Cum cheltuie Biserica banii buftenilor

A fost Crăciunul, Boboteaza… v-au vizitat popii? Le-ați dat bani? Puteți să răspundeți de ce? Eu vă zic sincer, nu deschid nicidoată popilor… Ba mai sting

și lumina și fac “Sssst!” când ii văd pe vizor. In primul rând nu-mi plac, nu cred in ei și nu vreau să le dau bani… Dar chitanță v-au dat de banii ăia? Dar când ii plătiți la evenimentele fericite sau cele nefericite? Sau vă dau bon când cumpărați lumânări de la biserică?

Pentru că, dacă incă credeați că e glumă, in biserică nu ai voie cu lumânări din comerț, ci doar cumpărate de la ei… Așa nu e comerț? Ei le fac in casă? Dacă ceri socoteală cuiva pe tema asta, o să te mintă ca pe un retardat, că lumânările din comerț afectează picturile de pe pereți. Există anunț cu privire la asta in biserica din Centru, cum mai există unul, clar ca o somație, pentru plata contribuțiilor.

 

Deci la prima vedere, sursele de autofinanțare ale bisericii sunt… evenimentele, gestionarea locurilor de veci, contribuțiile, colectele, ceva comerț, la care mai adăugăm donațiile… de voie, de nevoie, de milă sau de silă. Dar cei mai mulți bani vin direct de la bugetul local, prin bunăvoința primarului și a consiliului local, pentru ca aceștia să beneficieze de susținerea popilor. Ce inseamnă susținerea asta? Cel mai probabil convingerea enoriașilor că acest primar trebuie votat din nou. Și știm, e ușor să convingi enoriașii, dacă ai reușit deja să-i faci să creadă că ii va ajuta Ăl de Sus dacă dau bani la popi…

Ce cheltuieli are o biserică? Vreo 2-3 salarii mari, vreo 2 mici, curentul (nu prea mult)… a… nu mai găsesc altele.

 

Banii nemunciți se aruncă pe acoperiș

Mi-a atras atenția un cititor, că in ultimul număr al Trompetei Primăriei, primarul Ion Stoica se lăuda cu realizările din 2011, printre acestea fiind (conform pozei publicate) și renovarea bisericii din Centru.

N-ar fi nimic ciudat, suntem obișnuiți ca primarii să se laude și să dea din banii noștri către SC Biserica Română SRL, dar cum se numește când dai de două ori banii pentru aceeași lucrare?

Biserica din Centru se tot renovează de vreo 4-5 ani… ba interiorul, ba exteriorul, ba trotuarul de jur imprejur, ba turlele bisericii. Tabla de pe turle arata bine, dacă nu mă inșel ea a fost schimbată nu cu mult timp in urmă. Acum un an jumate, s-a decis schimbarea ei cu alta nouă, modernă. Pe bani de la bugetul local. S-au refăcut turlele mici și s-au vopsit cu portocaliu, dar lucrările s-au oprit, presa primarului mințind atunci, ca de obicei, că au fugit muncitorii cu banii, lăsând lucrarea neterminată. Păi erau nebuni? Mai bine te pui cu Mafia, decât cu Biserica!

După aproape un an, s-au reluat lucrările… Cum? Culmea nesimțirii pe banii noștri! Turlele bisericii se refac total, a dispărut portocaliul, acum montându-se un acoperiș din bronz, alamă, sau ce-o fi ăla galben. O fi aur, mai știi?! Sunt extrem de curios ce va răspunde domnul primar la intrebarea “de ce?”!

Să vă mai aduc aminte că noi, românii, plătim și o imensitate hidoasă și inutilă numită Catedrala Mântuirii Neamului?

 

Foto 2010

 

Foto 2011

]]>

1 răspunde
 1. Caz
  Caz says:

  Nu-mi aduc aminte unde in Biblie Dumnezeu le cerea credinciosilor cotizatie, dar voi studia mai atent. In orice caz, la cat de mult se manipuleaza masele prin intermediul religiilor, nu m-ar mira sa apara o biblie “moderna” cu mai multe mesaje directe, nu doar subliminale cum au fost strecurate incet-incet de 2000 de ani incoace !
  Sa ma ierte Bunul Dumnezeu, nici eu nu deschid preotilor de cativa ani buni, dar sa vedem daca ii iarta pe ei pentru ce ne fac noua !
  [url]http://www.newz.ro/stire/131911/vie-imparatia-ta-precum-in-cer-asa-si-pe-pamant-.html[/url]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.