Domeniul Știrbey la Noaptea Muzeelor? Nu!

Cu ocazia apropierii popularului eveniment Noaptea Muzeelor, inițiat de colegul nostru Dragoș Neamu, de la USR Ilfov, am propus celor de la Domeniul Știrbey să participe și ei. Știu că e domeniu privat și că au altă strategie de afaceri, dar un refuz elegant puteau să-mi trimită.

Suntem vecini, nu ne putem ignora, mai ales că eu le promovez mereu evenimentele și anunțurile, fără să solicit ceva in schimb. N-am primit nimic, deși am trimis mailul către mai multe adrese ale lor.

stirbey_noaptea_muzeelor

Sigură că sâmbăta noaptea poate au nunți și nu au timp de cultură, dar pot organiza o astfel de seară (sau zi) oricând pe parcursul anului. Măcar pentru bufteni! Acum vizitarea domeniul este interzisă, accesul fiind permis doar dacă mergi la restaurant.

Nu vreau să motivez de ce ar trebui să acorde o minimă atenție comunității locale, știu ei mai bine, că sunt profesioniști. Să se gândească măcar la cei din jurul domeniului, care câteva luni pe an au de suferit din cauza zgomotului puternic al evenimentelor organizate acolo.

Nu le port pică, dovadă că după, la solicitarea lor (primită pe mailul), le-am și publicat un anunț important pe Afaceri si anunturi locale Buftea. Dar am incă speranța că ar putea incerca o colaborare cu comunitatea locală, care adoră acest domeniu.

sursa foto: Domeniul Ştirbey

.

In schimb, sâmbătă seara putem vizita Mogoșoaia.

Centrul de cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” propune publicului un eveniment variat cu ocazia Nopţii Muzeelor 2017, sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 19:00.

Cu acest prilej se vor putea vizita palatul şi expoziţiile temporare, dar şi participa la evenimente organizate special:

 • ora 19:00 în Holul Veneţian va avea loc vernisajul expoziţiei de reconstituire istorică şi digitală a moşiei Mogoşoaia-Chitila,
 • ora 20:30, în Sala Scoarţelor, istoric de artă dr. Oana Marinache va susţine o conferinţă despre prinţesa Martha Bibescu (1886-1973).
 • ora 22:00 vor avea loc şi proiecţii pe faţada palatului, evocându-i pe membrii familiei Bibescu sau prezentând momente de odinioară din istoria Mogoşoaiei. Accesul la toate evenimentele este gratuit.
 

Dragoș Neamu, despre Noaptea Muzeelor 2017

.]]>

7 raspunsuri
 1. Adrian
  Adrian says:

  Nu stiu de vorbesti asa frumos cu si despre ei. Nu ii intereseaza de locuitorii din Buftea, de vecini si cred ca nici de autoritatile locale (avand in vedere ca nu respecta conditiile legale de lansare a artificiilor – distanta si intensitatea, asa cum am mai spus). Sunt o manelăreală pusa pe facut bani, fara investitii majore. Au umplut curtea de corturi de nunti, fiecare cu muzica lui si cu artificiile aferente.

  Răspunde
  • Dan Radu
   Dan Radu says:

   Corect! Am o mare problemă cu nesimțiții ăștia! Chiar nu se poate să le facem plângeri pentru bubuielile de la nunțile lor de 2 lei, bubuieli care depășesc ora 22:00, ora legală? Eu locuiesc pe strada Pădurii, adică la o distanță considerabilă de ei, dar mă deranjează îngrozitor muzica aia extrem de tare. Și nu stau cu geamurile deschise! Nu pot să-mi imaginez ce fac bieții oameni care stau mult mai aproape de Știrbey. Chiar așa am ajuns? Să deranjeze pe toată lumea cu evenimentele lor private? Păi dacă sunt private, să rămână private și pentru urechile noastre! Poliția ce face? Nani?

   Răspunde
 2. Mihaela Stoica
  Mihaela Stoica says:

  Legea monumentelor 422\18 iun \2001 contine articole care obliga autoritatile locale sa verifice in ce state se afla monumentele de pe teritoriul lor.Sa colaboreze cu ONG-urile in organizarea unor evenimente ce promoveaza istoria si cultura locala.Pe Domeniul Stirbey sunt Capela monument de interes national si Palatul monument de interes local.De aici intelegem ca pe domeniu ar fi trebuit sa se desfasoarte evenimente culturale pecum ,,Noaptea Muzeelor” chiar daca obiectivele -monument se afla pe propietate privata.Poate la anul vom incerca sa facem atat autoritatile si ,,privatii sa respecte legea. Pina atunci poate vor fi bufteni interesati de evenimentele culturale bogate de la Mogosoaia

  Răspunde
  • Bogdan Toba
   Bogdan Toba says:

   Suntem obișnuiți să gândim ca pe tarlaua noastră, dar domeniul ăsta nu e chiar un teren obișnuit pe care buftenul il poate vinde cum vrea și cui vrea. Conform legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, autoritatile locale au un cuvant de spus chiar daca e domeniu privat. Nu mă aștept să ințeleagă oricine asta.

   Răspunde
 3. nume
  nume says:

  Nu, nu intelege nimeni asta, acolo e o proprietate privata. Plebea sta la poarta, asa cum o facea si inainte de ’89, cand sarea gardul.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *