Ticăloșie pe strada Stăvilarului! De ce cetățenii au fost abandonați de primărie
Am vorbit mult in ultimii ani despre strada Stavilarului, o stradă veche, din zona rezidențială, paralelă cu str. Mănești, zona Mănești fiind cea mai veche zonă a orașului, de aici plecând dezvoltarea lui, practic vatra satului. Este aflata dincolo de stăvilar, cu roșu pe hartă, pe partea opusa a Parcului dintre Flori, practic in centrul orasului și vecina cu viitorul ansamblu rezidential de lux al primarului, Esplanada.
Ei bine, inca din prima zi de mandat, primarul s-a opus cu toata greutatea functiei, modernizarii acestei strazi. A ajuns atat de departe, încat a acuzat chiar oamenii locului ca au furat strada, si ca doar el doreste modernizarea ei, nu si cei care locuiesc acolo, practic niste hoti, carora le place sa traiasca in noroi si bezna. Vă închipuiți inepție? Să acuzi oamenii că și-au permis în orașul lui Pistol să fure domeniul puiblic și primarul să nu poată face nimic? Ce minciuni apocaliptice! Primarul a afirmat răspicat și oficial că nu poate introduce utilități, că e strada pre îngustă! Pe altele s-a putut, desigur.
Situatia a escaladat, iar nemultumirile cetatenilor s-au discutat de mai multe ori, inclusiv in consiliul local. În 2020, Consiliul Local Buftea a aprobat extinderea de retea electrica pe această stradă, inclusiv cu bani prinși în bugetul local. Strada e și azi tot neelectrificată, pentru că primarul nu a pus în aplicare hotărârea obligatorie a Consiliului Local Buftea..
Apa si canal are doar pe sfert, desi RAJA era obligata, conform proiectului european, sa introduca retelele pe toata lungimea strazii, cu banii primiți de la Uniunea Europeană. Poate ca n-ar fi rau ca cineva sa o sesizeze pe Laura Codruta Kovesi, strada Crinului fiind in aceeasi situatie, plus alte cateva strazi. Stavilarului n-are nici gaze, exact ca in majoritatea satelor izolate din Apuseni.
Foto 2016
Foto 2022
Dar iata ca minunea s-a intamplat!
Cetatenii din zona au reusit fara niciun fel de sprijin din partea Primariei sa extinda conducta de gaze, cu toate actele în regulă, cu autorizație de construcție eliberată de Primăria Buftea. Ei au putut, primarul nu! Au luat pe cont propriu modernizarea orasului, pe timpul, pe nervii si pe banii lor. Aici s-a ajuns! #bufteaSmart
Din pacate pentru zona superba, partea străzii dinspre lac este scapată complet de sub control, fiind efectiv inghitita de balarii, ocazie numai buna pentru depozitatea ilegala de deseuri, fiind astfel blocată. Desigur, niste pietris si un felinar ar descuraja astfel de practici, dar pentru asta orasul are nevoie de primar, nu de un stăpân.
Asfalt nu visează nimeni. Primarul cere bani guvernului pentru a asfalta 18 străzi din Buftea, prin Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, PNDL 3, dar Stăvilarului nu e prinsă în proiect.
La 1 km distanță, pe câmp, familia priamrului a donat primăriei peste 10 terenuri private cu destinația de drum, pe care ulterior primăria le-a amenajat și utilat extrem de rapid, iar familiei i-a crescut masiv valoarea imobilelor.
Exista doar o necunoscuta. Necunoscută care se știe.
De ce se opune primarul cu atata inversunare modernizarii acestei strazi? Raspunsul nu poate sa fie decat unul singur, si anume ca pe strada Stavilarului s-au mutat oameni care nu-i sunt umili, dimpotriva, fac cam multa galagie. Unul dintre ei este un opozant notoriu, retras totuși din politică, acum 10 ani, odată cu schimbarea primarului. Dar care nu uită și nu iartă. Si cum in orice dictatura nealiniatii au avut parte de frig si bezna, fix asa si pe Stavilarului.
Pentru un context cat mai exact, pe Stavilarului sunt in acest moment trei imobile locuite si neracordate la curent si gaz, alte trei imobile locuite si neracordate la gaz, un imobil in constructie neracordat la curent si gaz, doua autorizatii de construire emise pentru doua imobile care nu se construiesc din cauza lipsei curentului electric. Mai mult de trei certificate de urbanism de construire emise in ultimii 2 ani care probabil au expirat tot din cauza lipsei curentului electric. In total peste 10-12 familii afectate.
Cel putin jumatate de strada nu exista fizic fiind blocata cu niste stalpi uriasi de beton, plina de balarii si gunoaie, nu e nici macar pietruita, n-are apa, canalizare, gaz sau curent. Probabil alte 10-12 familii care nu pot nici macar ajunge la terenul lor.
Situatia este neschimbata desi mai multe cereri s-au depus la Primarie inca din anul 2017: 7520/2017, 7053/2018, 7676/2019, 1185/2019, 19485/2019, 1580/2020.
Discutiile neoficiale au inceput chiar cu 1-2 ani inainte de 2017.
In anul 2020 Consiliul Local a aprobat electrificarea strazii Stavilarului dar dupa doi ani, pana in Iulie 2022, nu s-a emis nicio autorizatie de construire pentru o astfel de lucrare.
In Iulie 2022 nu exista niciun proiect cu privire la reabilitatea strazii.
Persoanele de contact din Primarie cu care aveam un oarecare dialog evita sa mai raspunda apelurilor noastre.