Sector 0 Mogoșoaia, cel mai mare proiect imobiliar din Romania

Sector 0 Mogoșoaia, un uriaș proiect de utilitate publică, sau un catastrofal tun imobiliar?

E un subiect care ar trebui să preocupe și buftenii, pentru că lansarea acestui proiect de 1339 hectare poate afecta dezvoltarea orasului Buftea. Mogosoaia poate atrage acolo investitorii, adică bani și locurile de muncă, dar și aproape 80 000 de locuitori noi (!!!), astfel valoarea terenurilor și locuințelor din Buftea ar putea scădea serios. Nu știu câți ar mai da 100 eur/mp cât se umflă prețul acum la noi, pentru un lot de casă.

La Mogosoaia e un scandal monstru, pentru că cetățenii vor fi expropriați, cu proteste in stradă, plângeri penale, anchete ANI, și procese în instanță.

Despre proiectul Sector 0 :

 • are 1339 hectare, mai mult decat actuala întindere locuită a comunei Mogosoaia
 • în acest moment toată suprafața e formată din terenuri private
 • acestea vor fi rearanjate și o parte va intra în proprietatea primăriei
 • 39% e procentul pe care trebuie să-l cedeze gratis primăriei toți proprietarii terenurilor din zonă. Ai 1000 mp acolo? Primăria iți ia 390 mp.
 • jumătate au cedat deja, printre ei primarul, membri PNL locali, dar și ai partidului, de mai sus.
 • conform declarației de avere primarul Precup are 10 hectare acolo, achiziționate, desigur, anii trecuți, când nu se știa despre proiect.
 • Tot în trecut, primarul a înregistrat la OSIM, pe numele lui, marca „Sector 0”, ca și „Zumbaala”, zona de distracții acvatice din Parcul Mogoșoaia.
 • nu există PUG și nici PUZ aprobat de Consiliul Local
 • Primăria va lua un credit de 30 000 000 lei pentru a plăti exproprierile
 • 1.8 eur/mp este valoarea de expropriere pentru cei care nu vor să cedeze gratuit cei 39%
 • 600 hectare urmează a fi expropriate, mulți din prorpietari acționând deja în instanță Consiliul Local.
 • Proiectul a ajuns și în presă

La ultimele două ședințe ale Consiliului Local Mogoșoaia au fost proteste, cetățenii blocând ieșirea de la ședință a consilierilor. Hotărârile aferente acestui proiect au fost votate și de consilieri locali PNL care ar avea acolo prorpietăți, ceea ce ar fi o evidentă incompatibilitate.

La ultima ședință, primarul Paul Precup a lipsit, iar proiectele au trecut cu un singur vot în plus, acela al unui consilier local PMP, care până la ora aia a fost în opoziție.

Pe lîngă problmele etice, legale și de urbanism pe care le ridică acest mega proiect, comuna Mogoșoaia riscă foarte mult, chiar falimentul, dacă el eșuează. Cetățenii sunt sceptici în privința proiectului, motivând că oricum nu s-a făcut nimic în comună în ultimii ani.

Concurează Mogoșoaia cu Buftea în imobiliare?

Poate cu ocazia asta, va avea și Mogoșoaia poliție proprie, pentru că în acest moment Poliția Buftea, cu un singur echipaj rutier și un singur echipaj de ordine publică pe tură, deservește 3 localități, Buftea, Corbeanca, Mogosoaia, undeva la aproape 100 000 de locuitori.

Dacă proiectul avansează rapid și sănătos, Buftea va fi umbrită. Oferta imobiliară va fi foarte mare în zonă, fiind posibilă scăderea prețurilor la imobiliare în Buftea, care încă nu a demarat proiecte în domeniu, deși avem și noi foarte mult teren intravilan disponibil.

La o săptămână după decizia Consiliului Local Mogosoaia de a demara oficial acest proiect, primarul orasului Buftea a introdus de urgentă pe ordinea de zi a ședineței Consiliului Local Buftea 6 PUZ-uri ale unor ansambluri rezidențiale în Buftea, printre care și ale sale, iar altele care zăceau de mulți ani prin sertare.

Buftea nu are în acest moment niciun ansamblu rezidențial, iar in ultimii 10 ani nu au fost aprobate mai mult de 6 PUZ-uri, dar acum le aprobă peste noapte. Chiar pare că a mutat pe piața imobiliară, ca replică la deciziile din Mogoșoaia. Miza e mare.

UPDATE 23.12.2021: Răsturnare de situație. După ședință, s-a aflat că mai trebuia un vot pentru ca hotărârile să fie legale.

Conform Buletin de București deciziile au mari probleme de legalitate. Au trecut de votul consilierilor cu majoritate absolută, și nu cu majoritate calificată, așa cum prevede Codul Administrativ.

.

UPDATE 19.01.2022: Teorema Precup: două treimi din 15 fac 9.99. 10 consilieri locali din Mogoșoaia au fost de acord. Primarul a convocat o ședință de îndată și a susținut că două treimi din 15, numărul consilierilor locali, înseamnă 9.99 și că 10 e numărul final de care au nevoie să treacă hotărârile. Decizia a devenit bășcălia internetului

.

UPDATE 21.01.2022: Anchetă jurnalistică Rise Project.

Nimeni n-ar fi impotriva unor adevărate proiecte de dezvoltare urbană, dar când sunt atâtea combinații și abuzuri dezvăluite, nu e decât o singură concluzie: Șmecherii din politică se îmbogățesc, iar cetățenii simpli sărăcesc!

3 raspunsuri
 1. Mocanu
  Mocanu says:

  Deci grija unora e ca: „Buftea va fi umbrită. Oferta imobiliară va fi foarte mare în zonă, fiind posibilă scăderea prețurilor la imobiliare în Buftea, care încă nu a demarat proiecte în domeniu, deși avem și noi foarte mult teren intravilan disponibil. „

  Răspunde
 2. Georgel
  Georgel says:

  Unii macar au o grija.
  Mai scrie in articol si ca cetatenii sunt expropriati cu forta si celor care au actionat in instanta li-se ofera negrul de sub unghie pe m2 dar vedem doar chestiile din care putem face zarva si in continuu avem o energie mixata cu austeritate in noi.. total gresit
  Incepe cu a arunca la cos chistocul si guma de mestecat pentru o lume mai buna.sal

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *