La cât este evaluat oficial terenul din Cartierul pentru Tineri Buftea.

Primăria Buftea vinde terenul celor care și-au terminat casa, iar astfel se pot seta și prețurile terenurilor din zonă. Dar cât de încredere poate fi evaluarea netransparentă a firmei de casă a primăriei?

Proiectul Cartierul pentru Tineri a fost lansat în 2009, cu un referendum, s-a mișcat extrem de greu, iar primele case au reușit să fie terminate abia după 11 ani.

Terenul a fost pus la dispoziție gratis tinerilor, după un regulament, de consiliul local, in baza legii 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor. Legea permite cumpărarea ulterioară a terenului, după construcția casei, fără vreun termen anume, doar cu acceptul consiliului local și după o evaluare a unui expert autorizat. Evident, astfel e posibilă vânzarea ulterioară a casei.

A venit momentul când primul tânăr dorește să cumpere terenul, pentru a deveni proprietar și pentru a avea posibilitatea de a vinde eventual casa. Tânărul a solicitat, primăria a evaluat prin firma de casă SEVAL SRL (a unei doamne notar Beldeanu Liliana), iar consiliul local a aprobat vânzarea la prețul evaluat de 56.70 eur/mp!

E vorba de un teren de 261 metri pătrați, pentru care tânărul ar trebui să plătească 14 800 euro.

Ce evaluări oficiale mai sunt recent în Buftea

Fix cu un an în urmă, aceeași firmă care face evaluările de ani de zile pentru Primăria Buftea, evalua oficial terenul de la Mobilă, cedat ilegal totuși, dar absolut central, 417 mp, cu acces la sosea și toate utilitățile, in scop comercial, la doar 41.20 euro/mp

In ultima sedinta, Consiliul Local Buftea a aprobat prelungirea pe 10 ani a concesiunii unui teren 36mp, tot in scop comercial, cu toate utilitățile. Terenul, pe centrul orasului, langa primarie, a fost evaluat in 2015 la 30 eur/mp.

D-na Liliana Beldeanu, de la SEVAL SRL, are mai multe evaluari curioase gasite pe internet.

O scoală dintr-o comuna suceveană evaluată la 600 000 euro

Un spațiu verde de 17 mp pe Magheru pe care l-a evaluat la 140 euro/zi chirie

Si o evaluare din Buftea, langa Judecatorie, un teren al primariei de 500 mp la 33 eur/mp

Am votat împotrivă.

Nu împotriva vânzării către tânăr, ci impotriva vânzării la acest preț, pe care il consider exagerat de mare, și care nu va încuraja pe nimeni să-l cumpere. Legea îi dă explicit acest drept, deci nu ar trebui să facem o discuție din asta, dacă e ok sau nu să-l cumpere. Fiecare are dreptul să-și facă viața cum vrea, să fie proprietar, să se mute, să vândă, să divorțeze, să fugă în lume, dacă legea permite.

Practic am fost de acord doar cu articulul 1 din hotărârea de consiliu, nu și cu articolele 2 și 3. Nici măcar nu mi-a fost pus la dispoziție raportul de evaluare pe care ar fi trebuit să-l aprob. Cum să aprob ceva ce nu văd și nu pot să studiez? Ni s-a servit doar prețul exagerat. Astfel, cum să nu apară suspiciuni de evaluare dubioasă?

Pe mine nu m-au trimis cetățenii acolo să înghit gălușcuțe fierbinți preparate la comandă, după diverse interese. Unde e transparența? Transparența față de tinerii ăștia care au băgat banii familiei și care și-au amanetat viitorul, nu transparența față de un consilier care votează, că aia am văzut că nu contează!

Nu așa susții tinerii din Buftea!

Degeaba le dai tu schela de la tine, dacă le blochezi viitorul și le reduci mobilitatea!

  • La un preț cu adevărat bun, ar fi fost foarte mulți interesați să cumpere. Astfel, bugetul local ar fi crescut substanțial și ar fi fost bani pentru a amenaja acolo un cartier cu adevărat modern pentru tineri! Toată lumea avea de câștigat. Cu prețul asta mare, nu vor cumpra prea mulți, și o sursă bună de venituri la buget e pierdută.

O zonă la periferie, în mijlocul câmpului, intr-o aglomerare urbanistică neplăcută, fără drumuri, cu noroaie și praf, fără iluminat public, fără magazine de proximitate, fără loc de joacă, fără spații verzi, acces la pădure sau lac, cu acces foarte greu la capitală și metrou. Ce face un copil acolo în următorii ani? Se promite că se face și se drege in următorii ani? Nu poți evalua un teren la valoarea viitoare, ci se evaluează acum, in situația prezentă!
Asta e evaluarea de azi… 56.70 eur/mp.

Am semnalat în ședință prețul curios de mare și diferența anormală dintre evaluarea de aici și evaluarea terenului de la Mobilă. Gheorghe Pistol a răspuns foarte spiritual… „Nici șaorma nu are același preț peste tot!”. Doar că ilogic… Trebuie să fie mai ieftină la periferie, unde nu e vad comercial și nici putere de cumprare.

S-a aprobat cu 17 voturi pentru, eu impotriva, C-tin Dumitru abținere.

Sfatul meu e să nu vă gândiți să băgați banii în casă ca să o vindeți, că la prețul ăsta și oferta generoasă din zonă, e greu să vinzi fără pierdere și rămâneți cu banii blocați acolo.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cartierul-tienri-buftea-1024x768.jpg


Opinie personală. Piața imobiliară din Buftea e umflată artificial

În acest moment există terenuri la prețuri mai mici in zone cu adevărat rezidențiale din Buftea. Evaluarea asta mare va avea două efecte interesante, de care vor beneficia doar cei care au afaceri imobiliare în zonă:

  1. descurajarea tinerilor să cumpere terenul de sub propriile case pentru a umple piața de case ieftine…
  2. va antrena o creștere a prețurilor din zonă. Și nu doar a terenurilor, că nu se vând terenurile din cartier fără casele de pe ele.

Stiu că sunt oricum prețurile foarte mari în Buftea. Dar ai văzut multe tranzacții? Ai văzut că se construieste masiv? Nu. Tocmai pentru că prețurile nu sunt reale și nu prea se vinde la prețurile astea. Prețul real e ăla la care se vinde.

Când primarul deține marea parte a terenurilor din Buftea, e ușor să scape de sub control prețul. Plus, la Buftea, încă se practică concurența aia de junglă, prin care unii smulg sau sterg anunturile de vanzare de pe unele proprietati ale concurenților care dau mai ieftin.

Personal, nu mă deranejază creșterea prețului ternurilor, că nu cumpăr. Mă interesează susținerea adevărată a tinerilor care au muncit mult pentru casele alea, dar mă interesează și o concureță corectă pe o piață imobiliară reală, nu artificială, că asa se susține comunitatea, nu interesele latifundiarilor. De aceea am făcut și articolul asta recent.

10 motive să-ți iei o casă în Buftea acum!

]]>
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *