Primarul din Corbeanca reținut de DNA pentru o mită colosală. Cine urmează?

Valeriu Anton, primar al comunei Corbeanca de 15 ani, este acuzat de luarea unei mite colosale de 4 milionae de euro și de spălare de bani. El a fost reținut de procurorii DNA, împreună cu un apropiat, sursele indicând că ar fi administratorul firmei de betoane VALICOMPRODEXIM SRL, care aparținea de fapt primarului.

Primarul a fost adus noaptea târziu la sediul DNA, dar băgat prin curtea interioară, nu pe intrarea principală, după care a fost reținut pentru 24 de ore.

COMUNICAT Direcția Națională Anticorupție

1. În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

2. Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.


Foto: Gheorghe Pistol, Valeriu Anton, primarul din Ialoveni și fostul lider PMP Ilfov, Rizia Tudorache.

Pe Valeriu Anton îl leagă o prietenie apropiată de primarul din Buftea, Gheorghe Pistol, acesta din urmă fiind nașul de cununie al fiicei lui Anton. Cei doi au apărut la braț de nenumărate ori, la evenimente organizate la Buftea.

Primarul din Corbeanca a câștigat 4 mandate, fiind pe rând membru PSD, UNPR, apoi PMP, la ultimele alegeri câștigând la limită, doar pentru că USR și PLUS nu s-au înțeles la nivel local și au avut candidați separați, divizând voturile. Ulterior a intrat într-un con de umbră, aparițiile sale în public lipsind, car consiliul local era condus de majoritatea PSD-PNL-PMP, care aveau cu un consilier mai mult decât USR-PLUS.

Anul acesta bate un vânt de schimbare în zona de Nord a Ilfovului, după ce primarul PNL din Otopeni a fost arestat, cel din Mogoșoaia s-a retras și el, fiind cercetat penal, cedându-i locul în prim plan colegului de partid, Florin Covaci, acum viceprimar, cel mai probabil viitor candidat pentru funcția de primar.

Avocatul primarului, Adrian Cuclis, a declarat pentru Newsweek.

”Dosarul nu este deschis pentru primarul de la Corbeanca și este un dosar care vizează de fapt persoane mult mai sus puse, iar prin cei din palierele inferioare se încearcă printr-o forțare nepermisă ajungerea la acele persoane.”

UPDATE : Primarul a fost pus în libertate

„Ne-am obisnuit sa vedem propuneri de arestare iar cei care plecau de acolo nu scapau fara un arest la domiciliu. Aseara, Valeriu Anton a intrat in catuse si a iesit liber in totalitate iar asta este un semn de normalitate. Masurile preventive se numesc asa fiindca trebuie sa PREVINA ceva. Daca nu ai ce sa previi atunci de ce sa ai o asemenea masura?”


UPDATE 23 mai 2023:

Primarul Anton Valeriu a fost arestat din nou ieri, de data asta pentru 30 de zile.

După ce la începutul lunii, Tribunalul București l-a eliberat, DNA a contestat, iar Curtea de Apel a dispus arestarea primarului pentru 30 de zile.

Odată cu reținerea primarului din Corbeanca, tot mai multe zvonuri dau ca iminentă descinderea DNA și la Buftea.

Ca să infirme zvonurile că e strâns și el cu ușa de DNA, primarul Pistol a ieșit azi pe Facebook, făcându-se că muncește, în poze de propagandă lângă muncitori, arătând că e bine. Ziaristul lui ne-a transmis pe Facebook chestii interesante. Că am divizat societatea și am insigat la ură. Strecoară și o amenințare.

🔥 „”Au reușit sa divizeze societatea pe criterii de ură. Și asta se va întoarce împotriva lor, ca in tăvălug implacabil.””

Asta cu divizarea și ura este evident lipsa de argumente împotriva la tot ce am dezvăluit în ultimul timp. E pur și simplu panica resemnării, când știi că nu mai ai cum să ripostezi. Și mai zice ziaristul lui ceva foarte clar:

🔥 „La sediul primăriei Buftea nu a fost niciun picior de procuror sau lucrător DNA, nici ieri, nici azi.”

Deci nu azi și ieri, dar e adevărat că a fost DNA, acum câteva zile și probabil va mai veni.


UPDATE 20 noiembrie 2023: Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 3.061.855 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către ANTON VALERIU împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

ProTV: Valeriu Anton este plasat de câteva săptămâni în arest la domiciliu.

În rechizitoriul depus la Tribunalul Ilfov, procurorii anticorupție susțin că primarul Valeriu Anton i-a pretins petentei Eftimie Floriana jumătate din drepturile revendicate prin cererile de restituire a unor terenuri pe care autoritățile comuniste le-au confiscat de la rude și a primit prin interpuși drepturile pentru:

– 9 hectare de teren în Balotești, vândute în 2019 cu 450.000 EURO,
– 7 hectare de teren forestier în Buftea, vândute în 2012-2018 cu peste 1.650.000 EURO,
– și jumătate din punctele compensatorii acordate de ANRP pentru 45 de hectare în Corbeanca, vândute în 2017 cu peste 1.400.000 EURO.

Potrivit ultimei declarații de avere publicată pe portalul agenției Naționale de integritate, Valeriu Anton deține trei terenuri în suprafață de 5000 de metri pătrați în Corbeanca și două în suprafață asemănătoare, în Buftea și o casă de locuit.

Ce legătură ar putea avea priamrul din Corbeanca, Anton Valeriu, cu retrocedările terenurilor în Buftea, sperăm să aflăm curând.

Video de la proces.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *