Șantajați să plătească branșamentele apă-canal, deși legea impune ca primăria sau operatorul să o facă
Autoritătea Naționala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a impus Consiliilor Locale și companiei Raja Constanța să modifice contractul și regulamentul de furnizare a serviciilor de apă-canal. Noile modificări au fost aprobate și de Consiliul Local Buftea, printre cele mai importante fiind faptul că nu cetățeanul/beneficiarul trebuie să plătească branșamentele.
Toate astea au trecut fără nicio informare din partea Primăriei, Primarului, sau Consiliului Local, care au mers în continuare pe burtă. Raja a cerut în continuare mii de lei fiecărui cetățean pentru a-l brașa la rețeaua publică de pe stradă, doar că nu încasau ei, ci o terță firmă, dar doar din cele 3 autorizate de ei. Practic s-au spălat pe mâini, și autoritatea locală și compania de apă, lăsând rechinii să încaseze banii buftenilor.
Din fericire, în consiliul local, buftenii au trimis un reprezentat al lor, independent, și tot din fericire, acesta are un site prin care îi informează, inclusiv cu înregistrările ședințelor. Prin articolul din link-ul de mai jos, explicam pe larg toată problema, cu documente, cum cetățeanul nu trebuie să plătească el.
Primăria și Raja ne-au luat ilegal banii timp de 7 ani. ANRSC i-a obligat să modifice contractul!
Mai jos aveți și video cu înregistrarea discuției oficiale pe acest subiect. Primarul spune că cetățeanul trebuie să depună cerere și să aștepte, dacă vrea, să plătească Raja. Dacă se grăbește, să plătească singur. La întrebarea mea dacă putem plăti noi, primaria, pentru cetățeni, primarul a spus: „dacă ne permite bugetul, de ce nu?!”.
Discuția a avut loc în ședința Consiliului Local Buftea din 29 iunie 2023.
În Cartierul pentru Tineri, buftenii au început să primească amenințări de la primar
L-am surprins pe primar cu ocazia aia în offside, pentru că el, cu câteva zile înainte, lansase somații către cetățeni! Într-un demers vecin cu șantajul și abuzul în funcție, primarul trimite cetățenilor un ultimatum pentru a se branșa, desigur pe banii lor. Susținând că urmează asfaltarea străzilor din cartier, primarul amenință tinerii beneficiari că dacă nu își fac branșamentele acum, pe banii lor, vor plăti după asfaltare, în plus, inclusiv refacerea sistemului rutier, pietonal și spațiile verzi. Sau vor fi amendați cu până la 20 000 lei. Nu scrie că cetățenii sunt obligați. Pentru că nu sunt.
Mai mulți tineri îngrijorați dar și fără posibilități de a plăti mii de lei pentru un branșament, mi-au scris în privat, pentru că le e frică să vorbească în public. Unii sunt convinși că doar lor li se solicită să plătească, în timp ce altora, nu.
Interesant e că până acum câțiva ani, nu cetățenii plăteau branșamentele, iar anul acesta, deși împărțim aceeași rețea și avem același operator, nici crevedienii vecini nu plătesc. Totodată, există obligația legală ca cetățenii care au reța de canalizare pe stradă să se branșeze și să nu folosească fose.

Și au venit bani la buget. Doar că nu a venit și dorința de a susține cetățenii.
După o lună, în ședința din iulie, primarul a propus o rectificare de buget, pentru că s-au încasat mai mulți bani decât se prevedea la începutul anului, urmând ca ei să fie alocați cum și unde propune primarul. Pentru că, iată, aveam bani, dar nu alocase și branșamentelor, mi-am folosit dreptul meu legal de consilier și am propus amendament… Să nu mai aloce la parcuri și spații verzi (nu e o urgență și oricum exsită bugetul generos alocat de la începutul anului pentru asta), și să fie direcționați către branșamentele din Cartierul pentru Tineri. Era vorba de 450 000 lei.
După cum vedeți și în imaginile de mai jos de la ședință, primarul a luat foc. A ocolit și a ignorat, până m-a acuzat pe mine că din cauza mea nu se fac branșametele tinerilor, că nu i-aș fi votat eu niște proiecte fără legătură cu durerea cetățenilor. A susținut picarea propunerii mele, iar consilierii săi PSD-PNL au fost de acord.
Un politician încasează banii de la cetățeni pentru branșamente.
Firmele avizate de Raja pentru lucări la rețeaua de apă-canal din Buftea în 2023 sunt: Exxo Construct, prin Crețu Vladimir, Total Eco Prod, prin Petru Birceri și Star Sistem Confort, prin Ionel Petre. Acesta din urmă are tot orașul împânzit de panouri cu reclame, ca cel de mai jos. Ionel Petre este un politician din Buftea, membru marcant al Alianței AUR și care postează poze cu el și primarul, cu mesajul „Credința unește suflete”. Foto jos, cei doi în sacou.
Detalii aici… Am plecat pe urmele AUR Buftea și i-am găsit lângă primar.

Anunțul RAJA pentru Crevedia în 2023: „Locuitorii comunei Crevedia (doar din sat Crevedia), care vor sa se branșeze/racordeze la serviciul public de apa/canal, pot depune la Centrul Zonal Buftea din str Studioului nr 3 ,documentele pentru întocmirea contractului. Actele necesare: act identitate și act proprietate al imobilului. Nu se percep taxe pentru racordare/branșare„
pistolgheorghe.ro „O comunitate solidă este creată pe respectul față de investitori și mă refer în cazul de față la investitorul RAJA Constanța. Iar Primăria Buftea merge pe acest drum al lucrurilor trainice, care contează cu adevărat.”
După ce a ajuns primar, Raja Constanța a introduse kilometri întregi de rețea de apă și canal pe câmp, la moșia primarului. Credeți că a plătit el ceva?
În 2020, soțul nepoatei primarului lucra la Raja Constanța, Centrul Zonal Buftea. Niță Marius Gabriel și Niță Ionela Daniela, fata surorii primarului, dețin împreună zeci de terenuri cedate lor de primar. Au lotizat, au donat drumurile private primăriei, apoi Raja, firma unde lucra el, a introdus pe ele rețeaua de apă și canalizare, iar ei au vândut trenurile și casele, astfel supraapreciate peste noapte. Credeți că au plătit ei branșamentele?
Costurile caselor tinerilor din cartier se ridică tot mai mult astfel, inclusiv prin supraevaluarea terenurilor, iar in cartierul vecin, dar aproape de drumul județean, familia primarului vinde terenuri și case, ale căror costuri de construire sunt cel mai probabil mai mici.
Ce puteți face?
După cum vedeți în filmări, primarul recunoaște că cetățeanul nu e obligat să plătească și spune că îi va ajuta din banii primăriei, dar când va avea bani. Când a avut și i-am zis, a dat vina pe mine, pe Ucraina, pe NATO, pe SUA.
Și nu e vorba doar despre tinerii din cartier, ci despre orice cetățean care e obligat să se racordeze la reațaua de apă-canal. E obligat să se racordeze, dar nu pe banii lui.
Depuneți cerere de racordare/branșare la RAJA, dar și la Consiliul Local Buftea. Atenție! Nu către primar, ci către CL Buftea! Consilierii locali își dau acordul de principiu, iar primarul e obligat să aloce bani și să rezolve. În acest moment, el poate motiva că nu are cereri. Eu voi fi în consiliu, voi primi aceste cereri ale voastre, iar ei nu le pot ignora, pentru că le public în caz contrar.
Specificați în cerere că operatorul si consiliul local sunt obligate de lege să finanțeze branșamentele.
Așteptați. Dacă nu se rezolvă rapid, aveți șansa la anul să schimbați primarul.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!