Cum (ar) ajuta Summer Well orașul Buftea
Deja tradiționalul festival de la Buftea, fără pereche in Romania, a adus anul acesta peste 20 000 de oameni in oraș, in fiecare din cele două zile de week-end, plus alte cîteva mii vineri. Nu e păcat să nu profite și orașul de o asemenea ocazie?
Din păcate auzim doar nemulțumiri din partea cetățenilor privind acest festival, cetățeni care sunt derajnat de aglomerația creată in zonă, de zgomot și de mașinile parcate in fața curților. Să vedem cu ce a ajutat anul acesta Summer Well orașul:
- Câteva localuri au avut incasări mult mai bune in acest week-end. Mai sunt și altele, intr-o mai mică măsură, dar iată 3 exemple destul de clare… Fosta baza turistică, Pizzeria de lângă Judecătorie și barul de lângă Știrbey. In general, in oraș a fost vânzoleală in week-end și sigur au simțit imbunătățiri și alți comercianți, mai ales că era o perioadă de concedii, cu incasări mici.
- Spațiile de cazare din Buftea bănuiesc că au fost pline. Buftea Lake Resort, Complexul Calul Bălan, Pensiunea de Vis și noua pensiune din spatele primăriei. Firesc, au avut prețuri mai mari decât in mod normal.
- Incasările mari ale comercianților locali duc la mărirea bugetului local
- Primăria a incasat bani frumoși pe taxa de parcare, 15 lei pe zi, 3 zile, câteva sute de locuri de parcare.
- Taximetriștii din Buftea au avut ceva treabă. Sunt puțini, ce-i drept, cei care sunt in legalitate, desfășurându-și activitatea aici, unde au autorizația.
- Afară de cei de la Stirbey, care au comercializat mâncare inăuntru, a mai fost și căruța cu clătite din fața primăriei.
- Au fost la festival mult mai mulți bufteni decât in edițiile trecute. Nu știu câți au plătit biletul de intrare, dar e foarte bine că au intrat și că au beneficiat de o experiență super interesantă. Chiar și cei care nu păreau pe stilul acestui festival sunt sigur că au găsit ceva interesant acolo. E un bun prilej de a se distra și de a ieși din cotidianul oarecum trist al acestui oraș, unde nu se intâmplă nimic. E o experiență care poate dezgheța minți și atitudini, mai ales in rândul tinerilor.
- Se vorbește de Buftea. E important, e o oportunitate de a ne face relamă. Dacă participanții vor găsi drăguț orașul, chiar dacă poate doar Domeniul Știrbey, vor reveni și vom avea de câștigat. Chiar și prin faptul că vin bucureșteni și văd că orașul e curat și cu potenițial, cu lacuri și păduri in apropiere, i-ar putea convinge cândva să aleagă Buftea pentru aș cumpăra o proprietate. Oferta orașului e mare și variată.
- Au fost bufeni care si-au găsit de lucru cu ocazia asta acolo și au făcut ceva bani de buzunar.
- Și nu in ultimul rând, și fără răutate, piața neagră a biletelor/invitațiilor a mers bine și de data asta in Buftea, unii făcând bani frumoși.
Cum am putea profita mai mult de acest festival?
- Primaria poate organiza un camping in zona Calul Bălan, sau in zona Pepinierei, care ar putea fi revitalizate cu ocazia asta.
- Parcarea poate fi mărită. Se poate inchide o strada și să se amenejeze o parcarie provizorie. La 15 lei parcarea, bugetul local poate primi câteva mii de euro cu ocazia asta.
- Mult așteptata amenajare a unui parc mare, vizavi de Judecătorie, in zona Pepinierei, unde sunt copaci mari și lac, ar avea un impact de imagine enorm, ar ajuta festivalul, și festivalul orașul.
- Pe lac o firmă ar putea organiza cu 2-3 ambarcațiuni mini-croaziere pe parcursul week-end-ului. Se văd Studiorile Cinematografice și e superb la apus pe lac, de la Calul Bălan până la Crevedia. Mai mult, muzica din Știrbey se va auzi perfect și de pe lac.
- Am putea amenaja un traseu cicloturistic, pe lîngă la lacuri, care va deveni foarte cunoscut cu ocazia festivalului si va atrage turiști din București pe tot parcursul anului
- Partide de pescuit, contra cost și concursuri de pescuit, ziua, inainte de concerte.
- Invitatii pe care organizatorii le dau primăriei ar putea fi distribuite in licee, la clasa a-12-a, elevii beneficiind astfel de experiente noi, ce cu timpul ar schimba mentaitati.
- Buftenii ar putea inchiria apartamente, garsoniere, case, in acest week-end, spațiile de cazare din Buftea fiind insuficiente. Mulți ar putea face ușor cel puțin câte 100 de euro in 2-3 zile.
- Ar putea să ajungă mai mulți comercianți locali inauntru… trebuie doar să indrăznească, nu are cineva un monopol acolo.
- Și nu in ultimul rând, o chestie interesantă care se intâmplă la un alt festival celebru din Romania. Organizatorii Electric Castle donează in fiecare an sume din incasări unei fundații care se ocupă cu restaurarea Castelului Banffy, unde se desfășoară evenimentul. Nu e deloc greu ca primăria Buftea să negocieze o astfel de asociere cu organizatorii Summer Well, care fac foarte mulți bani. O mică parte ar putea fi doantă unor obiective din oraș, spre exemplu pentru reabilitarea Casei de Cultură. Sau pentru construcția unei creșe. Sau, să fie și in interesul organizatorilor, pentru amenajarea unui parc frumos in apropiere, in Pepinieră. Pentru deranj, pentru susținere, astfel poate nu ar mai fi așa deranjați unii bufteni. De asemenea, donații ar putea face și Domeniul Știrbey sau Buftea Lake Resort, care deranjează liniște buftenilor cu nunțile. Cam așa se face in lumea civilizată, se dă ceva inapoi și comunității locale…
]]>
Adica sa vedem ce propuneti domnule Toba, pentru o manifestatie care tine doua zile si anul are numai treisutesaizecisicinci.
– se merita pentru ca „von bucurestenii si vad ca orasul e curat”. Pai l-ati bestelit in asemenea masura incat nu mai crede nimeni ca poate fi curatel, dar curat….
– „primaria ar putea organiza un camping in zona Calul Balan, sau in zona Pepinierei, care ar putea fi revitalizat cu ocazia asta”. Ca sa revitalizezi ceva, este absolut obligatoriu ca acel ceva sa fi existat. Cum campinguri nu au fost deocamdata, revitalizarea propusa este egala cu zborul porcului fara aripioare….
– organizarea de mini-croaziere. Eficienta si aducatoare de bani. Dar pozele dumneavoastra cu scoicile moarte, cu vegetatia crescuta, cu acuzatiile de indiferenta si cheltuirea bugetului aiurea, unde sunt ? Stiti ca primariile nu au voie sa aloce bani pentru propunerile fantasmagorice pe care le faceti ??? Sigur ca nu stiti, doar n-ati stiut nici ca va trebuie un minim de documente ca sa fiti consilier local… E usor sa dai din gura si prostii sa asculte, mai greu e sa fii legal si licit.
– Partide de pescuit, merge, suna frumos si tentant. Vin oamenii la festival din Oradea, Arad, Iasi, Constanta, cu lansetele si unditele in portbagaj. Se aseaza pe lac, prind somon, pastrav, ton si dorada. Seara incing un gratar si beau bere… Apoi merg la festival. Sotiile se spala in lac si isi iau rochiile elegante, sotii se masturbeaza si se barbieresc. E scenariu de film idiot, in lac mai sunt doi bibani, trei carasi, o rosioara si un ghibort… pe restul i-a curentat Bulionschi si i-a trimis la fabrica de faina din oase de peste…
– Invitatiile date autoritatii locale, cincizeci la numar. Din astea au primit cateva Politia, Jandarmeria, Corpul Medical, Pompierii… Restul, din cele cincizeci {?????) trebuiau sa mearga la cele doua licee, la scolile generale, la caminele de batrani, la persoanele cu handicap, la…, la…. Pai si Isus a multumit cu trei paini si cinci peste o mare de oameni, nu ?
– Inchirierea de apartamente si garsoniere. Corect si eficient. Astepti 363 de zile cu garsoniera din dotare sa o inchiriezi doua zile cu 50 de euro pe zi. Se pisa in chiuveta, boraste pe covor, zgaraie peretii, se bate cu vecinii, rupe bateria de la dus, arde carpeta cu rapirea din serai cu tigara si inteapa borcanele de compot din camara… Te-ai ales cu 100 de euro, esti basta. Peste unspe luni si douasopt de zile vine festivalul iar…. Noaptea mintii.
– Comercializarea produselor prin comerciantii autohtoni. Frumos, elegant, civic. Doar ca printre primele conditii puse pentru organizarea festivalului de catre cei ce-l fac, a fost ca nici un picior de comerciant local sa nu miroasa prin zona accesata. Ce drac de negociere sa aiba loc cand de doi sunt pe picior de plecare spre Mogosoaia si doar insistenta patronilor din Stirbey i-a oprit ? Pai ce ofera orasul Buftea organizatorilor ca sa poata emite pretentii ? Habar n-ai ca organizatorii platesc tot, jandarmi, politie nationala, chirie, spatii de parcare, salvari, agitatori, reclama, taxe de poluare, gunoi, tot, tot.
E usor mestere, e usor sa ai idei, numai ca teoretic stam bine, practica ne pune pe butuci. Dumneavoastra sunteti tanar si cu putina experienta, elanul va mana si va imboldeste. Peste 30-40 de ani, cand va veti maturiza, veti intelege ca doar in China si Coreea tot ce misca se mananca. Cu exceptia submarinelor si a avioanelor. In timp, sper sa reusiti sa intelegeti asta. Desi, dupa cum ganditi, ma indoiesc amarnic… Ne auzim la anul, la alt festival…
Binențeles că nu de la primărie am pretenții de a organiza partide de pescuit si plămbări pe apă, sunt doar idei care ar trebui incurajate pe termen lung. Dar n-o să pierd timpul cu un troll ceausist rătăcit in capitalism. Iti dau prea multa atentie, Vezi ca a sunat Evul Mediu, iși vrea atitudinea pesedista inapoi, că nu convingi pe nimeni așa in 2017.
Toba esti un prostalau.capitalismul este pt interes personal nu comunitar.ai enumerat câțiva care au câștigat de pe urma festivalului.ai dreptate .nu a câștigat comunitatea.au știut patronii sa doseasca castigul.dar de circulație blocată în oraș nu ai auzit?cine mi-a plătit benzina sa ocolesc prin centru sa ajung la piata? Stau dupa toți descreerati sa trec prin față palatului pe șosea.sa îmbogățit patronatul palatului nu comunitatea.exemple iti dau cate vrei.
nici cu analfabetii redusi mintal nu discut
Domnule Toba, am mai scris acum cateva zile despre ce se petrece in asa zisul domeniu Stirbei. Am pus o intrebare de ce trebuie sa suporte locuitorii orasului Buftea spectacole sau alte evenimene care deranjaza ordinea si linstea publica? Cum s-au obtinut aceste autorizatii domnule Toba??? Vino sambata in zona acestui domeniu sa simti pe propria piele cum se polueaza fonic cu avizele unor institutii deja cunoscut, pe care nu le intereseaza ce suporta scocietatea. La aceasta data din 19.08.2017 ora 22.10 din zona pietei din centru se aud manele, muzica lautaresca, muzilca latina, zici ca esti pe litoral, o intrebare am pt tine care sustii summer well, noi cand ne odihnim? conform Constitutiei Romaniei si Conventiilor Uniunii Europene avem dreptul la odihna, ce face consiliul local in aceasta privinta?
Sustin SW și sunt de acord ca zgomotul de la acest festival să fie oprit la ora 22, cum prevede legea. In rest vă dau dreptate, si ei si altii polueaza grav fonic orașul, cu complictatea autorităților locale, primărie și poliție, care au legea, deși șchioapă, de partea lor. Se incalcă sistematic și cu bună știință legea in Buftea și nimeni nu face nimic. E simplu… in autorizația de funcționare scrie ceva, in realitate e altceva. Se poate inchide imediat. Poliția poate câte 10 amenzi pe seară.
Ce credeți că aș putea să fac eu? Chiar vă rog să spuneți cu ce aș putea ajuta. Am propus strangerea de semnături și insistatul până in pânzele albe, dar dacă nici vecinii cei mai afectați nu se implică, eu nu-mi permit să fiu singurul nebun!
Până la vremuri mai bune, cei grav afectați nu au altceva de făcut decât să sune de mai multe ori pe seară la 112. Sau origanizare… un grup care să meargă și să sesizeze peste tot, fără frică, studiați legi, luați-vă avocat și o să-i aranjați… altfel o să aveți incă 20 de ani de balamuc.
Parerea mea, scoateti ce e mai bun din Buftea dar fara sa deranjati locuitorii…. asta spune tot