Cum s-a prăduit și spațiul verde de la Calul Bălan
Orașul ăsta pare că a căzut pradă, nu doar unor interese personale, dar și unui haos total în privința proiectelor de viitor. Nu există nicio idee măreață sau măcar îndrăzneață, doar cârpeli, șușanele și manele.
Primarul nostru, deși fără să semneze el nimic, că nu e fraier, permite prăduieli sinistre pentru proiecte triste, cum e și cel de la Mobilă Buftea. Omul nu se teme de lege pentru că pune pe alții să semneze, aceștia prelund riscul penal. Nu mai contează tradiție, istorie, comunitate, ci doar apropiații lui și interesele camarilei politice.
Începutul discret al unei prăduieli grotești
În luna ianuarie, #insedinta, la suplimentare, a fost introdusă o adresă, prin care cineva solicita o suprafață de teren. Am întrebat de ce nu le putem amâna când vobim de terenuri cedate, de ce trebuie băgate în ultimul minut, fără să le stuidiem, fără dezbatere publică, și m-a făcut praf domnul primar. Zice să-l intreb pe el, că știe despre ce e vorba. Legea nu permite suplimentarea ordinii de zi decât cu proiecte urgente pentru comunitate.
Era vorba despre cineva, administrator al Close To Sanity SRL, care a solicitat 15 metri pătrați (rețineți, 15!) la Calul Bălan pentru a amplasa un container bar, pentru servirea băuturilor. Domnul primar a precizat că e vorba de parte din terenul mare, din pajiște. Avea si poze la mapa lui, dar nouă nu ni le-a dat.
Observați cum cererea are antetul primăriei, nu antetul firmei sau niciun antent. Practic, omul a trecut pe la cineva din primarie și a zis „vreau” și cineva i-a dat cererea tip, de parcă e ceva uzual să ceri terenuri publice pe lac.

Acolo nu se poate construi decât cu aviz de la Ministerul Culturii, de aceea, zicea dânsul, se va aduce un container in care va funcționa barul. Nu am fost de acord în primul rând pentru că astfel de decizii nu se iau așa pe nașpa, băgate sub nas consilierilor, nu era nicio urgență. Apoi pajiștea de la Calul Bălan trebuie să fie parte dintr-un proiect serios al Primăriei, nu dată pe bucăți apropiaților, fără licitație, ca după 2 ani să aibă motiv să cumpere terenul la preț mic.
Au fost doar aviz de principiu, conform legii, urmând o hotărâre a CL Buftea pentru organizarea unei licitații publice. Exact asta notează procesul verbal, documentul oficial al ședinței.

Și ne trezim cu o cutie de tablă neagră trântită ilegal pe mijlocul spațiului verde
Ce spune domnul primar în documentul oficial:
- 15 metri pătrați
- va fi o licitație
- se va amplasa unde vrea consiliul local
Nu apare nicio hotărâre de consiliul, deci nicio licitație organizată, și totuși, în iunie apare containerul în mijlocul pajiștii de la Calul Bălan, fără vreo decizie a consiliului local. În mijloc, nu la tortuar, nu în parcare, nu lateral. Cu tot cu o placă de beton turnată proaspăt, de aproximativ 80 metri pătrați, nu 15 când iși dăduse acordul (doar de pricipiu totuși) Consiliul Local. Mai grav… nicio autorizație de construție pentru asta! Toaletă? Amănunte nesemnificative…
Amplasarea nu doar că e flagrant ilegală, dar e total inoportună, o rușine pentru noțiunea de urbanism și pentru tradiția locală. Așa e când nu vrei să ai arhitect șef în ditamai orașul și doar pui pe cineva să semneze și să răspundă în locul tău.
O rușine, asta e, o bătaie de joc la adresa buftenilor. Containerul distruge spațiu verde și blochează priveliștea către mărețul Lac Buftea. Cei care stăteau până acum pe bănci sau pe pajiște cu copiii, au această priveliște acum, de tablă. Nu se mai văd monumentele istorice din patriomiul național, de peste lac, Capela și Turnul Știrbey. Vedem table și băuturi. Locul acestui container era maxim în parcare, sau pe lateral, pe latura cu restaurantul Calul Bălan. La anul mai pune un container lângă și adio pajiște, adio peisaj!
Asta este masterplanul domnului Pistol pentru pajiștea de la Calul Bălan, un simbol al orașului, un site arheologic chiar, depe lista monumentelor istorice., intr-o zonă istorică, pe aleea cu brazi plantată de Știrbey acum 100 de ani. Asta este viziunea, atâta s-a putut. Din câte propuneri mărețe a primit pentru un proiect aici, asta a ales el.
Acum câțiva ani, am fost la el să fac ceva mișto din spartul semințelor în Calul Bălan, să aduc un suflu nou, să încerc să educ tineretul și să fac ceva de sezon frumos, adică relaxare într-un cuvânt. Răspunsul:”NU ACOLO, ACOLO AVEM PLANURI MARI, DE MILIOANE DE EURO”
Am făcut ceva frumos într-o altă localitate, de care sunt mândru!
comentariu pe Facebook

Procedura corectă, legală și morală.
Cum se procedează când primăria vrea să inchirieze un teren în scop comercial, să susțină afacerile locale, tinerii, sau să dezvolte un proiect serios, sănătos din toate punctele de vedere, inclusiv economic.
- Consiliul Local hotărăște inițierea unui proiect comercial acolo prin dezbatere publică, cetățenii având ocazia să facă obiecții și propuneri
- Dezmembrează, să zicem, 3 loturi de 15 metri patrati, pentru comerț
- Caietul de sarcini să fie fără dedicație
- Comunica anunt public, transaprent, de scoatere a lor la licitație în vederea inchirierii celor 3 loturi
- Antreprenorii din oraș au timp să-și facă un plan de afaceri pentru a ști dacă și cum se prezintă la licitație
- Dacă sunt mai mult de 3 participanți se va asigura concurența benefică economiei
- Vor câștiga cei cu afacerea mai bună și care dau mai mult la bugetul local și mai mult clienților
- Câștigă toată lumea.
Din păcate primarul nostru nu cunoaște noțiunile de transparența și concurență economică. Poate pentru că face parte din garda veche de politicieni, netransparenți, și este un om de afaceri care nu a avut niciodată concurență.
Uite o idee! Amenajarea unei zone elegante de picnic la Calul Bălan
Câteva foișoare, 5-6, să nu fie înghesuială, frumoase, trainice, 2 grătare din cărămidă pe o latură, colectare selectivă, camere video, iluminat serios, grup sanitar, gărduleț pe malul lacului pentru siguranța. Bancute avem destule pe alee, pentru cei care doersc doar să se relaxeze.
Există Legea nr. 54/2012, care reglementează desfășurarea activităților de picnic, Poliția Locală are cadrul legal perfect. Legea impune un orar și respectarea curățeniei și liniștii. Tot această lege spune că autoritățile au obligația de a amenaja zone speciale pentru activități de picnic si pot fi amendate de garda de Mediu dacă nu o fac corect.
Nu cred că e o zona potrivită pentru un bar intr-un container. Ar merge acolo și un mini festival de food truck, cu rulote drăgute cu mâncare, venite poate doar in week-end, în parcare.
Pentru că am văzut datele problemei și mă pricep, dau scris aici… afacerea nu va fi profitabilă, decât cu o singură condiție… Să pună un DJ pe container în fiecare 3 zile de week-end, să dea discotecă.
Cum iți dai seama dacă administratorul afacerii e băiat deștept? 1. dacă aplică treaba cu DJ-ul de care zic. 2. Dacă nu e supărat pe mine după articolul ăsta. O reclamă mai bună nu va avea vreodată. Dacă e supărat, e clar, nu se pricepe, n-are niciun viitor!

L-am întrebat pe primar în ultima ședință de consiliu, și eu și consilierul C-tin Dumitru, de ce permite așa ceva, fără hotărâre de consiliu, fără licitație, iar el ne-a persiflat, n-a vrut să răspundă.
Dacă el crede că nu poate păți nimic din punct de vedere legal, imaginea și popularitatea lui se vor duce în jos. Măcar asta știu că-l afectează și toate dezvăluirile mele contează, îi atârnă greu. Tot ce pot să fac în consiliul local e să-i monitorizez și să-i public astfel de mizerii pe care le face. Poate-poate îl doare atât de rău și se gândește de două ori înainte să iși bată joc!
Bogdan Tobă
]]>
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!