S-a adoptat bugetul orașului pe 2017
Ședința a inceput cu discursul domnului primar, care spre stupoarea mea, a afirmat clar că pentru adoptarea bugetului, legea a fost respectată, acesta fiind pus in dezbatere publică 15 zile. E absolut șocant cu câtă lejeritate manipulează legea Pistol, după ce v-am arătat clar cum o incalcă deliberat.
Joi se votează bugetul uriaș, pe ascuns, fără dezbatere publică.
Evident că nu a pus proiectul de buget in dezbatere pubică, acesta nefiind nici măcar publicat pe site, acolo fiind doar proiectul de buget general centralizat,, care nu ne spune nimic. Dar așa crede el că a fentat legea și de data asta. A inceput apoi să citească mai bine de 30 de minute continuu, despre sume, cheltuieli și investiții, adică exact ceea ce ar fi trebuit să publice pe site, pentru o adevărată dezbatere publică.
Mai jos, câteva sume pe care le-am reținut la fața locului, urmând a reveni asupra loc când vor publica bugetul detalit.
De la Consiliul Județean Ilfov se așteaptă anula acesta:
- 2 200 000 lei pentru reabilitarea Casei de Cultură
- 2 700 000 lei pentru totrotuarele de pe Șoseaua București-Târgoviște
- 1 300 000 lei pentru reabilitare drumuri
De la Ministerul Muncii:
- 749 000 lei pentru centru de plasament și cantina socială
Sub formă de laudă, Pistol a precizat apăsat că aproape o treime din bugetul local de anul acesta va fi destinat invățământului. Nu poate fi rău, dar sperăm și la creșa mult promisă. Iar după sumele astea destinate invățământului local, nu ar trebui să mai auzim directori, profesori și educatori care să se plângă de lipsa banilor sau să mai pună părinții bani pentru fondul clasei sau școlii. Nu mai aveți de ce, școlile din Buftea chiar au bani, iar grație acestui guvern, sunt și salarii bune!
Școala nr. 1, primește cei mai mulți bani, aproape cât cele două licee la un loc, iar grădinița din Studio, cât liceul B. Știrbey!
- Sc. nr. 1 – 4 977 400 lei
- Sc. nr.2 – 3 200 000 lei
- Sc. nr.3 – 1 810 000 lei
- Grădinița Căsuța Copilăriei – 1 700 000 lei
- Lic. B. Stirbey – 1 700 000 lei
- Lic. D. Dumitrescu – 3 970 000 lei
De anul acesta, după o hotărâre de guvern, va primi bani de la buget și invățământul particular, 220 000 lei, in Buftea.
Bugetul destinat cultelor va fi de 600 000 lei, pentru asociația sportivă 705 000 lei, iar pentru Centrul Cultural, 1 060 000lei. Bugetul Asistenței Sociale va fi de 10 %, iar pentru transporturi, 12 % ( 1 800 00 lei subvenții pentru RATB și peste 5 000 000 lei pentru lucrări de modernizare drumuri, acces curți, podețe, trotuare pe Buc-Târgoviște).
In linii mari, bugetul nu arată rău, pare echilibrat, dar desigur, contează și varianta detaliată pe care nu au publicat-o, apoi mai vin și rectificările de peste an, unde se poate manevra.
După ce a citit, domnul primar a solicitat, destul de imperativ, dezbateri! Că tot se se plânge lumea, că nu sunt dezbateri, spuse… Au urmat câteva discuții scurte, 6 mai precis, dar nu chiar dezbateri, ci mai mult genul care s-ar incadra la rubrica „diverse”, după ordinea de zi. De exemplu, așa se intâmplă la țară, la Crevedia, unde după ce se termină ședința, consilierii vin cu idei și propuneri culese din sat, de la cetățeni. Și totul e trecut in procesul verbal al ședinței și publicat pe site. Da, la țară la Crevedia! La noi, nu… la noi votează toată lumea ce zice primarul și la vestiare! A urmat un simulacru de dezbatere, fără să se discute sume sau investiții.
- Mihai Cojocaru a spus ceva de situația salariilor de la clubul Voința Buftea, că a vorbit dânsul cu cei de acolo. Pistol a grăbit incheierea subiectului și a spus că știe situația.
- Richard Gioarsă a intrebat dacă e in buget ceva pentru modernizarea străzii Iuliu Maniu, care ar arăta urât, deși e in centrul orașului. Pistol a spus că mai vedem la rectificare și că avem promisiuni de la Ministerul Dezvoltării. Sunt convins că a fost o eroare a lor și că e vorba de strada Mărășeti, paralelă cu Iuliu Maniu (asta e ok), care arată jalnic, despre care am mai scris, singura din cartierul Atârnați care a fost in mod inexplicabil nemodernizată. Dacă nu a fost o greșeală, e ceva ciudat să vorbească de Iuliu Maniu inainte de Mărășești!
- Marin Costache a fost nedumerit de suma bugetată pentru invățământul particular, iar primarul a invocat o ordonanță de guven, de unde vor veni și banii.
- Mihai Cojocariu a intrebat apoi de Strada Pădurii, care a fost frumos reabilitată doar până la jumătate, restul rămânând in noroi. Pistol a spus motivul… nu pot asfalta mai departă, căci ar intra pe o proprietate. Nu a spus care ar fi soluția sau când se va rezolva problema, dar a ținut să precizeze, văzând probabil cetățeni nemulțumiți pe internet, că nu se duce el să pună un panou acolo cu explicații, ci dacă cineva e interesat de motivul pentru care nu se mai reabilitează, să vină la primărie să intrebe. Cam asta e mentalitatea la Buftea… Nu dăm explicații, nu informăm pe nimeni, nu comunicăm din proprie inițiativă, ci doar dacă ne caută pe la uși cineva. Dar nici noi nu punem mâna să le facem hârtii, petiții, să nu cumva să-i deranjăm!
Constatând că „dezbaterile” cu consilierii s-au incheiat rapid, primarul a dat un tur cu privirea prin sală, unde eram doar eu și câțiva șefi de servicii din primărie, care au lucrat la buget și care cred că sunt obligați să participe. Spre surprinderea mea, a intrebat dacă are cineva din sală ceva de spus, de discutat pe marginea acestui buget. Probabil asta voia să fie dezbaterea publică pe care o cere legea.
Și pentru că se uita insistent la mine, singurul public din sală, și insista pe faptul că el e deschis, am spus că nu putem dezbate fără să avem bugetul in față, să vedem și noi sumele și destinațiile. Parcă atât a așteptat, să deschid gura, că imediat și-a luat privirea de la mine și s-a intors către consilieri, spunând ceva de genul „eu vorbeam cu ceilalți colegi din primărie”. Proabil a vrut să ridic mîna și să-mi dea el cuvântul, dacă voia. Uitându-se atât de insistent la mine și fiind apatie in sală, nu mi s-a părut că ar fi trebuit să ridic două degete să il rog să vorbesc.
Mi-a zis apoi că a publicat proiectul de buget pe site. Adică acea caricatură, la alibi, să fie acoperit de lege. I-am zis că ăla nu era bugetul și că era simplu să publice tot documentul, nu doar 4 pagini nesemnificative, nu il costa nimic și demonstra că nu are nimic de ascuns. S-a aprins și, ca in cazul de mai sus cu Strada Pădurii, a susținut că proiectul de buget era pe undeva la primărie și să nu mă mai lamentez, să vin să cer dacă vreau ceva. Culmea, eu tot cer documente de interes public in baza legii 544, dar el mă ignoră. Acum imi zice, că trebuie să vin probabil să caut, să bat și să aștept pe la uși, dacă mă intresează documente de interes public. De aceea l-am și dat in judecată.
El incearcă umilirea mea la ședințele astea, unde nu voi comenta, căci nu vreau balamuc, e teritoriul lui, sunt singur și abia așteaptă să mă dea afară. Pe de altă parte il ințeleg, e normal să vrea să mă umilească, probabil și el se simte umilit de mine pe internet. Dar el poate (personal sau prin interpuși) oricând răspunde pe internet, in public, unde e liber oricine să vorbească, eu acolo la ședințe nu pot, că mi-o taie repede.
]]>
In concluzie :
– bugetul ” nu e rău ” …
– a fost publicat pe site ( chiar dacă nu ți-a plăcut )
– a fost dezbătut in ședința de consiliu
– tu ai vorbit neîntrebat
In concluzie nimic nou !
Domnule Bizu, exista o explicatie despre alocarea aceleasi sume 1700000 lei atat pentru Gradinita Casuta Copilariei 200 prescolari, cat si pentru Liceul B Stirbey 420 elevi. Se tot vorbeste despre finantarea cost standard elev. Cate cadre didactice au cele doua unitati de invatamant, cat de mari sunt cele doua unitati ( ma refer la cladiri, adica utilitati, paza, materiale curatenie, etc) si cate grupe sunt in gradinita, pentru ca sa inscrii copii la gradinita este usor, verifica cineva frecventa?
A fost publicat bugetul pe site-ul primariei,dar scrie undeva care a fost bugetul alocat pentru fiecare unitate de invatamnt din oras? Unde este consultare publica?
Tine cineva cont ca 80% din bugetul invatamantului din oras este finantat din bani de la bugetul de stat si nu din venituri proprii ale orasului? Cum va permiteti sa nu impartiti bugetul tinand con de finantare cost standar elev?
Va intreb pe dumneavoastra pentru ca le stiti pe toate.
Inca un lucru pe care nu il inteleg: Gradinita Casuta Copilariei a cerut un buget pentru anul 2017 in suma de 1433800 lei si a primit 1700000 lei. Cum a fost alocat acest buget?
Fundamentarea? In 2016 gradinita a avut buget de 1060200. Daca conducerea gradinitei solicita 1433800 de unde aloca primaria 1700000 lei? Sa ne uitam in planul de scolarizare aprobat de primarie si sa vedem cat a cerut fiecare unitate si cat a primit. Unde este consultarea publica?
Am fost la gradinita de la Palatul Stirbei (Raza de Soare) sa inscriu copilul la cresa existenta acolo. Nu am putut face cerere din cauza ca mi s-a spus ca din toamna lui 2017 nu va mai functiona cresa acolo. Am cerut sa mi se spuna unde pot inscrie copilul la cresa si mi s-a spus ca nu va mai exista asa ceva in Buftea si pentru a inscrie copilul va trebui sa mai astept cel putin inca un an sa implineasca 3 ani. Acolo stiam ca este singura cresa din Buftea.
Am aflat ca cresa nu apartine de gradinita si de primarie. Oare intr-o localitate ca Buftea sa nu existe o forma de invatamant pentru copiii de 2 ani? Ce o sa facem? Unde ducem copiii dupa ce incepem munca? Nu toti putem avea o bona sau nu toti putem sa ducem copiii la gradinite private.
Ciudat mi s-a parut ca nu era nimic afisat despre aceasta problema importanta la gradinita si totul mi s-a spus prin viu grai de catre angajate. Oare la primarie o sa primesc alt raspuns?
Am vazut ca si tu ai avut probleme cu cresa in Buftea si ma gandeam ca poate cu ajutorul siteului tau sa putem face o actiune pentru rezolvarea acestei probleme.
Multumesc!
Domnule Petrica Ion intrati pe site-ul primariei la asistenta sociala si veti vedea ca aceasta cresa apartine de primarie, prin directia de asistenta sociala. Da, asa este, singura cresa din oras se desfiinteaza, si nu stim din ce motiv ( poate deschiderea unei crese particulare). Aceasta cresa, singura din oras, functionaza de zeci de ani, dar pe domnul primar nu il intereseaza soarta copiilor din oras si nici a personalului care lucreaza aici. Domnul primar a avut copiii inscrisi la o gradinita privata din Corbeanca ( nu ca asta ar fi ceva rau, majoritatea cadrelor didactice din invatamantul din oras au copiii la licee din Bucuresti sau la gradinite private, domnul primar de ce nu), dar ar trebui sa se gandeasca la oamenii de rand care nu isi permit taxele la o unitate privata, dar si la amaratele care au ingrijit ani la rand micutii orasului si care raman fara locul de munca. Pot sa va spun ca acum 30 de ani, la aceasta cresa veneau copii de la 6 luni, iar infirmierele si doamna asistenta Nuti ( imi cer scuze nu stiu numele intreg al doamnei), aveau grija de ei, ca si de copii dumnealor, de la ora 6 pana la 18.
Intereseaza pe cineva? Poate pe domnul Bizu care le stie pe toate si care poate ne ajuta, prin a il sfatui pe domnul primar sa renunte la desfiinatrea singurei crese din oras.
Nu inteleg de ce suntem mintiti si nu ni se spune adevarul in fata, da aceasta cresa apartine de primarie, iar consiliul local si primarul o desfiinteaza. Ce am putea face noi niste amarati? NIMIC. Dar macar am sti la ce sa ne asteptam. Ne cautam de munca ( personalul), strangem bani sa platim taxe la o cresa privata ( cetatenii orasului).
Faptul ca primarul Pistol nu raspunde la doua dintre cele mai grave probleme din istoria recenta a orasului Buftea, apa si cresa, demonstreaza ca aplecarea catre problemele grave ale urbei nu este pe agenda acestuia. Ca un iscusit vanator de voturi stie ca electoral se castiga mai bine dintr-o chermeza de 1 Decembrie, 8 Martie, Sf. Parascheva sau din ajutoare sociale ori multiple investitii in zone „sensibile” (b-dul Muncii dispune de toate utilitatile, asfalt si trotuare in timp ce str. Marasesti din centrul orasului arata ca acu 20 de ani). Nici nu e de condamnat atata vreme cat doar niste voci singulare, sporadice, fara autoritate, il trag de maneca.
Faptul ca oamenii cu influenta din oras, consilieri locali, politisti, judecatori, avocati, notari, doctori, profesori, preoti, nu iau niciun fel de atitudine, este cel mai regretabil! O functie publica intr-o comunitate mica nu se rezuma doar la bifarea prezentei la locul de munca ci si la implicarea in problemele sociale ale respectivei comunitati. Apa cu pamant si rugina nu afecteaza doar rinichii mei….afecteaza si copilul unui consilier local sau al unui politist. Lipsa unei crese nu-l afecteaza doar pe Bogdan….afecteaza si pe un tanar parinte doctor sau profesor. Problemele astea se rostogolesc si ajung la toti mai devreme sau mai tarziu, nu va indoiti de treaba asta.
„Nici nu e de condamnat atata vreme cat doar niste voci singulare, sporadice, fara autoritate, il trag de maneca.”
Trist, dar adevarat.