Vechea albie a Colentinei de pe strada Știrbey merită o soartă mai bună!

Strada Știrbey e singura stradă de promenadă a buftneilor, și nu arată rău, dar cu sigurranță, cu un pic de interes, ar fi o atracție majoră.

Pe porțiunea cuprinsă intre intrarea pe domeniul Știrbey și Biserica Flămânzeni, strada e destul de urâtă, in zona fostei fabrici de conserve Buftea, unde o inființase inițial Știrbey. Această fabrică este monument istoric și e demnă de o soartă mai bună, dacă ar interesa pe cineva amnajarea ei ca obiectiv turistic. In curând, un articol despre acestă veche fabrică ce a marcat existența orașului!

Zona de acolo, pe partea cu lacul, „La Canale”, e nevoie să fie ingrijită. Câțiva pomi frumoși sunt, mai trebuie gazon, flori și băncuțe cu fața la lac, un loc idilic la apusul soarelui, mai ales că flora și fauna e foarte vie. Foto jos.

Știați că pe aici trecea albia râului Colentina inainte de amenajarea Lacului Buftea și construcția barajului de la biserică? De aceea, inainte să urci dealul la biserică, poți simți, mai ales vara, un curent de aer rece in zona unde gardul este spart și un miros greu de mâl, căci nu a fost asanată cum trebuie mlaștina rămasă dincolo de gard, spre domeniul Știrbey.

fabricile stirbey-moara

„Râul traversa drumul Buftea-Flămânzeni, intre fosta fabrică de conserve și Biserica din deal de la Flămânzeni, ctitorie a lui Barbu Știrbey. (Vezi foto sus). Aici, la marginea de vest a prorpietății Știrbey, era un pod de lemn, iar apa Colentinei era obligată să treacă peste un mic stăvilar, producând un zgomot ca de cascadă ce se auzea de la distanță. Aici a fost ingustată Colentina, inainte de a trece pe la Canale. Insă in amonte de aceastea, lacul Buftea cuprindea aria dintre biserica, parcul Știrbey, curtea fabricii de conserve și a morii, și se unea cu restul lacului. Actualul dig nu exista.

Prin construirea acestui dig s-a desecat această porțiune de lac, nivelul acestuia in general a rescut, asigurând volumul de apă necesar aprovizionării cu a pă a lacurilor din Capitală, fluxul fiind dirijat prin stăvilarul existent. Gâtuirea actuală nu este o creație a naturii. Odată cu construirea acestui dig, nivelul râului Colentina, indiguită in ceastă zonă,  a crescut mult, astfel că a fost nevoie ca biserica de la Rebegești să fie ridicată, pentru a nu fi curprinsă de inundație.”  

Monografia orașului Buftea 1999 – Nicolae Racoceanu, Matei Ioachim, Ion Ionescu

Fotografia postată de Bogdan Tobă.

.

]]>

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *