Sunt probabil singurul broker imobiliar din lume care nu încearcă să se pună bine cu primarul. Și atunci, ce șanse am?

Am urât toată viața domeniul imobiliar, am avut mereu impresia că e domeniul mafiei, șemecheriei, escrocheriei, banilor necinstiți. Oamenii care se ocupau cu așa ceva imi inspirau ori frică, ori repulsie. Nici prin cap nu-mi trecea să mă bag în așa ceva. Pesemne, acum sunt nebun să mă bag în domeniul în care e stăpân primarul, omul care mă urăște cel mai mult.

🔵 Buftea a fost raiul imobiliar între anii 2000 și 2008, iar poveștile din acele vremuri pot fi scenarii de filme bunicele cu mafioți.

S-au tranzacționat în neștire terenuri uriașe, pe tone de bani, și totuși absolut nimic nu s-a dezvoltat în oraș, cu excepția câtorva case simple. Era practic o bulă. Marii samsari plimbau banii din teren în teren, acumulau și tranzacționau pământuri, ca o formă de putere. Pământ, ăsta era termenul folosit, un cuvânt greu de tot, care numai business și încredere nu inspira.

Deși întoceau banii cu lopata, nimeni nu știa să facă altceva cu pământurile, nimeni nu știa să dezvolte un business adevărat, sustebabil în Buftea, de aceea oamenii i-au numit atunci samsari, nu investitori. Nimeni nu voia planuri pe termen lung, toți voiau rapid profit cât mai mare, prin orice metode. Asa a apărut noțiunea de tun imobiliar. Booom… tot frică inspira.

S-au dat țepe colosale, de la bătrâni strânși cu ușa, oameni simpli șantajați sau păcăliți, la investitori străini creduli care au pierdut milioane de euro la Buftea.

🔵 Dacă erai în barca primarului, aveai acces la informații prețioase, aveai succes garantat.

Evident, criza a lovit frontal bula asta de la Buftea, iar între 2008 și 2012 piața s-a prăbușit și cu toții, cei de pe margine ne-am bucurat. Nu-i așa? Micii samsari s-au apucat de muncă, și-au găsit un job bun la stat, sau s-au apucat de pariuri, iar cei mari, au devenit mici, și-au încropit un business din care să trăiască decent.

Cu excepția celor care s-au anturat cu politica sau cu serviciile. Și care astfel, au turat motoarele, începând cu 2012, când s-a schimbat puterea locală. Piața imobiliară locală a luat din nou avânt, dar de data asta jucătorii erau mult mai puțini, și într-un cerc select.

🔵 Din lupta pentru Buftea mi-a venit ideea.

Până prin 2020 nu auzisem nimic bun despre imobiliare. Știu că erau și oameni care făceau treaba asta ok, dar cu discreție, să nu-și audă vorbe și să nu deranjeze, astfel că nu au răzbit prea bine. Știrile erau numai despre câștiguri nemuncite, țepe date oamenilor simpli care cumpărau proprietăți groaznice cu împrumuturi pe viață, sau care vindeau strânși cu ușa la prețuri de nimic.

Implicându-mă în comunitatea locală am început să aflu multe despre domeniu, mai ales pentru că am intrat în politica locală și am devenit principalul rival al primarului, deloc întâmplător cel mai mare dezvoltator și agent imobiliar în același timp. Încercând să apăr orașul meu de expansiunea sa feroce, am dat peste super informații, multe din ele, cele verificabile, făcându-le public.

Astfel, oamenii simpli au început să mă întrebe, să-mi ceară sfaturi, neavând alte surse de încredere. Dar eu nu știam despre proceduri, acte, prețuri nici atât, știam despre proiecte viitoare și intențiile dezvoltatorilor și politicienilor. Mi-am dat seama că asta era totuși foarte important, pe mulți ajutându-i astfel de informații, la care ei nu au avut acces acum, dar eu, consilier local independent, am început să le public.

🔵 Oamenii informați nu mai pot fi păcăliți așa ușor.

Faptul că informațiile mele ajutau m-a motivat să explorez domeniul, și am descoperit că există și oameni ok care se ocupă cu așa ceva, care fac un business sănătos din asta, că nu toți sunt malefici.

În 2021, după alegeri, am știut că aici e călcâiul primarului, aici e vulnerabil, aici pot să-l cunosc cel mai bine, aici îl doare și tot de aici se poate schimba.

El a înțeles rapid cât de mult îl afectează transparentizarea domeniului de către mine și mi-a declarat război total. Plătește din bani publici indivizi să mă atace și să mă denigreze, mi-a tăiat indemnizația de consilier local și mi-a dat practic interdicție cu afacerea mea Popi și Schele în noul cartier de tineri care se dezvoltă, dar evident și în cartierele pe care le dezvoltă el.

🔵 Dar atacurile sale n-au făcut decât să mă motiveze.

În același timp, la începutul lui 2021 mi-am dat seama că va fi un an greu pentru mine din punct de vedere financiar, că nu mă mai ajungeam cu banii. Până atunci, deși am o afacere din 2008, nu mi-am setat mintea pe făcut bani, pe crescut, era mulțumit cu ce aveam. Dar copiii imi cresc și au nevoie de multe, de educație, care costă, iar când treci de tinerețe, apar probleme personale costisitoare.

Plus că, nu ai cum să te prezinți față în față cu un multimilionar în euro, cu așa spate politic, când tu ești setat doar pe supraviețuire. Și am început să mă gândesc să mai deschid un business, dar unul care să-mi dea șansa de a crește mult, și în același timp să-mi placă, desigur, pentru că nu am făcut niciodată ceva care să nu-mi placă.

Aveam firmă, aveam birou, aveam contabil, aveam instrumente de promovare, cunoșteam perfect orașul, eram un tip cunoscut și de încredere în comunitate. Mai trebuia ideea și investiția. Imi trebuia ceva cu potențial, care să-mi placă, care să nu presupună angajați deocamdată, fără cheltuieli prea mari, și desigur cu investiție, dacă se poate 0. Greu așa ceva.

🔵 Doar în imobiliare găsești asa ceva. Stai… ce?

Tot lucrând la descâlcit combinațiile primarului, a început să-mi placă. Parcă lucram la o anchetă, descoperisem deja o procedură de lucru, aveam surse, iar rezultatele erau apreciate. M-am speriat un pic… imi plăcea domeniul imobiliar. E un puzzle permanent, o anchetă care te satisface când o scoți la liman și impărtășești rezultatele cu alții. Ca o poveste, ca o călătorie. Cui nu-i plac poveștile și călătoriile? Dacă ai citit până aici și ție îți plac.

Mi-a încolțit ideea… ce ar fi? Cu sfială față de mine însumi și în secret față de restul, am început să mă documentez despre ce e acela agent imobiliar, dacă există oameni serioși care fac asta, dacă se poate construi un business fără să planeze suspiciuni asupra sa.

Am găsit puțini cu care am rezonat, niciunul din România deocamdată. Tom Ferry e unul dintre ei și iubesc felul lui de a face imobiliare, e o adevărată inspirație. Nici nu mi-a mai trebuit altul, am fost sigur că poți ajuta oamenii să-și vândă casele sau să-și cumpere, făcând totul cu bune intenții.

Mi-am făcut abonament la Scribd și am ascultat zeci de audiobook-uri și podcast-uri despre imobiliare. Multe spun cam același lucru, de unde am dedus că sunt puține principii și idei, deci nu e nimic complicat. Sau așa pare în State. Complicat, cel puțin la noi, e să câștigi încrederea oamenilor și să te faci cunoscut, dar eu cred că nu stau rău la capitolul acesta.

Mi-ar fi plăcut să găsesc cărți și despre piața imobiliară din Romania, dar am găsit doar două, care nu mi-au adus mari lămuriri. Poate e mai bine așa, că nu mă sperii, nu mă descurajez.

M-am gândit chiar, in timpul aventurii mele, să scriu și o carte, cartea pe care mi-ar fi plăcut mie să o citesc înainte să mă apuc de imobiliare și care să lămurească mult pe cei care vor să se apuce. Să știe cum să înceapă și cum să răzbată, când vor să facă această meserie cu cele mai bune intenții, orientată pe susținerea clienților și comunității locale, nu pe făcut bani rapid și ușor, cu orice mijloace.

🔵 Acest text poate fi chiar deschiderea cărții.

Or să râdă mulți că fac imobiliare din cărți, nu din underground. Dar nu sunt mulți ca mine care să cunoască fiecare palmă de pământ din zonă și atâtea informații. Cărțile nu strică, pot face diferența.

Un an, 2021, mi-a luat să învăț despre acest tip de business și să mă pun la punct cu informațiile din zona mea. Am făcut cursuri de marketing și de imobiliare, mi-am luat licența de broker în domeniu și m-am înscris în una din cele 3 asociații profesionale din Romania.

Mai am mult de învățat, dar vreau să fiu un reper etic pentru piața imobiliară locală.

Practic investiția mea s-a rezumat doar la educație. Oricum mă ocupam cu domeniul și până acum, dar de acum pot face și bani, nu doar să pierd timpul. Nu e o idee rea de business. Ii mulțumesc primarului pentru ea 🙂

Prin afacerea mea Popi și Schela Buftea am cunoscut bine zonele noi, cunosc oamenii, vecinii, dezvoltatorii, planurile de viitor. Ce client nu și-ar dori astfel de informații? Lupt de ani de zile pentru comunitate, pentru mediu, pentru educație, pentru afacerile locale, pentru locul unde trăiesc clienții. De ce n-ai prefera un astfel de agent imobiliar?

Aveam tot ce-mi trebuie. Mai puțin clienți. Mare provocare era și va fi, cum conving oamenii să colaboreze cu cel mai mare dușman al primarului, regele domeniului. Oamenii se feresc să se asocieze cu mine de frică să nu fie încurcați de primar. Se feresc să-mi dea și like! Dar, hei, în imobiliare s-au văzut surprize colosale și schimbări spectaculoase. Nu?

La început de 2022 an lansat agenția Credibiliare, dar ghinion, imediat a venit războiul și a fost un an slab, piața fiind acum blocată. No problem, mai mult timp pentru mine să învăț și să conving publicul că se poate și altfel.

Nu mă aștept să dau lovitura, ca un tun imobiliar, ci sunt aici pentru a construi sănătos și durabil, pentru zeci de ani.

⭐️1 an de Credibiliare, de când domeniul imobiliar local nu mai e accesibil doar unei mâini de oameni, ci tuturor celor interesați!

⭐️ Pare sinucidere dacă în domeniul imobiliar din Ilfov, nu colaborezi cu autoritățile locale și cu mafia imobiliară, dar eu am ales să fiu de partea oamenilor.

Pentru anunțuri imobiliare am creat un grup pe care îl puteți folosi la liber Imobiliare zona Buftea.0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *