De ce ne ascund proiectul de buget?

Fără implicarea cetățenilor, aprobarea bugetelor locale poate să devină ca în fiecare an, o simplă formalitate pentru  primarul Pistol care controlează in totalitate (!!!) Consiliul Local Buftea. Ne aflăm în perioada în care se pune la cale destinația banului public, de multe ori prin abuz și neglijarea nevoilor comunităților locale.

Dacă nu sunt consultați și cetățenii, nu vom putea influența eventuala risipă și furt și nu va crește nivelul de transparență in administrație locală. E musai să pricepem direct ce face primăria noastră cu banii publici și să descoperim “găurile negre” ascunse în așa-zisele investiții. Insă nu vor să ne dea o șansă!

Conform art. 39 alin. (3) al Legii 273/2006 a finanțelor publice locale, Primarul Orașului Buftea avea obligația să definitiveze proiectul bugetului local, să îl publice în presa locală sau să îl afișeze la sediul instituției în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Termenul de 15 zile a expirat sâmbătă, 4 martie.

.

Pentru o informare rapidă vă amintesc că Legea nr. 6/2017 a bugetului de stat pe anul 2017 a intrat în vigoare pe data de 20.02.2017. În consecință și în conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale, autoritățile vor aproba bugetele locale în termen de 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Astfel, Calendarul Bugetar pentru fiecare comunitate de la nivel local este următorul:
 
·     Publicarea propunerii bugetului local pe site-ul primăriei (1-2 martie 2017), în presa locală sau se afișează la sediul primăriei;
·     15 zile sunt alocate pentru consultarea publică
·     În termen de 15 zile de la data publicării bugetului, locuitorii pot depune contestații -fiind rezervată o perioadă de 5 zile pentru depunerea contestațiilor;
·     5 zile sunt dedicate răspunsului primăriilor la contestații;
·     În 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor, autoritățile se pronunță asupra contestațiilor și adoptă proiectul bugetului local.  
 .
Sper ca proiectul de buget pentru anul 2017 să fie pus în dezbatere publică măcar în ceasul al 12-lea, iar executivul să pună la cale un proces de consultare a cetățenilor cu privire la domeniile și investițiile pe care are de gând să le prioritizeze anul acesta. Buftenii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când vine vorba de cheltuirea a milioane de euro din buzunarele lor.

In condițiile in care proiectul de buget e ascuns cetățenilor și nu putem emite păreri in legătură cu banii noștri, sunt foarte curios dacă ceilalți consileiri, așa-ziși din opoziție, vor formula amendamente la proiectul de buget propus de Pistol.

Bugetul este un document foarte important pentru comunitatea locală, pentru că in baza lui vedem exact ce-și propune adminsitrația locală să facă cu banii noștri, așa că primarul Pistol ar trebui să fie mai atent în privința respectării prevederilor legii finanțelor publice locale. Neîndeplinirea etapelor necesare adoptării bugetului local poate constitui motiv de anulare în instanță!

Lipsa transparenței și limitarea accesului la informațiile publice, dar și neimplicarea cetățenilor in procesul decizional, nu pot duce decât la corupție!

.

scris de Bogdan Tobă

]]>

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *