Ce facem cu gunoiul provenit din construcții și vegetale?

Am primit mai multe sesizări privind faptul că firma de salubritate nu mai ridică sacii și grămezile de gunoi, altul decât cel din pubela proprie. SSB nu mai colectează deșeurile provenite din construcții și vegetație, decât contracost.

Aș fi putut să las problema așa, neaboradată, ba chiar să pun paie pe foc, căci oamenii sunt destul de revoltați, iar mie mi-ar fi convenit, nu? Că sunt politician și mi-ar plăcea să-i văd pe rivali contestați. Dar incercăm să facem o altfel de politică, așa că m-am interesat pentru voi despre subiect și iată concluziile obiective, cu care puteți fi sau nu de acord.

Pare un oarecare conflict intre societatea care se ocupă de salubritate in Buftea, Serviciul de Salubritate București, și Primăria Buftea. SSB are un contract ferm cu primaria, care ii plătește 1 500 000 euro pe an pentru curățenia de pe străzi și deszăpezire. Persoanele fizice și persoanele juridice au și ele contracte și iși plătesc separat ridicarea gunoiului, astfel firma SSB, cu puternic sprijin politic, cum se cuvine, o duce bine, face bani frumoși.

Nu o să ii susțin prin acest articol, mai ales că fac bani grămadă aici, dar nu sunt in stare să ofere condiții minime de muncă angajaților, pe care ii țin la sediu intr-un fel de grajd. Dar atâta timp cât au un contract beton, nu avem ce să le facem. Putem să protestm când semnăm contractul cu ei, când primăria negociază sume așa mari, nu prea avem ce face acum, când ne pun să plătim, conform contractului.

Până acum totul a mers la mica ințelegere intre SSB și primarăie, astfel că orice saci sau grămezi de gunoi, in plus peste pubela, depozitate la stradă, era ridicate. Acum s-au săturat, vor să fac mai mulți bani și nu mai acceptă să ridice, să transporte și să depoziteze pe gratis.

Dacă ne considerăm europeni, capitaliști și interesați de mediu, le dăm dreptate. Gunoiul pe care il producem, ne costă, trebuie plătit, cineva trebuie să se ocupe de el. Nu-l putem arunca la intâmplare, nu? Și nici altora nu le convine să cheltuie cu gunoiul nostru, nu?

.

Am sunat la SSB și mi-au spus clar că din octombrie nu mai ridică decât gunoiul din pubele, nu și restul, scos la stradă, mai ales că toamna gospodarul iși face curățenie in curte și rezultă tot felul de deșeuri, in special vegetale.

Procedura e simplă. Suni cu 1-2-3 zile inainte să-i anunți că ai astfel de deșeuri. Suni la 0737 966 393 și ei iți vor aduce o pubelă/container special pe care ți-l lasă in curte, și revii tu cu telefon când ești gata, să vină să-l ridice. Cineva de la ei iți va evalua gunoiul, in metri cubi, și iți face factura. Deșeurile din construcții costă 92 lei/metru cub, plus TVA, iar deșeurile vegetale 51 lei/metru cub, plus TVA. E mult, dar așa e in UE.

Am sunat și la Polița Locală să văd ce poți păți dacă faci altceva cu aceste deșeuri și nu le dai la SSB. Mi-a răspuns un domn foarte cooperant, care mi-a explicat pe indelete că nu s-au apucat să dea amenzi, că speră ca cetățenii să ințeleagă. Noi știm că le va fi aproape imposibil să aplice amenzi in unele zone protejate de primar, de aceea apar și nemulțumirile, că e posibil ca proștii să plătească, iar deștepții să fie protejați in scop electoral.

Dacă le depozitezi la poartă, sperând să le ia SSB pe gratis, ești pasibil de amendă pentru aruncarea gunoiului pe domeniul public, intre 50 de lei și 100 lei pentru persoane fizice și intre 1000 lei  și 10 000 lei pentru persoane juridice. Mai grav, dacă deșeurile sunt rezultate din construcții, intri la altă amendă, intr 3000 lei și 5000 lei. De asemenea, pentru arderea deșeurilor amenda este intre 500 lei și 1000 lei.

Primăria a impărițit fluturași pe străzi prin care anunță să nu se mai depoziteze gunoi la porți și să fie chemată firma de salubrizare, in caz contrar poliția urmând a aplica amenzi. Situația acum este destul de tensionată, cetățenii fiind nemulțumiți de intorsura situației. Cine a făcut mesajul nu are nicio idee despre cum să comunici cu cetățenii. Altfel se comunică cu oamenii in situații ca astea, căci dacă nu dai atenție și faci mesaje impunătoare ca astea, riști să-ți pui oamenii in cap. O campanie de informare cu ceva timp inainte ar fi atins altfel cetățenii. Dar e greu să gândești…

Atenție. Soluții nu prea sunt, afară de a plăti la SSB pentru acest gunoi. Sfat. Mărunțiți și compactați cât puteți de mult deșeurile in pubela specială, pentru a plăti cât mai puțin.

Arderea deșeurilor este de asemenea interzisă chiar dacă e in propria curte, o reclamație a vecinilor  putând să-ți aducă o amendă de la Poliția Locală. Dacă autoritățile nu gestionează cum trebuie problema, după decizia asta s-ar putea să ne trezim cu probleme foarte mari de mediu, oamenii preferând să ardă deșeurile, sau să le transporte pe câmpuri.

22221984_1522019561174312_7597461137585385475_n

.

 scris de Bogdan Tobă

.

]]>

3 raspunsuri
  1. Dan
    Dan says:

    Eu am aflat de aceasta problema intrand pe site-ul tau. Mi se pare o proasta comunicare din partea primariei. Problema trebuia regandita: eu as propune sa mai dea un tomberon din plastic acolo unde exista un numar mai mare de persoane aflate intr-o familie la o singura adresa. Eu stau la curte si inevitabil cad crengi uscate la furtuni, raman uscaturi in gradina etc. Si de cand e Rosalu asta in Buftea, asa a fost mereu la curti: langa tomberon oamenii puneau rezuduri biodegradabile ce erau incarcate intr-o remorca ce venea in urma masinii ce incarca gunoiul. Cred ca e o problema serioasa la care cei din primarie nu s-au gandit.
    Nu stiu, sa mai dea un tomberon in care sa puna oamenii resturile vegetale. Hai sa fim seriosi, daca ai o gramada de corzi de la vie sau mai stiu eu ce tulpini de rosii scoase din gradiba toamna, ce faci? Ii chemi sa cantareasca si sa platesti in plus? E pierdere de timp si o mare tiganie. Dupa ce ca nu reusesc sa curete orasul de praf ca nu e nici o deosebire intre Darza si Buftea, ma mir ca nu le e rusine.
    Faptul ca vidanjele cu rahat se golesc in lacul Buftea nu deranjeaza primaria? Stai sa vezi ce stres o sa mai fie si cu selectarea gunoiului.

    Răspunde
  2. Constantin
    Constantin says:

    Salut,
    Ar trebui sa mergi la sediul SSB Buftea sa vezi ca exista gunoi depozitat pe spațiul verde de lângă lac cât și pe spațiul verde de lângă Palatul Știrbey. In curând acolo se va deschide o noua groapa de gunoi. Prin urmare puteți arunca gunoiul acolo. Reprezentanții SSB trec in fiecare dimineața pe lângă gunoi și nimic… am făcut reclamație și la Primărie însă fără succes. Au distrus spațiul verde…. bătaie de joc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *