75 de ani de la moartea lui Barbu Știrbey, întemeietorului orașului Buftea

Stirbey a pus Buftea pe hartă, a scos-o din noroi, a construit şcoli, fabrici, biserici, a scris istorie şi ne-a lăsat o moştenire fantastică.

Pe 24 martie s-au împlinit 75 de ani de la moartea întemeietorului orașului Buftea, principele Barbu Alexandru Stirbey, descendent al principalelor familii princiare si domnitoare din Principatele Romane, om politic, diplomat, investitor-dezvoltator de succes al mosiilor pe care le avea in intreaga tara.

La 4 iunie 1927, Ştirbey va accepta solicitarea regelui Ferdinand de a forma şi conduce un guvern de „uniune națională”, în care intrau reprezentanții celor două mari partide aflate într-o acerbă dispută politică P.N.L și P.N.Ț. Ştirbey va răspunde interimar, în această perioadă, şi de portofoliile Externelor şi Finanţelor. După doar două săptămâni, însă, puterea este preluată de către Ion I.C. Brătianu – după ce ordonase miniştrilor liberali în guvernul Ştirbey să demisioneze -, iar după moartea regelui Ferdinand, la 20 iulie 1927, rolul de „eminență cenușie” a lui Barbu Știrbey va lua sfârşit.

La 7 iunie 1930, Carol al II-lea a fost proclamat rege, iar părerea suveranului despre Ştirbey fusese foarte clară, cu mult timp înainte: Carol detesta rolul dominator al lui Brătianu, prezenţa lui Ştirbey la Curte şi influenţa pe care acesta o exercita asupra suveranilor. Carol îşi exprimase hotărârea de a-l înlătura „pe acest Iago”, care se complăcea în situaţia de „amant fidel” al reginei Maria şi care-l „încătuşase” pe regele Ferdinand.

Aşadar, în februarie 1931, Barbu Ştirbey se autoexilează, trăind timp de 10 ani în Elveţia şi Franţa, iar la Paris, prințul a fost victima unei tentative de asasinat în urma căreia s-a refăcut cu greu.

În 1940, după înlăturarea de la putere a lui Carol al II-lea, Știrbey va reveni în ţară, însă, datorită poziţiei sale echidistante faţă de putere şi opoziţie, a fost trimis în misiune diplomatică la Cairo și Moscova, în încercarea de a trata cu Aliații, în vederea ieşirii României din război şi încheierea unui armistiţiu cât mai favorabil.

La 12 septembrie 1944, Ştirbey s-a numărat printre membrii delegaţiei române la Moscova, care au semnat armistiţiul dintre România şi Naţiunile Unite.

În anul 1945, partidele politice istorice și Regele Mihai doreau formarea unui guvern sub conducerea lui Barbu Știrbey, însă, la 2 martie 1945, guvernul Petru Groza a fost impus de Moscova.

La scurtă vreme, Barbu Ştirbey se va îmbolnăvi de cancer hepatic, boală care îi va aduce sfârşitul, la 24 martie 1946, la vârsta de 72 de ani. Îşi găseşte odihna veşnică, alături de bunicul său, domnitorul Barbu Știrbei, în Capela din parcul Palatului din Buftea.

Mai multe pe PORTRET: Barbu Ştirbey – 75 de ani de la plecarea în eternitate

Știți vreo instituție din Buftea care a comemorat ieri cel mai important moment din istoria orașului?


Foto: Istorie in culori

]]>
1 răspunde
 1. oras
  oras says:

  Buna ziua!
  Probabil ca nimeni nu a amintit/ vorbit despre importanta lui Barbu Stirbey. Ieri reprezentantul comunitatii noastre a fost ocupat cu functia de ”portar” la Centru de Vaccinare din orasul nostru.
  Dar sa reflectam: in istorie chiar si dupa 75 de ani de la moartea sa, despre Barbu Stirbey se poate spune ca a scris si facut istorie pe cand echipa noastra de decidenti la nivel local scriu istorie prin impartirea unor castroane cu mancare in ziua de 1 Decembrie, ajutoare sociale celor nevoiasi si pungi pentru Mos Craciun.
  Insa cand resursele orasului nu vor mai permite astfel de actiuni -Cu ce ramanem? Care sunt proiectele si masurile active care permit dezvoltarea orasului si a cetatenilor sai? Pentru o Buftea Smart!? sau mai bine spus pentru un oras de secol XXI.
  Poate ar trebui sa identificam marile oportunitati pe care le are un oras situat la 20 de km de capitala unei tari si in acelasi timp sa identificam si marile realizari ale orasului nostru dupa 30 de ani de la revolutie.
  Spre exemplu: sa luam statia din Studio, sa aducem o poza cum arata acum 30 de ani si cum se prezinta acum. Tot suntem atat de prezenti pe Facebook si ne facem selfie. De ce nu un Selfie institutional? Il recomanda UE in Planul de actiune pentru educatia digitala (2021 -2027)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *