Fotografii vechi din Buftea
UPDATE: Un pliant de promovare a orasului din anul 2000 probabil. N-am mai văzut de atunci așa ceva!
1. Carte postala din anii 70. Restaurantul Calul Bălan, Lacul Buftea, Casa de Productie Cinematografica (MediaPro), Centrul orașului cu magazinul Complex.
Punem si intr-un articol pe site pozele pe care le-am pus de-a lungul timpului pe pagina mea de Facebook, pentru a ramane in arhiva si pentru a fi gasite si pe Google de cei interesati de orasul nostru.
Facem un apel la cei ce detin fotografii vechi din oras sau inregistrari video (mai vechi de 10 ani, sa zicem!), sa ni le trimita pentru a le arata tuturor si pentru a le gestiona intr-un singur loc. Le asteptam pe adresa noastra de mail contact@expresuldebuftea.ro sau pe Facebook, la Bogdan Tobă sau Expresul de Buftea . Nu va feriti sa trimiteti fotografii si filmulete de la evenimente private, chiar si cu voi in ele, daca surprind momente, personaje si locuri interesante din oras.
Detaliile si informatiile despre fotografii imi apartin si v-as ruga se la corectati sau sa le completati, daca sunteti in cunostinta de cauza. Le-am numerotat sa putem discuta mai usor despre ele la comentarii.
2. Centrul de Producție Cinematografică, in construcție, 1956. Observați zona impădurită de peste lac, unde este acum Calul Bălan și Baza Turistică.
.
3. Centrul de Productie Cinematografică și Cartierul Studio… anii 60. Cartierul Studio practic nu exista, doar Blocurile Vechi, care erau noi. Nicio fabrică, doar fabrica de cărămidă, stânga sus, spre Crevedia.
.
4. Inceputul Studiourilor Buftea, 1967…. se vede jos spațiul din fața porții Studiourilor, și mai departe, in stânga, viitoarea piață și blocurile vechi.
.
5. Studiourile Media Pro și Cartierul Studio, anii 70-80.
.
6. Centrul de Producție Cinematografică Buftea, anii 70. Partea cu birourile, dinspre lac.
.
6. Biserica Flamanzeni, ctitorita in 1850, văzută de pe moşia Buftea a familiei Ştirbey, perioada interbelică.
.
7. Din cartea „Despre Bucuresti – C.Sfintescu” 1930.
.
8. Capela Stirbey.
.
9. Horă in fața Palatului Știrbey, fotografie făcută probabil in preajma anului 1900.
.
10. Reclama Conserve Buftea in Revista Furnica 1908. Cărți poștale vechi din Buftea. Jos, muncitori la Fabrica de Conserve.
.
11. Fabrica de Conserve Buftea (sursa foto), infiintata in 1903, in primul sau amplasament, pe domeniul Stirbey, in curba care duce catre Calul Balan. A fost inchisa si mutata pe actualul amplasament in 1975. Foto jos, cum arata in 2015. Datorită Prinţului Barbu Ştirbei au fost înfiinţate Fabrica de Conserve (1903), Fabrica de Vată (1900), Şcoala profesională (1902), Liceul (1924), Biserica Sfânta Varvara (1934), Ateneul Popular (1934), Biblioteca Populară (1924).
.
12. Prima echipa de fotbal a orasului, Cinematografia Buftea, in sezonul 1970-1971 al esalonului 4.
.
13. Leaganele din Buftea, Studio, in spatele Tavernei, au rezistat pana prin 2005.
.
14. Centru Buftea 2002… captură din serialul produs de MediaPro, „La Bloc”. Incă era deschisă cirulația auto prin centru, primăria nu era gata, se vede gardul portocaliu al șantierului. Si Mihai cu matura si tomberonul cu roti uriase.
.
15. In barul Nora, 2002, in Centru.
.
16. O miuta pe zapada in fata blocului R1, 90-91, langa Casa de Cultura.
.
17. Nicolae Rovinaru, aproape 20 de ani primar, pana in 2004.
.
18. Scoala nr.1, 1972. Un intreg album excepțional cu poze vechi din această școala, aici… Amintiri din Scoala 1 Buftea
.
19. Nuntă in Buftea, anii 80, la Pandele… formația Silex. Fică si Neica Tobă plus Paul, Dorel, Silviu, Nae.
.
20. Nuntă in Buftea, anii 80, frații Neica și Fică Tobă, trupa Silex.
.
21. Stadionul Buftea 2005
.
22. Monumentul sudorilor, inchinat celor care au pus umarul la industrializarea orasului, anii 1970 -1989, o lucrare colectiva a combinatului fondului plastic din Bucuresti. Lumea il stia de „Bocitoarele”. A fost mutată după 89, in locul ei fiind acum Monumentul Eroilor, la intersecția străzilor Mihai Eminescu cu Stirbey. Acum statuia, pe seama căreia se făceau multe bancuri in trecut, se află in spatele blocului R2, lângă ANL-uri. Foto 1983 Alex Nae Photo.
.
23. Localul denumit în epocă „La om sărac” în cartierul Studio – 1987, lângă actuala fabrică de pâine. Foto Alex Nae Photo.
.
24. Echipa de surdo-muți a orasului Buftea! Aici, foto 1994, la un turneu in capitală. De sus stanga… Niculescu Marian, Badea Sorin, Yacovacke Bibi, Staicu Cristinel, Staicu Marian, Coman Costel, Ion Mutu.
.
25. Trupa de liceeni, Syllex. Daniel, Marius si Bogdan Toba, Balul Bobocilor Liceul Dumitru Dumitrescu (cantină), 1995.
.
26. Aceeasi trupa, 1996.
.
27. Articol din 1927 despre un eveniment cultural la Buftea. Detalii aici…
.
28. Buftea 1935. Sursa.
.
29. Manastirea Samurcasi, inaltata cativa metri in 1935, pentru a nu fi acoperita de apele lacului Buftea in curs de amenajare.
.
30. Lacul Buftea la un pas de a se varsa peste oras, la inundatiile din 2005.
.
31. Legendara formatie a orasului, Saturn, pe pajiste la Calul Balan, anii 80. Vasile si Georgeta Cerbanic, Fane Stan, Nicu „Traznitu” Lazar si Aurel Bucurescu.
.
32. Elevi bufteni la „practica”.
.
33. In spatele Casei de Cultura, blocul R1, 1982… Alex Nae Photo
.
34. Expoziţie tip „Minitehnicus”, cu aparatură electronică nefuncţională creată de elevi în cinstea p.c.r. Casa de Cultură a Sindicatelor – 1982
.
35. Casa de Cultură a Sindicatelor şi blocul R1- 1982
.
36. Strada Luceafărului văzută de la intersecţia cu strada Oltului – 1982. Casele au fost demolate pentru a construi parcul si Peco.
.
37. Podul peste calea ferată spre Centru – 1981. In zare, macarale.
.
38. Constructia blocului cu Raiffeisen si Banca Transilvania.
.
39. Demolari comunistea, Strada Luceafarului, unde e parcul acum. 1984.
.
40. Peco 1985, unde este acum cladirea noua cu spatii comerciale. Strada Oltului cu Luceafarului.
.
41. Casa de Cultură a Sindicatelor – 1981. Coloana Infinitului pe locul unde acum este bustul lui Alecsandri.
.
42. Zăpadă în luna mai 1981 – vedere lângă Casa de Cultură a Sindicatelor dinspre blocul R1.
.
43. Lapoviță și ninsoare în luna mai 1981. Vedere din blocul R1 către locul unde se află acum blocul cu băncile!
.
44. Baza Turistica Buftea în timpul unei petreceri – 1987
.
45. Intersectia de la Penny, Bucureşti – Tărgovişte, la statuia lui Mihai Viteazul, care în epocă era un reper de orientare precum ceasul de la Universitate – 1982
.
Cateva din pozele de inceput cred ca ti le-am trimis si eu. Nicolae Rovinaru a fost singurul / primul si ultimul Primar care nu a deranjat pe nimeni. Omul avea bun simt, respect pentru cetateni, tact si scoala vietii. L-a urmat Balalau, un tip vizionar si harsit in administratie dar gretos si arogant cu cetateanul. Epigonii (Stoica si Pistol i-au succedat si au incercat / incearca sa-i puna in practica proiectele). Stoica e la inchisoare, Teodorescu de la Crevedia e arestat. Ora 6:00 am devine periculoasa pentru zona asta. Asteptam vesti bune ….
https://www.google.ro/search?q=mascatii&espv=2&biw=1280&bih=699&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQ3-eL6KzLAhVlLZoKHVtMDq0Q_AUIBygB#imgrc=NmzkJWG_i1E5pM%3A
Poti incerca la doi din fotografii orasului. Domnul Condeescu ce e vecin cu tine, sau cu domnul Kraft (si el si sora dansului au fost fotografi cu vechime).
Fotografii exista cu siguranta, numai ca nu toti tin sa le dea, sa le faca publice. Oamenii in varsta au o oarecare reticenta spre a face share, lucru pe care il vom adopta si noi cand vom trece de o anumita varsta. Succes…
Buna ziua ! Detine cineva inregistrari (video,audio,poze ) cu fosta formatie Saturn ? Va multumesc !
Incercati in Tvr la arhiva. Singura inregistrare efectuata profesional pe pelicula de Tvr, a fost facuta prin 1986/1987! Atunci formatia a „prestat” pentru a aparea cu o melodie in cadrul emisunii „Cantarea Romaniei”. Filmarea din cate tin minte s-a facut in fata Casei de cultura a sindicatelor Buftea si operatorul nu prea i-a filmat de aproape din cauza ca Vasile Cerbanic avea plete. Posibil ca membrii formatiei sa fi inregistrat atunci pe vhs in momentul difuzarii la tv. Posibil sa mai existe inregistrari personale de arhiva de la diferite efenimente…
Amco Buftea (conserve) – inchisa; Avicola Buftea – demolata ; fabrica de vata – depozite; restaurant Central – inchis – spatii comerciale; Calul Balan – ruina; Luceafarul – inchis , se fac acolo ceva dosare pt. nemti; fabrica de paine – inchisa (luam paine de la turci); reparatii vagoane – ruina / fier vechi; Studiourile Buftea – in convalescenta; Domeniul Stirbei – administrat de banci; autobaza de camione – inchisa, dusa la fier; Comnord in faliment. Avem in schimb Penny ; Lidl. Frumoase poze, amintiri.
Un site interesant :
http://www.comunismulinromania.ro/index.php/1971-lan-de-porumb-la-ias-buftea/
Extraordinare poze. Parcă totul in Buftea arăta mai bine, totul era verde, aerisit, parcă si oamenii erau mai zâmbitori. Acum in schimb totul e inghesuit străzile nu le poți numi străzi deoarece ori sunt gropi ori denivelări, lumea este din ce in ce mai rea si a uitat sa mai zâmbească. Păcat ca a decăzut atât de mult, un oraș cu un potențial imens care nu a avut noroc de cineva care să il ridice mai sus, nici macar nu a fost menținut la nivelul anilor 70-80, ba din contră acum este cu mult sub nivelul la care se afla in anii 80 deoarece nu mai avem fabricile pe care le aveam nu mai producem aproape nimic din ce se producea acum 30 de ani in Buftea. Din păcate vecinii noștri Chitila, Otopeni, Mogoșoaia sunt deasupra noastră cu mult. Poate vom avea si noi noroc de cineva care să își dea interesul pentru acest oraș, avem nevoie de un buftean adevărat care sa puna interesul orașului si al cetățenilor înaintea interesului personal. Inca o data extraordinare poze si de lăudat inițiativa cu poze si filmulete vechi, așa ne mai amintim si noi cat de frumos era acest oraș dar totodată si copiii sau nepoții celor din poze care nu au prins acele vremuri pot vedea un altfel de Oraș Buftea.