M-am intâlnit cu o asociație civică din Corbeanca. Un exemplu de implicare pe care mi l-aș dori și la Buftea!

Asociația Civică Activ Corbeanca s-a inființat la inceputul acestui an, din dorința unor locuitori ai comunei de a se implica in comunitate și de a povoca și sprijini in același timp autoritățile locale, pentru a rezova problemele care se tot inmulțesc de la un timp.

Sâmbătă seara ei s-au intâlnit cu membri ai USR Corbeanca și cu deputatul USR Ilfov, membru in comisia de mediu a Camerei Deputaților, Cornel Zainea . Am fost și eu, din dorința de a invăța de la acești oameni și poate pentru a impărtăși din experiența mea de activist civic local. In Corbeanca, USR a avut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din decembrie 2016, invingând PSD, PNL și UNPR/PMP-ul primarului.

Ne-am intâlnit cu ei la o groapă de gunoi ilegal inființată de primărie, după ce au renunțat la contractul cu REBU. In spatele caselor de lux, mașinile  primăriei varsă fără greață gunoiul colectat din comună, după ce au și mrit taxa de salubritate. Deputatul USR a promis că face tot ce ii stă in putere ca această problemă să dispară, mai ales că Ilfovul are o problemă uriașă cu gunoiul. 

Corbeanca are peste aproape 10 000 de locuitori peste 18 ani, dar nu toți cei mutați aici din capitală și-au făcut buletin de Corbeanca. Astfel, la ultimele alegeri locale, doar 5 500 au avut drept de vot, din care doar jumatate au fost la vot. Jumatatea care locuia aici dintotdeauna. Și care a ales același primar de ani de zile. „Că e de-al nostru, am fost cu el la pește.”

Acum oamenii au conștientizat că dacă au probleme in comună și primaria nu le rezolvă, e momentul să se implice. Corbeanca se confruntă cu serioase probleme, deși toți cred că aici e paradis.

 • foarte mulți câini comunitari
 • lipsa totală a parcurilor și a locurilor de joacă
 • problema canalizării si apei potabile, multe vidanje fiind golite pe câmp sau in pădure
 • lipsa transportului in comun, Primăria Corbeanca refuzând să incheie contract cu RATB, pentru a proteja firma de maxi-taxi
 • consiliul local a stabilit o taxa aberantă: toate mașinile de peste 7 tone, care intră pe străduțe, plătesc o taxă urișă, afară de cele ale firmelor locale. Coinicidență, singura firmă locală de construcții este cea de betoane a priamrului, care astfel are monopol, nu are cocnurență și impune prețul
 • lipsa locurilor de muncă, dezinteresul autorităților și prețul uriaș al terenurilor indepărtând investitorii,a stfel că toată lumea face naveta.
 • primaria a renunțat la contractul de salubrizare cu REBU, și-a făcut firma proprie de salubrizare, a mărit taxa, dar depozitează ilegal și iresponsabil gunoiul pe câmp. Vezi video și aici… Strada Arena Park, Corbeanca. Aici a aparut recent o groapă…
https://youtu.be/4RezdUspd7U

.

Cei de la Asociația Civice Activ Corbeanca ne-au invitat in casa unuia dintre ei, am umplut sufrageria, ei fiind aproape 20 de oameni prezenți, din aproape 100 de membri. 20 de oameni dintr-o comuna, care  și-au dedicat practic sâmbata seara comunității. Din start, să precizez că nu s-a pus in discuție o fuziune intre USR și ACAC, ci doar s-au discutat metode de colaborare in sprijinul comunității, membrii asociației, cel puțin cei prezenți, precizând clar că nu au de când să se implice politic și nici nu doresc o politizare a acțiunilor. Au multe in plan, dar iată acțiunilelor de anul acesta:

 • au organizat dezbateri cu autoritatile in privinta problemelor locale
 • au strans pe un grup de Facebook peste 4000 de oameni din Corbeanca ! 4 000 !!!!
 • merg la ședințele consiliului local
 • au inițiat o petitie pentru rezolvarea problemei transportului in comună, petiție care a strâns foarte rapid și fără mare efort 1600 de semnături. Aproape câte sunt necesare pentru o eventuală demitere a primarului. Astfel, cineva s-a speriat un pic și s-ar putea să rezolve. Petiția a fost depusă peste tot.
 • campanii de informare pentru a convinge oamenii mutați recent să-și facă buletin de Corbeanca, pentru a avea drept de vot și pentru a-și plăti taxe la bugetul local
 • s-au intâlnit cu reprezentanții RAJA care le-au dat absolut toate informațiile despre proiectul apă-canal, care intârzie și la ei, informații pe care (ca și la Buftea) primaria nu le dă.
 • actiuni de igienizare in comună

Mi-au făcut o impresie deosebită. Cred că vă inchipuiți cât sunt de invidios pe ei că au reușit să se mobilizeze și că se implică și cât de dezamăgit sunt că de atâția ani nu am reușit să atrag aproape pe nimeni să se implice activ lângă mine pentru Buftea. Știu motivele, dar nu le ințeleg, pe cuvânt! Și, nu e vorba de a te implica intr-un partid politic, de a semna o adeziune, poți fi implicat civic și altfel! Rezultatele unor acțiuni ale unui grup civic se vor vedea imediat!

scris de Bogdan Tobă

.

]]>

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *