Câți bani face organizatorul Summer Well și ce câștigă orașul Buftea

Sunt 13 ani de când acest festival a (re)pus Buftea pe hartă și a ne-a scos din amorțeala verii. 13 ani de când studiez si promovez acest festival.

Mi-am cumpărat de fiecare dată bilet, nu am lipsit nicio zi și pentru că l-am promovat cu ferocitate chiar, împotriva multora deranjați de el, cred că sunt în măsură să constat cam care sunt beneficiile orasului de pe urma lui. De asemenea, v-am povestit și cum a fost la Summew Well în 2022

În al doilea week-end din august, populația orașului Buftea se dublează. După atâta studiu, desi ne calcă anual în jur de 20 000 de oameni, nu am reușit să aflu decât despre niște beneficii minore, aș zice chiar jenante. Efectiv nu am găsit decât vreo 3 magazine de pe str. Oltului, 2 terase, câțiva taximetriști și 3 mici hoteluri care fac ceva bani în acel week-end. Adăugăm taxa de parcare din parcarea Primăriei Buftea de la Judecătorie, de unde încasăm maxim 10 000 lei pe an.

Orasul Buftea încasează la bugetul local, impozit pe spectacole, care în 2022 a fost în suma de 105 299 lei. Nu avem cunoștințe de alte spectacole afară de Summer Well. În 2021 impozitul pe spectacole a fost de 31 039 lei, iar în 2020, an pandemic, nu a fost decât de 415 lei. Impozitul pe spectacolele muzicale este de 2% din prețul biletelor, valoare adoptată prin hotărârea Consiliului Local Buftea.

Total bani la buget, parcare + impozit = 23 000 euro.

În schimb, avem trafic aglomerat, restricții, străzi blocate, muzică la maxim 3 nopți, camioane de mare tonaj care intră și ies pe str. Eroilor timp de 2 săptămâni. Toată poliția imobilizată 3 zile acolo, la fel mai mulți angajați de la domeniul public și salubrizare.

Nu am reușit să aflu ce dă înapoi comunității organizatorul unuia dintre cele mai mari festivaluri din țară.

Spre deosebire de alții, organizatorul Summer Well e un tip discret, Mitoi Alexandru, care nu apare în public, iar firma se numește LIVADA ADVERTISING SRL, o firmă mică, cu 3 angajați, dar cu un profit net de 4.691.005 lei în 2022. Tot el deține și EASYTICKETS MEDIA, platforma prin care se vând biletele, și care a avut profit net de 463.882 lei pe 2022.

600 lei este abonametul pentru cele 3 zile anul acesta la Summer Well, iar organizatorul face cadou câteva zeci de invitații la primărie, care ajung la apropiații primarului. Unii, care nu sunt amatori, le vând, alții se bucură de ele. Și cam asta e tot ce primesc buftenii.

La ultima ședință a Consiliului Local Buftea, primarul a pus pe ordinea de zi proiectul de punere la dispoziția organizatorului a Sălii Sporturilor. L-a retras înainte de ședință și nu s-a mai supus votului. Nu știu motivele, dar nu aș fi votat dacă le dădeam gratuit.

Organizatorii altor mari festivaluri dau ceva mai mult înapoi comunității.

La Electric Castle, orgaizatorul si sponsorul au contribuit la reabilitarea castelului, dar și la programe sociale în comunitate, iar la Untold, Primăria Cluj încasează masiv din chiria stadionului, iar toate spațiile de cazare și restaurantele sunt pline în perioada aia. Untold 2023 va aduce Clujului venituri de 80 de milioane de euro, anunță organizatorii ediției din acest an.

Summer Well primește public la București , nu prea se asociază cu numele orașului, iar fostul proprietar al Domeniului Știrbey a încasat 10 ani bani, a falimentat și a vândut domeniul cu 8 milioane de euro. De monumentele istorice lăsate de Știrbey, care stau să cadă, nici nu are rost să discutăm. Salvați Liceul barbu Știrbey!

Am inițiat pe grupul Local Buftea un sondaj cu întrebarea: „Susțineți desfășurarea acestui festival la noi în oraș?”

Din peste 1000 de bufteni care au răspuns, 62% au spus „Da, imi place, e benefic”, 27% „Nu ma deranjeaza” si doar 11% „Nu, aș vrea să dispară din Buftea”. Acum câțiva ani, procentele erau mult mai mici pentru „DA”

Anul acesta capul de afiș al festivalului Summer Well este Florance + The Machine, restul trupelor fiind mai puțin cunoscute, dar bune… YUNGBLUD, Tom Grennan, Royksopp. Festivalul va inaugura Domeniul Știrbey, de un an proprietatea familiei Voiculescu, care a fost închis o perioadă pentru reabilitare. A fost drenat și dragat lacul și refăcut podul, s-au toaletat copacii și s-au amenajat mai multe alei.

Am pus mai jos cum cred eu că ar trebui să fie și cum e de fapt.


Cum ar trebui sa profite Buftea de pe urma Summer Well 


Cum ajuta Summer Well orașul Buftea

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *