Consiliul Județean Ilfov vrea Domeniul Știrbey. Va fi, în sfârșit, al nostru?

CJ Ilfov a votat în unanimitate exercitarea dreptului de preemțiune asupra Domeniului Știrbey Buftea, aflat în inslovență, după ce Consiliul Local Buftea și Ministerul Culturii l-au refuzat.

UPDATE 2022: A renunțat până la urmă și CJ Ilfov.

Pentru că cei ce administrează domniul l-au băgat in insolvență, statul român are dreptul de preemțiune, de a-l achiziționa primii, înainte să fie scos la licitație. Prețul de vânzare este de 7 300 000 euro și cuprinde două imobile teren, cu clădirile monumente istorice de pe ele.

Adimistratorul firma Bucharest Arena, are in componență foști membri ai guvenului Adrian Năstase, care au achiziționat domeniul de la moștenitorii familiei Știrbey, aflați în afara țării, pentru 9 000 000 euro îm 2007.

Moștenitorii au păstrat dreptul de acces prin parc la capela unde sunt mormintele familie, inclusiv al prințului Barbu Știrbey. Moștenitorii sunt: Costienscu Tătăranu Alexandru Barbu, Costienscu Tătăranu Gheorghe, Costinescu Peter Nikolaus, Flondor Iancu, Flondor Mircea, Pana Maria Varvara, Hiott Constantin Gheorghe Barbu.

Bucarest Arena a falimentat în 2019, deși părea o afacere bună, acumulând datorii masive și la bugetul local. Totuși ei au continuat să investească, inclusiv anul trecut montându-se borduri și trotuare cu pavele prin parcul istoric, pe spațiul verde.

Ce putem primi?

Un imobil teren de 27 718 mp plus 2104 mp construcții, plus altul de 212 216 mp teren cu 3224 mp clădiri. Inițial am crezut că e vorba doar de primul, terenul neîmpădurit care cuprinde serele și grajdurile, pentru că doar schița aceasta e atalată la proiectul de hotărâre.

Domeniul mai cuprinde pe monumentele istorice (Ansamblul Poartă, Palat, Turnul de Apă, Capela Știrbey) și un lac interior de 1,4 hectare și 300 metri deschidere la Lacul Buftea. Cu un minim efort se paote deschide și prin spate, pentru acces direct Flămânzeni-Studio. Ar fi fabulos, nu?

Conform extrasului de carte funciară construcțiile sunt următoarele: debarcader mic, debarcader mare, hidrofoare, adapost furaje, teren volei, teren tenis, capela, castel apa, spălător, popicărie, stăvilar, stații pompare, magazie, intrari tunel, grotă, palat, vilă, bufet, trafo, poartă.

La Buftea istoria nu e prețuită.

Iată că cei de la Consiliul Județean consideră oportună achiziționarea domeniului, spre deosebire de primarul orasului care a declarat că el trebuie să rămână privat, noi nu ne permitem să-l achiționăm și să-l întreținem. Cred că am fi apreciat cu toții dacă în loc de această declarație tranșantă, ar fi făcut apel la stat, dacă noi nu ne permitem, prin Consiliul Județean Ilfov și Guvern, să se implice.

Dar pare că pe domnul primar nu-l interesează istoria orașului. La 75 de ani de la moartea lui Barbu Știrbey, întemeietorului orașului Buftea nu a fost sub nicio formă marcată ziua. Nici măcar o postare pe paginile de Facebook ale instituțiilor culturale.

Mai mult Pistol a propus desființarea Liceului Barbu Știrbey și transformarea lui in Tribunal! doar presiunea nostră convingându-l că nu e în regulă. A fost nevoie ca elevii și profesorii să protesteze in fața primarului Pistol! la depunerea de coroane. 18 000 de vizualizări a avut acel articol!

Vorba cuiva la articolul precedent: „echipa noastra de decidenti la nivel local scriu istorie prin impartirea unor castroane cu mancare in ziua de 1 Decembrie „

De-a lugul ultimilor ani au fost destule tensiuni între deținătorii domeniului privat Stirbey si comunitatea locala de la muzica și artificiile care sparg nopțile de vară, la intrarea interzisă în parc sau suprataxa de intrare.

Încrederea în intențiile CJ Ilfov nu e mare. Nimeni cu minime cunoștințe de istorie nu a înțeles de ce au ales să instaleze la poarta domeniului statuia Reginei Maria, în loc de cea a prințului care a pus Buftea pe hartă.

Să sperăm că vor achiziționa domeniul și vor face ceva cu adevărat remarcabil cu el!

UPDATE:

În ultima ședință s-a supus din nou la vot neexercitarea dreptului de preemțiune a Consiliului Local Buftea asupra Domeniului Știrbey, scos la vânzare.

Domnul primar a susținut că nu ne permitem să plătim 7 miloane de euro.
Consilierii ProRomania au votat contra, C-tin Dumitru susținînd că trebuie să fie al nostru, că putem tăia din alte cheltuieli.

M-am abținut. Aș fi fost pentru achiționarea domeniului, dar am spus #insedinta că nu mai e cazul să cheltuim noi, dacă deja Consiliul Județean și-a exprimat intenția de a-l cumpăra și să-i susținem cum putem.
Gheorghe Pistol m-a aprobat, dar în zeflemea așa, gen „ți-a venit mintea la cap”

Moara și Fabrica de Conserve de pe vechiul domeniu

Horă în fața palatului

]]>

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *