Cauzele pentru care piața imobiliară din Ilfov e aproape blocată.

Bazându-ne pe numărul de autorizații de construire emise, construcțiile noi scad mult începând cu martie 2022. Deși la Buftea se aprobă pe bandă rulantă PUZ-uri pentru ansambluri rezidențiale, construcțiile noi au scăzut mult și la noi.

Mai mult, volumul tranzacțiilor în Ilfov a scăzut semnificativ în ultimul an, ba chiar acum, la început de 2023, putem spune că piața e aproape blocată. În București încă merge piața, deși a scăzut un pic.

Februarie 2022

  • 4568 tranzacții în Ilfov – din care 739 imobile locuinte
  • 10918 tranzacții în București – din care 4350 imobile locuinte

Februarie 2023 

  • 2000 tranzacții în Ilfov – din care 353 imobile locuinte
  • 8185 tranzacții în București – din care 3296 imobile locuinte

sursa: Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară

Cauzele blocajului pe piața imobiliară ilfoveană

Dar  încetinirea sectorului construcțiilor de locuinețe în 2022 a fost semnificativ doar pentru că el crescuse masiv în 2021, când din cauza, sau datorită, pandemiei, cererea de locuințe individuale, mai ales la curte, a crescut mult de tot. Oamenii au avut bani, căci au economisit în pandemie, dar au și căutat case, preferând pentru orice eventualitate, izolarea în aer liber, decât constrângerile pandemice din apartamentele de la oraș. 

În 2022, numărul de autorizații de construire a revenit la media anterioară anului 2021, atât în județul Ilfov, cât și la nivel de țară. A contat mult și creștera importantă a prețurilor materialelor de construcții în 2022.

Pentru 2023 e destul de sigur că tendința va fi descrescătoare, în ianuarie 2023 fiind o scădere cu 33% comparativ cu luna ianuarie din anul precedent. Abia de acum putem vorbi de o încetinire notabilă.  

Dar nu pare nimic alarmant, cel puțin în cazul orasului Buftea, unde numărul autorizațiilor de construire a rămas în 2022 cam la același nivel cu 2021, spre deosebire de alte localități importante din Ilfov, unde au scăzut binișor. În Buftea, în ultimul an, au fost aprobate aproape 10 PUZ-uri pentru ansambluri de locuințe, unele de mărimi impresionante. 

Cauza blocajului pe piața tranzacțiilor imobiliare din Ilfov și pe piața construcțiilor noi de locuințe poate fi incertitudinea din întreaga economie, oamenii fiind mult mai atenți cu banii, iar cei care nu au cash, nu prea mai reușesc să obțină un credit bun, atâta timp cât prețurile sunt încă sus

Important e și faptul că mulți angajați au revenit la birouri după pandemie, iar distanța și timpul petrecut în trafic zilnic au “lecuit” pe mulți de mutat la casă în Ilfov.

Blocajul pieței așteaptă scăderea prețurilor.

Prețurile afișate în anunțuri au început și ele să scadă în ultimele luni, dar e imposibil ca ele să se prăbușească. Probabil vor fi scăderi semnificative doar la proprietățile supraevaluate, care stau de mult pe piață, nu la orice proprietate. Nu sunt motive de scăderi mari pentru că celelalte prețuri au crescut, inclusiv la materialele de construcții, salariile au crescut, inflația e mare, iar dobânda a început să scadă. Mai mult, se construiesc foarte puține locuințe noi.

E de notorietate că în Ilfov calitatea locuințelor era în urma locației și suprafeței, dar se observă deja o atenție sporită a clienților pentru calitatea imobilelor pe care vor să le achiziționeze, cutremurele de la începutul anului punându-i pe mulți pe gânduri, la fel și discuțiile din spațiul public, tot mai numeroase, privind adevărate “țepe” în construcții. 

Dezvoltatorii nu vor mai “păcăli” cu ușurință clienții, astfel că vor construi si din acest motiv mai scump, prin urmare și mai puțin, ducând la prețuri de vânzare mari și cererea mai mică.


Am spus toate astea celor de la Buletin de București, care au făcut un articol despre starea pieței imobiliare din Ilfov. Vezi în articol și opinia unui analist economic despre cine și cât are de pierdut.

Criză în „paradisul” imobiliar din Ilfov. Numărul autorizațiilor de construire, mai mic cu 33,2% față de 2022. Broker: „Piața e aproape blocată”

Despre piața imobiliară locală din Buftea, facem un articol curând.

Dacă ai nevoie de o informație sau un sfat despre demeniul imobiliar din zona Buftea, contactează-mă pe pagina Credibiliare sau pe mail la bogdan.toba2005@gmail.com

Credibiliare, agenție imobiliară în sprijinul comunității

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *