Totul despre incineratorul de cadavre. Șefii Fermelor Crevedia m-au invitat să-l văd!
Semnează și petiția! STOP incineratorului de cadavre din Crevedia!
Văzând reacțiile vehemente de pe Facebook, șefii companiei Vitall m-au invitat să-mi explice ce înseamnă acest incinerator și cât de important este el pentru o afacere care susține comunitatea de ani de zile. Astea sunt cuvintele lor, dar eu zic că afacerea a și produs discomfort semnificativ.
În anul 1959 se înfiinţează în România, prima societate de creştere industrială a puilor din Europa de Est, Avicola Crevedia, care a atins apogeul în anii 80, când exporta masiv în URSS și țările arabe. Compania Vitall a rebranduit-o în Fermele Crevedia, în 2017, și produce doar carne.
Pe strada Combinatului, curtea companiei Vitall, care arată foarte bine, este lipită de curtea unei alte firme, intrări alăturate, care produce ouă, o firmă despre care nu am informații, dar crevedienii știu că deținută de cetățeni de origine arabă. Curtea lor pare blocată în anii 80 și nu știm dacă poluează în vreun fel.
Ne întoarcem la sefii Vitall, cu cele 3 persoane din conducere care au fost amabile să-mi răspundă la întrebări, inclusiv la cele în privința poluării din zona Prună/Dârza, pe care n-am vrut să le omit.
Varianta lor, detaliile oferite, despre incinerator.
- nu au cantități mari de cadavre, preocuparea lor fiind evident de a reduce la minim asta, iar până acum le transportau cu o mașină până în județul Tulcea, și asta îi costa foarte mult și nici nu garanta lipsa poluării. Nu există alăt soluție de neutralizare a lor în zonă.
- nu vor să îngroape cadavrele, ca alte societăți din domeniu, pentru că ar afecta pânza freatică, iar ei sunt companie serioasă.
- deși au început prin a spune că au mare nevoie să facă investiția asta, la insistența mea, până la urmă au recunoscut că îl au deja, dar că nu e folosit.
- ciudat, dar chiar ei au insistat să mi-l arate. E vorba de fapt de două utilaje.
- le-am amintit că ministrul mediului, Tanczos Barna tocmai declarase că nu e deloc o idee bună amplasarea lor în apropierea Bucureștiului, iar dânșii au fost siguri că ministrul nu era informat despre ce e vorba cu adevărat.
- păreau surprinși de revolta oamenilor de pe rețelele de scoializare. Nu cred că se așteptau, mai ales că autoritățile locale au tăcut mâlc. Și încă tac. Le-am explicat că astfel de decizii care impactează semnificativ comunitatea trebuie dezbătute serios.
- sunt siguri că incineratorul va fi avizat și va funcționa legal curând, susținând că e modern, ecologic, nepoluant, standarde UE, marcă serioasă, iar autoritatea de mediu nu ar avea ce să le reproșeze. Spuneau că nu ar fi făcut investiția dacă nu erau siguri de autorizarea ei, dar și că nu-și vor permite să-l mențină în funcție dacă se va dovedi că poluează.
- nu ar exista poluare la funcționarea lui, nu fum, nu miros, doar un pic de cenușă, care e ingrășământ natural. Le-am obținut promisiunea că mă vor chema să fac video când funcționează, să vedem dacă poluează.
- nu vor arde decât „productie” proprie, nu și adusă din altă parte.
- incineratorul ar fi conectat la un sistem de supraveghere al autorității de mediu, iar în caz că ar depăși norme legale de autorizare, autoritatile s-ar sesiza imediat și i-ar obliga să-l oprească.
Am adus vorba și de fermele de la Dârza care le aparțin
- le-am amintit că problema poluării nu e doar despre acest incinerator, și că fermele lor produc disconfort major prin mirosuri, mai ales în zona Prună/Dârza.
- știau că miroase, dar mi-au zis că așa e la țară, că așa e în localitățile cu ferme, că nu ni se pare aiurea când mergem la schi in Elveția și ne miroase de la fermele elvețiene de vaci. Nu merg la schi, le-am zis că eu trăiesc aici, iar faptul că tradiția așa era la Crevedia, nu înseamnă că putem suporta și pe viitor. Le-am spus din start să nu insiste cu faptul că intâi au fost fermele, pe urmă locuințele, că nu e așa. Și dacă ar fi, standarde europene se schimbă, la fel și cele de viață, iar ei pot investi în ceva mai puțin poluant dacă doresc să rămână aici.
- le-am propus soluții. Relocarea fermelor de la Dârza, undeva mai izolat, că acolo terenul oricum are valoare pentru un ansamblu rezidențial. Au spus au iau în calcul, dar e greu să facă mutarea, care presupune investiție, înainte să existe o oportunitate pe terenul acela.
- i-am întrebat dacă pot face ceva, gen perdele forestiere, sau evacuarea aerului prin înălțarea de coșuri. Ei nu cred că vegetația ar putea atenua mirosul, dar vor studia un sistem prin care ventilatoarele care bat la nivelul solului, să fie cumva direcționate în sus.
Concluziile mele în urma discuțiilor:
- deși ei spun că nu va polua deloc, sunt contraziși chiar de memoriul de prezentare a proiectului pe care l-au depus la Agenția Națională de Protecția Mediului Dâmbovița. Vezi articolul anterior sau pimul link din finalul articolului.
- am fost surprins de invitația lor de a vedea incineratorul la fața locului, și de a mă lăsa să fotografiez, mă așteptam să-l ascundă cumva.
- curios, dar e amplasat chiar la stradă, se vede din stradă, nu par că vor să-l ascundă, iar asta e semn bun.
- sincer, păreau preocupați de problemă, cel puțin domnul Mădălin Ionescu, care era liderul, nu trata problema cu relaxarea celorlalți doi. Erau categorici că e totul în regulă, dar nu au fost aroganți și au comunicat foarte ok.
- nu pot face prea multe pentru noi în ceea ce privește mirosul de la Dârza. Rămâne să inistăm noi pe diferite căi.
- e bine că există dialog, e foarte bine! O companie care are 700 de angajați, majoritatea din zona noastră, trebuie și susținută, dar și să fie responsabilă în comunitate. Ne putem înțelege.
- nu îi cred că nu va polua, așa că în continuare sunt împotriva lui, nu pot fi convins că e potrivită amplasarea lui așa aproape de zonele rezidențiale
- cu ajutorul guvernului cred că poate funcționa o companie gen Protan, undeva pe câmpurile mari din Dâmbovița sau Ploiești, departe de orice așezare, unde societățile care se ocupă cu creșterea animalelor să incinereze cadavrele. Chiar și incineratorul Vitall poate fi amplasat în alt loc, mai departe de orice așezare. De ce ar fi așa greu?
Despre Memoriul de Prezentare a proiectului „incinerator cadavre Crevedia”
Autorizarea a două incineratoare de păsări pune pe jar locuitorii din Crevedia
scris de Bogdan Tobă
]]>
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!