eu am interes sa-l conving sa fie mai bun manager si sa-i pese de noi si de oras.

text: Bogdan Toba

sursa foto: telegrafonline.ro

]]>

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *