Pepiniera: un uriaș spațiu verde pe lac, comoara ascunsă a orașului ce va fi prăduită!

Pepiniera, sau Ograda cum ii se mai spune, este un uriaș spațiu verde din Buftea, pe malul lacului, intre Centru si Flămânzeni, foarte bine ascuns, unde aproape nimeni, afară de localnicii din zona adiacentă, nu a intrat.

Aici a funcționat inainte de 89, dar și un pic după, o super pepinieră, unde erau crescuți arbori și arbuști de mai multe feluri, plantați apoi in Buftea și in alte localități din zonă.

După cum vedeți in poza din satelit de mai sus, zona e imensă (incercuita cu rosu), chiar ceva mai mare decât Domeniul Știrbey (incercuit cu albastru), care are aprope 30 de hectare, aproximativ la fel ca intreg Parcul Mogoșoaia, cu tot cu curtea palatului brâncovenesc.

O imensa zona salbatica

Am făcut o plimbare pe acolo zilele astea și am constat că zona e incă liberă, absolut sălbatică. Dar nu va mai fi mult timp așa.

Zona se zareste din Parcul dintre Flori (incercuit cu verde), de unde se poate ajunge in 5 minute pe un drum de pe marginea lacului. Altfel, din Centru de la Scoala nr.2, pe Iuliu Maniu, in capatul strazii, care da in lac. In spatele Bisericii Atarnati.

De aici, am continuat cu drumul in dreapta, pe langa lac, care urca pe o faleza, malul fiind destul de inalt, zona neinundabila. Drumul se continua destul de mult pe langa lac, dar probabil se infunda aproape de capatul zonei si nu e amenajat tocmai pentru a nu fi trafic si oamenii sa nu afle ce e pe acolo. In dreapta e o zona intinsa de balarii uscate, dupa care incep arbustii crescuti la intamplare si apoi o adevarata padure tanara. Vezi foto la finalul articolului.

Sunt cateva poteci care pleca de langa lac, am incercat sa le urmaresc, dar mi-am dat seama ca ele nu pot duce decat in curtile oamenilor din Atarnati, care le folosesc pentru pescuit, sau pentru animale domestice.

E zona perfecta pentru braconaj piscicol si chiar vanatoresc si pentru taietorii de lemne. Am auzit niste povesti cu capcane pentru animale mici si cu caini salbatici, iar dupa ce desisul s-a intetit, am decis sa ma intorc, fiindu-mi destul de jena singur acolo. Am urmat traseul cu rosu de pe harta, deci nu am explorat mare lucru.

traseu pepiniera

.

Lacul e plin de pasari si la apus e o feerie. Se poate amenaja foarte usor, chiar cu bani europeni, un parc fabulos. Imi inchipui numai faleza aia, amenjata cu gardulet, trotuar, bancute si felinare. S-ar putea face foarte usor si un parc acvatic ca la Mogosoaia, mai spre aval, unde nu prea sunt pasari, iar in amonte, spre zona „La canale”, fauna si flora tip „delta” sa nu fie deranjata. Sa fie doar pentru privit (vezi foto).

.

Merge un aventura-parc, centru de echitatie, merge mutat patinoarul iarna aici, organizare de festivaluri mari, terenuri de sport, camping, concursuri de pescuit. Se poate lega de Parcul dintre Flori si de Calul Balan, unde Pistol a promis ca se va implica si se poate amenaja un traseu cicloturistic pe maul lacurilor, din Mogosoaia, trecand prin Buciumeni, Buftea, Crevedia, pana la Ciocanesti, unde deja e amenajat unul.

Accesul s-ar putea face prin 5 zone… Parcul dintre Flori, Biserica Atarnati, Judecatorie, unde e si o mare parcare, si sediul ADP si SSB, strada Pepinierei, unde iar e loc bun de parcari. Plus acces prin zona „La Canale”, pentru cei care vin din Flamanzeni.

Dar sa ne trezim din vis. Din păcate, primăria nu are vreun plan de utilitate publica cu această zonă, cum au procedat cei de la Mogoșoaia, care atrag acum foarte mulți bucureșteni, niciun primar de până acum nedorind să o redea buftenilor.

Imediat dupa ce a venit la primarie, Pistol a aprobat un studiu de fezabilitate, ca multe altele in perioada aia, doar pentru a ne arata ca are intentii bune. Aproape niciunul nu s-a materializat, fiind doar prilej de imagine si sifonat bani.

Hotărârea Consiliului Local nr. 128 privind aprobarea documentaţiei tehnico – economice Studiu de fezabilitate “AMENAJARE ZONĂ AGREMENT, PATINOAR ŞI ECHITAŢIE, în Oraşul Buftea.

Hotararea privind amenajarea unei zone de agrement, patinoar si echitatie in Pepiniera e inca pe site-ul primariei, dar ca de obicei, spre a ascunde ceva, nu si anexa, care ar fi spus mai multe. Hotararea a ramas, proiectul e istorie!

Interesul imobiliar al camarilei politice bate interesul cetateanului

Din pacate Pepiniera nu va avea o astfel de destinatie, ea fiind de fapt marea miza a postului de primar, fiecare dintre ei incercand sa o praduiasca efectiv. Pe terenurile alea, Stoica a pus in posesie oamenii lui, apoi a venit Pistol, i-a pus/ii pune pe ai lui, pe unii mutandu-i de acolo pe camp.

Cum se poate asa ceva? E in stilul  mafiot care s-a practicat ani de zile prin primarii, inclusiv la Buftea, acuzat de astfel de practici fiind si  actualul primar.

Mai exista inca cetateni din Buftea care trebuie pusi in posesia unor terenuri, ca despagubire dupa exproprierea canalelor de irigatie de pe terenurile lor. Acestia sunt plimbati cu vorba de primarie ani de zile, fara sa fie pusi in posesie. Apare apoi un mesia din anturajul primarului, care se ofera sa-i cumpere titlul de proprietate, hartiile practic, nu terenul. Ii ofera un pret mic, dar omul e multumit ca ia ceva si nu asteapta pana la pensie terenul.

Pe urma, mesia si primaria cumuleaza hartiile alea pe un teren intr-o zona excelenta, ca Pepiniera, la verdeata, langa lac. Cine nu vinde catre mesia si insista sa fie pus in posesie, va fi pus pe undeva pe camp, spre Darza, spre nicaieri, unde nu se va intampla niciodata nimic.

Parca pentru a ne confirma, avem exemplu chiar din ziarul de campanie din 2012 al lui Pistol, unde acesta isi ataca contracandidatul, Stoica, pe care il acuza de astfel de practici. Citez de aici: În atenția DNA. Primarul din Buftea a creat ­monopol pe lucrările edilitare din oraș

 „(…)Acesta a cumpărat cu nemiluita drepturi de proprietate de la mai mulți cetățeni din oraș, se spune aproape două hectare în total, devenind astfel mare apropitar de terenuri în zona Pepinierei. Cu titlu de exemplu, contractul de vânzare-cumpărare semnat în data de 26 august 2009, încheiat la Biroul Notarial “Ad Solemnitatem” din București între B.P.V., cumpărător, pe de o parte și S. E., vânzător, prin mandatar C. N., de cealaltă parte, pentru terenul intravilan tarla 28, parcela 2145, identificat în Cartea Funciară la numărul 8950.
 
(…) Cât despre șmecherii care au cumpărat drepturile de proprietate de la “băștinași” și s-au ales apoi cu terenuri compacte în zona Pepinierei, acesta vor face obiectul unei anchete jurnalistice separate în una dintre edițiile noastre viitoare.
 
(…) fără răspuns a rămas și solicitarea noastră referitoare la cei care au primit terenuri în zona pepinierei, dar o să-i facem lui Stoica bucuria de a le publica și fără ajutorul său.”
.
Ca sa vezi, dupa indepartarea lui Stoica si venirea la putere, Pistol n-a mai scos un cuvant despre subiectul asta.

Plus… Mihai Mila, mare ­proprietar de terenuri în ­pepiniera Buftea. Protectorul lui Stoica și-a luat partea leului

Cu ce ramanem?

Cu doua parcuri noi, dragute, amenajate cu fonduri europene, dupa proiectele facute de Stoica. Unde putea sa le faca? In Pepiniera unde valoarea terenului e imensa? Nu, pe terenul de fotbal al scolii din Flamanzeni si pe fosta groapa de gunoi, acum Parcul dintre Flori, unde valoarea era 0 si nu puteau fi praduite acele terenuri. Cel din Flamanzeni a costat 1 milion de euro, cel din Buciumeni, 5 milioane de euro. Cine stie cate milioane au intrat in parcurile alea si cate pe langa?

Cu parcul Penny si parcul Raja, care sunt ok. In rest, locuri de joaca mizerabile, boscheti uscati, sobolani.

Cu un patinoar mai urat decat un staul de oi in fata primariei, patinoar pe care platim chirie enorma de 4 ani, sifonandu-se bani in cel mai evident mod.
Cu o piscina privata pe malul lacului, unde dai 40 de lei pe intrare. Cu un centru de echitatie in Stirbey, unde dai 30 de lei pentru o plimbare de 10 minute cu calul.
Cu plimbari dese in parcul Mogosoaia, care are de toate.
Cu multe intrebari, cu vise, cu lehamite, cu blazare, cu tacere.
Fara presiune publica si mediatica, fara sa le aratam ca stim ce vrem si stim ce fac, isi vor urmari doar interesele lor.
.

IMG_5311

IMG_5314 IMG_5320

IMG_5322 IMG_5323 IMG_5327 IMG_5329 IMG_5330 IMG_5334 IMG_5336 IMG_5338 IMG_5339 IMG_5341 IMG_5343 IMG_5344 IMG_5346

.

Scris de Bogdan Tobă

,

]]>

5 raspunsuri
  1. ion de la raion
    ion de la raion says:

    Da de ce nu spui ca si seful tau de campanie, Emil, are vreo 7000 de metri in pepiniera ? Si el a cumparat 6% pe hirtii si Stoica i-a dat o tidula ca e proprietar in pepiniera !

    Răspunde
  2. Bogdan Toba
    Bogdan Toba says:

    Tocmai am spus mai sus. Nu ca as avea eu sef sau ca o sa-mi faca altul campania vreodata… Tu nu te-ai lipit de nimimc? Ai ramas pe dinafara?

    Răspunde
  3. Paun
    Paun says:

    Ai putina rabdare in legatura cu terenul din pepiniera,asteapta baietii sa se prescrie faptele.Stai sa apuce sa se pensioneze si judecatorii care au improprietarit ilegal mortii si mai vorbim.Pana atunci,bucurati-va ca v-ati luat p%$a inapoi cand ati iesit in strada si la vot.

    Răspunde
  4. nume
    nume says:

    Nu stiu daca are legatura cu subiectul, dar am gasit pe buhnici.ro asta :
    http://buhnici.ro/2016/07/31/casabuhnici-4-arata-terenul-potrivit/
    ” Cu un București dezvoltat haotic care își chinuie oamenii activi și productivi, Corbeanca, Balotești, Otopeni, Buftea, Mogoșoaia au șansa să devină oaze de civilizație, cochete și aerisite.”
    Cred ca ar putea fi dezvoltat si aici.
    http://buhnici.ro/2016/09/28/casabuhnici-ep-5-cum-gasesti-si-verifici-terenul-de-casa/
    http://buhnici.ro/2016/05/30/casabuhnici-3-visez-oras-aleg-suburbia/

    Răspunde
  5. Mihaela Stoica
    Mihaela Stoica says:

    Confom legii nr 422\2001 care se ocupa de monumente,dar nu numai acest spatiu ar trebui sa faca parte dintr-un areal cultural industrial,protejat,asa cum era chiar pe vremea fondatorului Stirbey,actele sunt la Ministerul Agriculturii. Atunci se numea Min. Agriculturiisi Domeniilor Regale . Barbu A Stirbey a fost seful acestor Domenii Regale. Mostenitorii Stirbey au piedut procesul cu autoritatile buftene,cin a revendicat acest spatiu! Cum au pierdut daca aveau actele de la Arhiva? Asa ca fiti cu ochii pe ei ,dumneavoastra consilierii!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *