133 000 euro pentru bisericile din Buftea
Consiliul Local Buftea a aprobat 600 000 de lei pentru bisericile din Buftea, cam aceeași sumă alocată an de an.
- 300 000 lei pentru continuarea lucrărilor la biserica nouă din Studio
- 90 000 lei către biserica din Centru, pentru inlocuirea catapetesmei, pictarea icoanelor aferente și executarea unor piese de mobilier (iconostase, strani, etc.)
- 90 000 lei către biserica din Atârnați pentru inlocuirea ferestrelor ce au rame de metal, dezafectarea unor construcții improvizate, demontarea inchiderii metalice a pridvorului și extinderea acestuia.
- 90 000 lei către biserica din Flămânzeni pentru refacerea instalației electrice și sanitare, confecționarea ușilor de acces din lemn, confecționarea unei balustrade și realiarea unor elemente de mobilier bisericesc (strani, iconostas, axioniță)
- 30 000 lei către biserica din Săbăreni pentru edificarea unei trapeze și efectuarea unui tratament profesional la lemnul din care e construită.
De asemenea, Gheorghe Pistol a promis sprijin financiar și pentru gardul de la biserica din Buciumeni. Proiectele au fost votate cu unanimitate de voturi, doar Horia Bobei a intrebat de ce parohiei Săbăreni ii sunt alocați mai puțini bani, Pistol răspunzând că e mai mică și se păstrează niște proporții. De acord, dar mai simplu, o zic eu… sunt mai puțini enoriași acolo. Maxim 100 de potențiali votanți.
Nu sunt impotriva alocării de bani de la buget pentru biserici, atâta timp cât ele contează pentru oamenii din comunitate. Dar sume mari ca astea trebuie alocate cu dezbatere publică, cu atenție și stric pentru cele necesare…
Se pare că se dorește inlocuirea unor piese vechi de mobilier bisericiesc cu unele noi. Pe lângă faptul că asta nu pare o urgență a comunității și ar trebui să fie doar in grija financiară a bisericii, apar diferite suspiciuni. Bisericile din Buftea au piese de mobilier foarte vechi și valoroase, donate de familia Știrbey, și care trebuie să facă parte din patrimoniul localității… Ele nu ar trebui inlocuite cu piese noi, chicioase, căci sigur ne vom intreba unde dispar cele vechi de valoare inestimabilă. Sunt deja suspiciuni reclamate de unii cetățeni, privind dispariția unor piese valoroase din biserici.
Vom urmări cu atenție aceste lucrări și sperăm să nu ne dispară istoria din oraș, pe banii nostri, sub perdeaua reabilitărilor permanente. Dacă mergeți la bisericile din Buftea, semnalați-ne despre aceste lucrări!
.
]]>
FELICITARI PENTRU ARTICOL SI PENTRU IPLICARE! CEEA CE NU PRECIZEAZA ESTE ; cARE SUNT FIRMELE CARE EXECUTA ACESTE LUCRARI ,CIND AU PARTICIPAT LA VRE-O LICITATIE? CA SE VEDEA ATUNCI CORECTITUDINEA. DACA SUFT FIRME ACREDITATE DE MINISTETUL CULTURII SI IDENTITATII NATIONALE DIN CARE INCA FAC PARTE SI CULTELE RELIGIOASE. !!! IN CAZ CONTRAR AVEN DE-A FACE CU ACEEAS METODA DE LA ,,SESIUNEA ”2013 DE ,,RESTAURARI” FARA SPECIALISTI PE CARE A DESFASUTAT-O AUTORITATEA LOCALA BUFTEA. PE PARCURSUL LUCRARILOR DE DATA TRECUTA S-AU INTRODUS CANTITATI URIASE DE GRANIT ATAT LA FLAMANZENI DAR MAI ALES LA ATARNATI. AMBELE FIIND CTITORII DE MAI MICI DIMENSIUNI CE NU NECESITAU ACEST GRANIT NICI ARTISTIC NICI PRACTIC. CIT DESPRE INTENTIA CLARA DE A SCHIMBA ICONOSTASUL SI STRANILE DE LA SF VARVARA,NU O PUTEM CALIFICA DECIT O ACTIUNE IPOTRIVA IDENTITATII LOCALITATII NOASTRE . PENTRU CA TRONURILE IMPARATESTI CONTIN INSEMNELE PRINCIARE. DECI. ELE DISPARAND ,SE VOR STERGE PENTRUTOTDEAUNA URMELE DONATORILOR PRINCIPALI ALE ACESTUI SF LACAS!!! ICONOSTASUL DE LA SF VARVARA FACE PARTE DIN ANSAMBLUL BISERICESC ASA CUM A FOST EL CONCEPUT! DISPARAND SI ACEST ELEMENT DE AUTENTICITATE , CE MAI RAMANE ??? DAR STA PE BUZELE TUTUROR INTREBAREA;CE SE INTAMLA CE PIESELE VECHI DUPA INLOCUIRE. SIMPLU SE DAU LA CASARE DE CATRE PROTOIERIE SI APOI SE VIND PE BANI GTRI LA STRAINI!!!