Cum să obții un spațiu de la primărie

Dacă vrei un spațiu de la primărie, trebuie să știi cum funcționează treaba, ca să nu-ți faci planuri greșite pentru afacerea ta. Contează cine ești și câte voturi aduci, nu cât de mult poți ajuta comunitatea. Dar mai sunt spații disponibile ale Primăriei Buftea?

În mod normal trebuie să faci o adresă către Consiliul Local, pentru că el hotărăște, nu primarul. Dar, cum pare că ne aflăm incă în stalinism, sfatul meu e să mergi înainte la domnul primar, să-ți anunți verbal intenția, nu-i place să fi luat prin surprindere în scris. Îți va da el de înțeles dacă ai șanse.

Cam așa procedează toți, doar cei care nu-l cunosc suficient pe primar, fac scris, peste capul lui, la consiliu. Dacă ii faci scris înainte, intri direct pe lista neagră.

Dacă ai fost alături de el în campanie, dacă îi poți aduce voturi pe viitor, ai mari șanse să obții un spațiu, aproape gratuit. Sincer, nu e un specific local, e o tradiție românească.

Sunt mai multe feluri de a obține spațiul:

  • Dacă ai o tarabă ambulantă, sau spațiu in piață, nu e nevoie de contract, de consiliul local, ci de un acord de la primar, plătești o taxă modică, dar pleci imediat dacă faci un pas greșit. Exemplu taraba din fața primăriei, care vinde zahăr sub diferite forme. Teoretic pot fi acolo 20 de tarabe, dar doar una e in grațiile primarului.
  • Dacă ai o asociație, club sau ceva care să se implice în comunitate, in activitățile copiilor, vârstnicilor, bolnavilor, ți se va atribui gratuit prin votul consilierilor locali. Asta e absolut normal, sunt pentru, chiar dacă știu că nu ai șanse dacă nu ești agreat de primar
  • Dacă ai o afacere, o poți ambala frumos, arătând și interesul public, cu ce va contribui ea în comunitate, și poți primi spațiu/teren în chirie. Legea spune că, după acordul consililuii local, unde primarul are aproape unanimitate, spațiul se scoate la licitație publică. Dar nu va ști nimeni de licitație, că nu se anunță public, dacă ai acordul primarului, și te vei prezenta doar tu la licitație, vei câștiga la preț mic, deci chirie modică.
  • Pentru o combinație afacere mai mare, poți solicita, tot în condițiile de mai sus, concesionarea pe 49 de ani, și om te faci.
  • Dacă te dovedești peste câțiva ani un bun camarad și un eficient agent electoral, poți solicita cumpărarea spațiului. Tot Consiliul Local hotărește, dar tot pe la domnul primar trebuie să treci înainte, să iei avizul verbal. Prețul? Amănunte…

Cu cât ești mai fidel și mai eficient pentru dânsul, cu atât ai șansa de a pune mâna pe un spațiu foarte bun. Exemplele locale sunt multe, dar nu le abordăm, căci sunt destui afaceriști de bună credință care beneficiază de spații și nu e corect să-i punem pe vreo listă aiurea.

Eu am promis în campaia electorală că nu voi vota vânzarea de spații/terenuri ale primăriei, iar inchirierea sau concesionarea voi vota doar dacă prezintă interes public real.

Un caz prezentat în ultima ședință

17 minute a dura ședința ordinară a CL Buftea de luna asta. Ce să vedeți live video? Nu că ar conta, dar amintesc pentru că am fost din nou repezit de domnul primar, că aș fi pus o intrebare în plus, și s-a prelungit ședința cu 1 minut.

O doamnă psiholog a solicitat un spațiu pentru desfășurarea activității, iar domnul primar a propus să revenim cu răspuns către dânsa când vom indentifica un spațiu disponibil.

Nu o cunsoc pe doamna, nu știu cine e, sau dacă a vorbit înainte cu domnul primar, căci lui îi era adresată cererea, dar am cerut un răspuns mai sigur. Cred că orice atreprenor sau medic, etc, are nevoie de răspunsuri sigure să știe cum procedează în continuare, nu să aștepte inutil și să-i afecteze inițiativa. Mai ales că știm că există disponibilitate pentru astfel de initiative, doamna consilier PNL Măcelaru având și dânsa un astfel de spațiu primit de la Consiliul Local, tot pentru un cabinet de psihologie. Până la urmă domnul primar a spus că nu avem spații disponibile, dar o vom anunța dacă se eliberează.

Cum păcălești un consilier local independent în ședință, când întreabă de spațiile primăriei

Auzind că nu sunt spații, am intrebat de spațiul de la primăria veche ocupat de partidul PMP, dacă nu e disponibil, acesta nefiind partid parlamentar și deloc activ la nivel local. Mi-a răspuns citez, „deci incă o dată, că deja…”, in sensul că exagerez cu intrebările stupide și îi țin din treabă. A zis că PMP au contract și anul acesta, că e treaba lor ce fac acolo, dacă au activitate sau nu, dacă il folosesc sau nu.

C-tin Dumitru mi-a adus aminte că aș fi votat prelungirea contractului lor in prima sedință a mandatului, in decembrie. Ceea ce nu mi-a venit să cred, nici mie nici lui Mihai Cojocariu, dar consilierii PNL au râs de mine. E bine că așa s-au făcut și ei auziți luna asta în ședință.

Am ajuns la calculator și am verificat. In prima sedinta a mandatului s-a votat prelungirea contractelor spațiilor primariei cu 1 an, in bloc. Am observat că anexele cu aceste contracte lipseau din proiectul primit de mine și mi-am adus aminte că am solicitat secretariatului aceste anexe, la vremea aceea, dar nu le-am primit.

În sedință respectivă am sesizat d-lui primar că nu pot vota prelungirea contractelor, că nu le-am primit. Dânsul m-a invitat la prezidiu și mi le-a dat. Impresionat de faptul că mi le-a arătat am decis pe loc să votez pentru prelungirea lor, deși evident nu am apucat să mă uit pe ele. O greșeală de începător, evident, o recunosc, dar știu sigur că am vrut să nu fiu gică-contra din prima ședință, am sperat că ne putem înțelege.

Porcesul verbal al sedintei nu notează NIMIC din discuția de la fața locului. Proiectul aprobat este urcat pe site-ul primariei, evident, fără acele anexe. Asta e transparența cu care se laudă primarul #insedinta.

Lista cu spațiile inchiriate de la Consiliul Local, contracte prelungite pe 2021.

Pare mică la câte spații știm că are primăria și câte locuri de pe domeniu public par ocupate. Nu am informații dacă mai există altele oficial. Deci avem doar spațiile inchiriate aici, nu și cele puse gratuit la dispoziție, sau concesionate, sau deja vândute. Din câte știu, nu e nimic dubios aici, multe sunt mici, sau doar niște terase, balcoane, căi de acces, pe domeniu public.

Sunt doar spațiile cu altă destinație decât locuințe, pe acestea din urmă nu le public, nu contează numele, ci numărul, 109. După cum se observă, PMP nu e pe listă, deci nu am aprobat eu ocuparea acelui spațiu. E doar PSD, proababil sediul PMP e păstrat pentru altcineva, deși azi are incă afișele electorale ale PMP în geam (foto jos).

Casa de Cultură mare e deja reabilitată, dar nu inaugurată. Aici vor fi multe spații disponibile, probabil cele legate de cultură vor avea prioritate, iar unele mutate aici, vor elibera alte spații vechi. Deci spații sunt, intrare la primar să ai.

]]>
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *