carte stirbey

Istoria orașului Buftea… Oana Marinache – Reședințele Stirbey

Cu ajutorul doamnei Mihaela Stoica din  Buftea, am descoperit o carte de o importanță majoră pentru istoria orașului, despre care avem foarte puține repere, pentru că aproape nimeni nu a avut grijă să ne păstreze ceva.

Afară de “Monografia Orașului Buftea”, a domnului profesor Racoceanu, pe care nu știu câți bufteni o mai au, nu cred că mai există alte surse cu informații despre istoria orașului. M-am interesat și se pare că nici la Casa de Cultură, nici la Biblioteca Orașului, nici la Primărie, nu mai sunt informații, documente și fotografii importante despre oraș. Noi am incercat să strângem ceva pe site… Fotografii vechi din Buftea

Istoricul de artă, Oana Marinache, a cercetat subiectul și ne pune la dispoziție o mulțime de informații despre familia și domeniul Stirbey, de care se leagă istoria Buftei, istorie despre care sperăm să aflam mai multe cu ajutorul doamnei Mihaela Stoica din Buftea, care a și sprijinit-o și pe autoare pentru aceste cărți.

Prima carte a Oanei Marinache despre subiect, “Reședințele Stirbey din București și Buftea”, cuprinde pagini bune despre orașul nostru. Informațiile sunt foarte interesante (ex: aveți idee unde a fost primul sediu al Primăriei Buftea?), o să vă arăt câte ceva, dar vă las să le descoepriți pe toate achziționând cartea, care se găsește la preț bun pe elefant.ro.

La un an după, in 2014, a scos incă o carte la fel de valoroasă, “Știrbey – reședințe, moșii, ctitorii”, pe care o găsiți de asemenea pe elefant.ro.

Sunt două cărți care ar trebui musai să existe in biblioteca și in școlile din Buftea. Autoarea a mers in toată țara să-și lanseze cărțile, dar din motive cel puțiț curioase, tocmai la Buftea nu a găsit sprijin pentru o lansare.

Sper să mai incerce la Consiliul Local, dar dacă nu reușește, poate organizăm noi o lansare, undeva, cumva…

img_5555

.

Pentru că e debut de an școlar, iată care sunt inceputurile educației in Buftea, familia Știrbey ținând neapărat să aibă oameni educați pe moșie.

img_55581img_5558

.

Mihaela Stoica: “Multumesc Oanei Marinache pentru deosebita onare ce mi-a acordat-o de a fi colaborator direct pe teren la primul volum. Fmilia mea si cu mine am avut onoarea de a fi sponsori la al 2 lea volum alaturi de Ileana Crip-Stirbey.

Tin sa adresez multumiri persoanelor din Buftea care au dorit sa dea informatii sau fotografii de familie de pe timpul cind Nadeja Stirbey, fiica, era la cirma mosiei Buftea. Deosebite multumiri Preotului Adrian Cristea de la Parohia Flamanzeni-Bucoveni, multumiri doamnei Ioana Barbu, Luminita Mihaela Mezaros, profesoarei de religie Iulia Ene, nascuta Mezaros, domnului Constntin Sadic, lui Dumitru Stoica si Marieta Stoica pentu informatii si pentru suma de bani donata.

In amintirea bunicilor mei Stoica Petre si Stoica Maria ma simt datoare sa aduc infinite multumiri exraordinarilor nostri profesori ce s-au luptat impreuna cu noi ca aceste volume sa vada lumina tiparului. Dupa cercetari ce au durat ani de zile, avem acum aceste volume ce sunt la fel de valoroase ca albumele monografice din occident. Multumim si celor ce au premiat aceste lucrari caci au citeva premii nationale. Lectura placuta.”

]]>

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *