Domeniul privat Stirbey si comunitatea locala
Accentuez „privat” pentru ca e foarte important si multi bufteni inca nu inteleg ca Domeniul Stirbey e privat, nu e ca Parcul Mogosoaia, care apartine o parte de Primaria Mogosoaia si o parte de ministerul Culturii.
Daca la Mogosoaia nu sunt restrictii de acces din motive evidente, la Stirbey, proprietarul isi poate face cum vrea el strategia de afaceri. Astfel, permite accesul doar daca achizitionezi un voucher in valoare de 50 de lei, pe care il poti folosi la restaurant.
Numai ca afacerile sunt afaceri, iar comunitatatea locala unde iti desfasori activitatea nu prea poate fi ignorata, cand e vorba de o astfel de afacere care influenteaza comunitatea.
Scurt istoric recent
Sarim peste istoria domeniului, pe care o stim sau o putem gasi lesne pe internet, si ajungem prin anii 2000 cand statul roman, dupa o decizie CEDO, reda domeniul celor 6 urmasi ai familiei Stirbey. Acestia, imprastiati prin toata lumea si neinteresati de domeniul, il scot la vanzare si este vandut in 2007 cu 9 milioane de euro, un pret considerat la vremea aia surprinzator de mic pentru aproape 30 de hectare incarcate de istorie.
Firma care il cumpara este Bucharest Arena, aceasta avandu-i acţionari pe Dan Octavian Cociş, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004, cu 19,89% din acţiuni, Ion Moraru, de asemenea fost secretar de stat la SGG, şi actualul secretar general al Senatului, cu18,89%, Valerian Mareş, fostul patron al firmei Producţie Ardealul, Ilie-Staicu Olteanu (19,89%), Emil Pop cu 19,89% şi Anca Moraru, fiica lui Ion Moraru (1%). Un alt acţionar este Vladimir Cristian Singer, cu 0,55% din titluri. (sursa)
Ion Moraru, fost senator PSD, spunea atunci ca “Vrem să amenajăm şi un muzeu al familiei Știrbey, având în vedere călocul este încărcat de istorie”
Intre timp, Moraru a fost inlocuit din functia de secretar general al guvernului de Ciolos. „Nenea” Ion Moraru, baronul secret de la Palatul Stirbei
Situatia actuala
Parcul Stirbey este un parc protejat, reglementat printr-un Plan Urbanistic Zonal avizat de Ministerul Culturii si aprobat de Consiliul Local Buftea.
Nu numai ca nu s-a amenajat un muzeu acolo, dar domeniu este scos in afara circuitului turistic, intrarea fiind permisa doar celor care merg la restaurant. In rest, mai ales in week-end, se organizeaza evenimente private, in mare parte nunti in corturi, ajungand chiar si la 5-6 nunti in acelasi timp sambata seara.
E clar pentru toata lumea ca cei ce se ocupa de afacere nu sunt interesati de turisti. Si mai ales, nu sunt interesati de localnici. Intrarea la liber ar presupune o grija in plus pentru ei.
Cat a fost liber, oricum nu se inghesuiau buftenii sa-l viziteze, pentru ca majoritatea il stie, iar de plimbat prin parc o faceau doar parintii cu copii, si cateva perechi. Oameni seriosi, deci nu era prea mare bateie de cap pentru paza. Exclus ca cei ce se plimbau sa provoace daune acolo, asa cum au motivat administratorii.
Citat din Planul Urbanistic General :
„Reglementarea in interorul perimetrului monumentului se face conform aviz nr 47/E/30.05.2007 emis de Ministerul Culturii si Cultelor.
In cazul parcului Stirbei nu se admite construirea in zona uzinei de apa si a fabricii de conserve decat constructii cu functiune de agrement si plantarea in scopuri peisagistice cu avizul expres al Academiei Romane intrucat in parcul dendrologic exista specii de arbori unici sau in numar extrem de redus in tara, arbori seculari, specii de pasari unice in Europa si animale protejate la nivel mondial si european.
In acest sens si circuitul de vizitare exploatare va fi restrictionat in ceea ce priveste numarul de ore de vizitare si numarul de vizitatori conform prescriptiilor Academiei Romane. Se recomanda de asemenea ca parcul dendrologic Stirbei sa fie toaletat numai cu avizul institutiei silvice careia ii este arondat si avizul Academiei Romane. „
Cum influenteaza domeniul comunitatea
La momentul acesta, domeniul nu da practic inapoi nimic comunitatii, desi polueaza fonic in week-end, deranjand locuitorii strazilor Stirbey, Oltului, Eroilor, 23 August si chiar peste lac, in Flamanzeni.
Buftenii nu suna la 112 sa vina politia si sa le inchida pe loc nuntile din corturile neizolate fonic. Inchipuiti-va cum ar fi pentru ei! Nici la primarie nu fac reclamatii buftenii. Daca ii intrebi, sunt revoltati, dar tac. Asta e alta problema. Sa zicem ca sunt intelegatori deocamadata.
Buftenii toleareaza blocarea intregii zone, pana la Penny, cand e Summer Well sau alt eveniment major, cum a fost Gasca Zurli pe 1 iunie. Asta in timp ce firma Bucharest Arena are datorii mari la bugetul local.
Sa mai amintim de fumul degajat in oras cand fac curatenie si dau foc la frunze, ca pe timpul lui Stirbey? Intr-un parc dendrologic cu arbori seculari?
Ce dau ei in schimb comunitatii, acum ca au interzis si plimbarile localnicilor?
Se poate negocia?
In ultima sedinta de consiliul, un cetatean, C-tin Dumitru, a ridicat problema pusa exact ca mai sus, acuzandu-l voalat pe primar ca tolereaza intentionat asa ceva. Pistol a promis ca lucrurile nu vor ramane asa, ca nu are vreo datorie sau interes la ei si ca si-a platit orice cafea pe care a consumat-o acolo.
Care ceredeti ca a fost prima masura pe care a luat-o primarul? A pus o reclama uriasa, pe toata pagina, in ziarul primariei! Reclama la Domeniul Stirbey si evenimentele de acolo! Credeti ca a platit ceva Bucharest Arena sau organizatorii evenimentului? 100 de invitatii la Summer Well pe care primarul le imparte doar apropiatilor. Deci nu comunitatii.
Practic e nevoie de o negociere pe care primarul ar putea sa o faca pe cale oficiala sau neoficiala. Nu de pe pozitii de forta. Poate nu e cazul. Ce vrea comunitatea? Acces acolo, la o banala plimbare, pentru ca nu avem unde sa facem doi pasi la umbra in orasul asta! Macar vara, macar cand sunt copiii in vacanta si nu-i poti tine intre 4 pereti la cadura! Macar un program de vizita, 3-4 ore pe zi, sau 2-3 zile pe saptamana. Sau o taxa de 5 lei, poate dupa ce amenajeaza si mult promisul muzeu, caci s-ar putea sa-i si oblige legea. Ce i-ar costa pe ei? Un salariu de paznic in plus? E vorba de respect pana la urma.
Nu sunt impotriva a ce se intampla acolo. Dovada ca mi-am facut nunta si botezul ficei acolo, am mers la restaurant, la patinoar, la echitatie. Si am fost inca de la inceput cel mai mare sustinator al festivalului Summer Well si am incercar sa conving bufenii, revoltati de deranjul cu festivalul, ca e benefic pentru noi!
Apropo de asta, sambata si duminica, fiti intelegatori… unul dintre cele mai de succes festivaluri din Romania, Summer Well, se va desfasura din nou acolo! Vin oameni din toata tara si chiar din vecini si vin pentru ca se intmpla ceva cu adevarat de calitate acolo, trebuie sa fim mandri si sa incercam sa ne folosim de asta! Si poate macar cu ocazia asta, repara si primaria iluminatul public in zona, ca oamenii din blocul nou de acolo au strada in intuneric de la inceputul verii.
Negocierea de care vorbeam poate incepe cu acest articol, pe care il puteti distribui la cat mai multi bufteni.
Foarte bine punctat!
Am vizitat domeniul in primavara, atunci cand era inca liber accesul si am fost dezamagit. Este clar ca nu a interesat pe nimeni activitatea de „plimbare”. Marturie sta podul de lemn inchis trecerii din spatele restaurantului. Un ciocan, niste cuie si un tamplar priceput cred ca se repara si costa doar cateva mii de lei. Nu s-a dorit „plimbare” niciodata, se pare.
Trebuie sa recunosc totusi, un lucru : ideea cu voucherul e una ingenioasa si relativ fair-play. Vrei sa te plimbi? ne asiguram ca vei manca la noi. E drept, si eu recunosc : cand m-am plimbat am preferat sa mananc apoi la Pizzeria Romana care are preturi mult mai mici si una dintre cele mai bune pizza din Bucuresti-Ilfov. Ei nu iti cer taxa acces, iti cer sa consumi la ei si apoi te poti plimba in voie. Ce nu mi se pare ok este pretul de 50 de lei. Poate vreau sa beau doua beri sau, spre exemplu, sotia mea cand mergem la restaurant aproape mereu vrea doar o ciorba. Are 50 kg, nu poate manca mai mult! 🙂
Un voucher de 20 de lei era suficient. Mi s-a parut putin ciudat si cumva de prost gust sa mi se impuna, pentru acces sa consum de 50 de lei.
E lacomie mare
Sunt buftean si cunosc cat de cat istoria domeniului Stirbei. Articolul mi se pare foarte pertinent si de bun simt. Se face atata deranj, cu aceste festivaluri, poluare de toate felurile si noi ca bufteni nu avem dreptul nici macar sa ne plimbam? doar ca asa vor niste fosti secretari de stat care au dobandit proprietatea cu bani pe care daca i-ar intreba un pic DNA ul cum i-a facut s-ar putea sa constatam ca s-ar lasa cu niste dosare penale. Era vorba in articol ca aceasta firma obscura Bhucarest Arena are datorii la primaria Buftea. Oare primaria ii someaza si pe ei cum ma someaza si pe mine cetatean de rand? Doar intreb. Ca raman surprins cand primesc somatie de la primarie pentru restante de 30 lei, somatii cu avertisment de exec.silita.
Cei ce au ajuns in posesia domeniului, au facut-o cu bani putini.
Multora le-a parut o nebunie cand Stoica a propus ca Primaria Buftea sa cumpeee domeniul.
Am fi avut si noi ceva cu care sa ne mandrim. Chiar daca domeniul e privat, are pe intinsul sau lucruri ce tin de Ministerul Culturii (vezi capela familiei sau turnul de apa al lui Anghel Saligny).
Mi s-a parut aberant la Triatlon sa nu se permita accesul spectatorilor si sustinatorilor participantilor. E treaba lor ce fac acolo dar cred ca si Consiliul Local e de vina pentru prapastia creata intre locuitorii orasului si proprietarii domeniului.
Zicea unul (stiti voi care) ca au inchis accesul pentru calitatea umana joasa a celor ce ajungeau acolo. Hai sa fim seriosi. Nimeni nus-a dat in stamba acolo sa faca scandal, sa rupa crenvi sau flori, sau sa-si scrijeleasca numele pe copaci.
Ne bucuram ca mai intram acolo cu ocazia Sumer Well-ului…
Lasand la o parte calitatea indoielnica a celor ce au cumparat domeniul (politicieni din sfereleinalte ale conducerii statului) la neplata impozitelor de miliarde catre Primaria Buftea… buftenii ar fi fost normal sa beneficieze de macar o intrare pe saptamana in spatiul verde sa se poata relaxa. Dace cei de acolo au decis altceva, e problema lor si asta arata ce fel de caractere au. Ca sa nu mai vorbesc de proasta manageriere a problemei. Buftenii trebuie sa suporte in continuare miile de decibeli fara ca proprietarii domeniului sa ofere nimic in schimb.
Ete fix p***, de ce nu a cumparat primaria domeniul ? Mostenitorii l-au vandut, dupa ce l-au dobandit in urma unui lung si anevoios proces. E proprietate privata si gata.
Nu intelegi nimic. Esti dus frate. Am trecut astazi pe langa Balaceanca, incearca, poate ai scapare. Multa sanatate, ca ai nevoie.
N-ai facut popas nebunule ?
„Accentuez „privat” pentru ca e foarte important si multi bufteni inca nu inteleg ca Domeniul Stirbey e privat, nu e ca Parcul Mogosoaia, care apartine o parte de Primaria Mogosoaia si o parte de ministerul Culturii.”
Stirbey-ul e proprietate privata ! E pe lovele, nu pe mocaiala…. Cand era pe daboja s-a vandalizat capela (sparte vitralii, mazgalit pereti, furat marmura de pe scarile exterioare), distrus pontonul de langa Studiouri, vajnicii bufteni incepusera sa fure inclusiv gardul ce imprejmuia domeniu (placile dinspre biserica catre Pro). Totul arata jalnic, asa ca mai laso-n p mea de vaicareala, pe timpul lui Ceausescu parcul era pazit cu caini lupi. Numai asa se poate pastra ceva in tara asta. Daca domeniul era al meu buftenii aveau BAN definitiv, pe viata.
in general rezonez cu ideile dvs., dar acum cred ca nu interdictul este solutia. ok, generatiile de adulti sint o cauza pierduta in lupta cu lipsa de civilitate. in loc sa taram copiii pe la nu stiu ce sindrofii plictistoare si inepte, la pupat de icoane ( scoala e o instituie laica la noi in tara!) etc., s- ar putea tine cursurile de educatie civica pe bune. eu zic ca intr-o lume a carei dezvoltare urbana inseamna in mare doar beton, e grozav sa te poti plimba printre stejari seculari. cu banii investiti de ex. in patinoarul din centru s-ar putea face atat de multe activitati pentru copiii de toate etniile si din toate mediile sociale, tocmai pentru ca ei sint mai permeabili si nici nu poarta povara atat de grea a prejudecatilor.
parcul ar trebui sa ramana deschis comunitatii fix din considerentele numite intr-un comentariu anterior – zgomot asurzitor atat de la muzica, cat si de la artificii, datorii catre comunitate …
pana la urma anumite probleme sint simptomele unor comunitati care si-au pierdut demult sensul , iar nepasarea, ignoranta, ignorarea etc. nasc monstri – asta e valabil pentru o buna parte din romania, nu doar pentru bft.
Felicitari pentru initiativa si articol!!!!!!
impreuna cu vecinii ( noi suntem din Samurcasi ) vom initia o petitie catre Primaria Buftea / Garda de Mediu si Prefectura .
Bineinteles vom astepta raspunsul conf. legii.
Urmatorul pas va fi un mars „spontan” – speram sa putem mobiliza cat mai multi vecini si daca il promovam pe retelele de socializare impreuna cu cei din Buftea sa ne strangem cat mai multi .
Ce ziceti ?
trimiteti-mi petitia pe mail la contact@expresuldebuftea.ro , cu tabelul, si voi incerca sa strang si eu semnaturi. O sa distribuim pe internet ideea si cu 100 de semnaturi, Politia, Garda de Mediu si Primaria nu ne mai pot ignora!
Sigur ca da ! Mai avem putin si explodam … in wekendul acesta ne-au ‘omorat” . A fost muzica pana astazi de dimineata .O sa mergem si la Primaria Crevedia caci de curand a mai aparut un pol de muzica peste lac in Manastirea . Fenomenul exacerbeaza pentru ca autoritatile nu reactioneaza , asa ca ….
Salut Bogdan,
Am city cu interest articolul tau si vreau sa-ti mentionez urmatoarele: am sunait de nenumarate ori la 112 si am reclamar deranjul fauci in ficcare weekend de nenumaratele eveniente private si nu s-a intamplat nemici. Politia locala merge acolo si amendeaza o personas ficica si nu jurídica si asta datorita faptului ca amenda pentru personne fixité este mai mica.
Am facut reclamatie in scris si la Primarie dar fara un raspuns si cred ca au trecut mai bine de 3 luni.
Printer altele am reclaimant si lipsa iluminatului public pe Strada Oltului (ce nu functiomneaza de aproximativ 4 luni), initial la Enel care mi-au comunicat in 24 h ca tine de Primaria Buftea si apoi la Buftea, insa fara un raspuns.
Issa, surprinzartor la Summer Well 2016, a functional lumina, acum nu mai merge. 🙂
In alta ordine de idei, am reclama atat la Primaria Buftea cat si ulterior la Garda de Mediu (datorita faptului ca Primaria Buftea nu a reactionat la reclamaria scrisa) gunoiul si molozul aruncat chiar langa ADP Buftea (aflat langa lac, la intersectia strazilor Oltului cu Stirbey), insa din nou, fara raspuns.
Avand in vedere cele mentonate mai sus, poate ma poti aiuta si sa interni de ce nu primi dici un raspuns din parte Primarie Buftea, indifferente de sesizarile facute.
Si daca ajungi la vreo intalnire tinuta de Primarie, poate mentiomenzi cele de mai sus.
Multumesc. Succes!
PS. De taxa de intrude la Storey, nici nu vreau sa comentez…
trimite-ti copii ale petitiilor catre primaria Buftea, cu nr de inregsitrare, le strang eu si facem o reclamatie mai sus. Le primesc la contact@expresuldebfutea.ro. Mersi.
nelegat de stirbey, dar legat de poluarea fonica…. fix acum cand scriu,la miezul noptii, o noua nunta intre blocuri sau in mijlocul strazii are loc. de la politie mi s – a spus ca nu se poate face nimic – nu mai mult de o amenda. problema e legea care ar trebui schimbata. pana atunci vom continua sa fim sfidati – atat de petrecareti, cat si de legi discutabile. de fapt e greu sa iti imaginezi ca in 2016 inca exista probleme care amintesc de sfarsitul anilor 90.
Draga Ada,
Te inteleg perfect. Nenumarate reclamatii la politie si degeaba… La primarie la fel. Am facut si la Garda de Medici si nimic. Problema este ca au acelasi repertoriu nunasii si am cam invatat melodiile 🙂
Nu Mai zic nimic!
asemenea dvs., am sunat in cele din urma si la 112, dar in realitate nu exista nicio institutie care sa poata opri un astfel de eveniment .
as vrea sa multumesc pe aceasta cale tipului de la politia locala buftea , care incerca sa ma convinga de faptul ca muzica venea de la golden – nu-stiu-ce din crevedia, tipului de la politia orasului care macar mi-a explicat de ce ei nu pot interveni decat cu amenzi minime si ca si pentru ei e frustrant sa fie luati in ras, tipei de la politia judeteana care m a trimis la garda de mediu si la primaria care „sigur sigur emite autorizatii pentru astfel de evenimente”. eu ma gandesc ca daca as apartine unui grup care poate sfida un cartier intreg, nu m-as deranja sa mi iau autorizatie – dar eu cred ca oricum e ceva in neregula cu mine pentru ca nu ma pot bucura de bucuria altora si pentru ca nu mi place violarea spatiului privat al altora. as mai vrea sa multumesc si primariei buftea pentru noptile de vara de neuitat, fara de care viata mea nocturna ar fi cu adevarat terna.
Politistii politicosi ascund de fapt neputinta intregii institutii si coruptia de acolo. Aseara am chestionat pe tema asta un politist din Bucuresti care a oprit astfel de evenimente si care mi-a spus clar ca legea e clara, nu e deloc discutabila, dar nu se aplica. Se pot opri foarte clar si usor astfel de treburi, doar daca politstii sunt corecti, au sefi incoruptibili si primar care sa nu tina cu ursul. Se pare ca nu e cazul la noi, politistii nu-si fac datoria, iar primarul are interese. Dar noi putem schimba asta! Ca vad ca ministrul Petre Tobă nu e instare de nimic…
Faceti sesizari (doar scrise!!!) la Primarie, Prefectura, Politia Buftea, Politia Ilfov, Garda de Mediu si chiar Ministerul Culturii, in cazul Stirbey. Trimite-ti copii ale petitiilor catre primaria Buftea sau catre Politia Buftea, cu nr de inregsitrare, le strang eu si facem o reclamatie mai sus. Le primesc la contact@expresuldebfutea.ro. Mersi.
Draga ada si Constantin, daca voi credeti ca puteti inchide sezonul de nunti va inselati amarnic. Aveti de luptat cu : Complex Calul Balan; Studiourile Cinematografice Buftea; Palatul Stirbey ; complex Golden Plum Crevedia; locuitorii din Buftea. Aici se invart milioane de euro, amenda e inclusa in meniu. Mai era o varianta, sa va faceti casa pe camp, la Darza, dar si acolo s-a deschis un salon de nunti, Safir Events. :)))
In schimb,tablagii din politia din Buftea stiu sa stea in boscheti si sa imi dea mie amenda c-am mers cu 72km/h prin Buftea(chipurile,afara din localitate clar) pe patru benzi in camp de la restaurantul Bavaria spre biserica dinspre Sabareni.Mai mult,dupa ce-am platit amenda mi-a mai venit si somatie cu penalitati ca cica n-am platit-o.Hai sictir politia Buftea,sa-ti fie rusine,cand o sa termini cu infractorii si cu spaga atunci n-o sa mai zic nimic ,pana atunci urla maneaua un Buftea cum urla motorul meu de la Matiz cand ii dau forja in fata bravului organ de pulitie din buftea cu b mic.
Draga gilda,
ai primit amenda pentru ca mergeai cu 72 de km / h intr-o zona de 60 km / h. Ai de platit 240 de lei sau 120 de lei in 24 de ore + 2 puncte penalitate. Data viitoare mergi mai incet, nu mai forja motorul de 800 cc in 3 pistoane, sa nu se gripeze…
Si petrecerea continua. Dragi Bufteni, sper ca apreciati repertoriul de astazi. Manele cover dupa Delia, da mama sunt beata. Pe asta nu o stiam. Dupa nenumarate sesizari, telefonice si scrise, nimic.
Bogdan,
Te rog sa-mi spui cand este urmatoarea adunare la Primarie? Vin si eu sa intreb ce se intampla cu sesisarile transmise.
Multumesc!