Moment istoric pentru Buftea! Cimitir medieval descoperit pe terenul primarului!
În scopul demarării lucărilor la Ansamblul Rezidențial Esplanada de pe terenul primarului Pistol, o echipă de la Ministerul Culturii a venit să facă descarcarea arheologică, după ce proprietarii au solicitat avizele pentru certificatele de descărcare de sarcină arheologică, pentru eliberarea certificatului de urbanism. Asta pentru că noul cartier urma să fie construit în „zona de protecţie a sitului arheologic La Cârna”, pe locul celei mai vechi așezări buftene.
Descărcarea de sarcină arheologică este o procedură prin care se află dacă un teren în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate sau nu să fie redat activităţilor curente. În urma lucrărilor, arheologii întocmesc un raport tehnic, în care cuprind cele descoperite și propunerile pentru protejarea eventualelor vestigii.
Din vârful Parcului dintre Flori se vede o lucrare ciudată, terenul fiind peste lac, spre Flămânzeni. La fața locului mai mulți oameni și utilaje lucrau de zor, la prima oră a dimineții. O echipă tocmai dezgropa un schelete intreg. Am stat de vorbă cu ei, dar m-au rugat să nu fotografiez, că ei, ca profesioniști, nu-și doresc să le fie dezvăluită munca înaintea întocmirii raportului.
Au găsit mai multe schelete, un intreg cimitir medieval, în zonă fiind o așezare medievală, cunoscută sub numele de Mănești încă din secolul 15-16, care s-a dezvoltat mai tărziu după anul 1700, în satul Flămânzeni. E pe malul înalt al Colentinei, exact în zona „La Cârna”, unde acum zeci de ani încă se vedeau ruinele unei mănăstiri din acele vremuri, denumită de localnici Mănăstirea Cârna, cel mai probabil pentru că era deja ruină. Mulți bufteni au explorat zona când erau elevi, însoțiți de profesorii de istorie de atunci.
Arheologii încă nu pot spune deocamdată din ce perioadă datează cimitirul medieval descoperit, dar speră să găsească ceva mai important, cum ar fi monede, care să le dea indicii clare în sensul acesta. Construcția ansamblului rezidential nu va fi blocată.
In zona, de-a lungul anilor s-au descoperit mai multe lucruri interesante, dar din pacate prea puțin cunoscute, dacă nu ascunse, multe distruse. Situl arheologic La Carna dar si un alt sit arheologic, descoperit la inceputul anului, tot pe malul .Iata si cum arată un raport de cercetara arheologică din Buftea, de unde aflăm că aici exista o așezare de peste 2000 de ani.
In 1972, arheologul Aristide Stefănescu a cercetat statul Mănșeti și mănăstirea La Cârna, găsind obiecte valoroase în mormintele de aici, practic în continuarea celor descoperite acum. Vezi aici cercetarea lui.
[quote]Poziţia fiind favorabilă locuirii omeneşti, terenul a fost vatră a unor aşezări din timpuri străvechi. Fragment e ceramice, aparţinînd purtătorilor culturii Tei , se întîlnesc frecvent şi este de presupus că aşezarea nu este prea departe de locul monumentului medieval. O abundenţă de fragmente de vase datînd din sec. III—I V e.n. constituie mărturii ale locuirii acestor locuri în perioada prefeudală. In timpul orînduirii feudale teritoriul cunoaşte o locuire intensă. Satul Măneşti, amintit într-un act emis de Alexandru al II-le a Mircea la 1577, cînd închina această veche moştenire, pe care o ave a de l a bunicul său Mihne a Vodă, mănăstirii Sf. Troiţă \ trebuie să fi fost un sat domnesc important. In acest sens amintim că, încă din sec. al XVI-lea , el a beneficiat şi de o frumoasă biserică de zid.
Tipologic şi in urma comparaţiilor materialelor de construcţie, biserica de zid a fost ridicată în prima jumătate a sec. a l XVI-lea . In acest sens pledează şi piesele de inventar ale celor 51 de morminte descoperite pînă în prezent, apar ţinînd perioadei de funcţionare a acestei biserici. Astfel din cele cinc i morminte ce au avut monede 0 cea ma i veche a fost emisă în bănăriile din Polonia, ale lui Ludovi c al II-le a (1506—1526), în 1525. Est e un dinar de argint descoperit la M. 38, constituind indicii preţioase asupr a momentului construcţiei.
Cu toată robusteţea sa, remarcabilul monument de zid pentru un sat ilfovean a ieşit destul de repede din funcţiune. Motivele, neelucidate încă, credem că pot fi atribuite unor calamităţi sau molime
[/quote]
Ansamblul Rezidențial Esplanada
Este un proiect imobiliar mamut, care va fi dezvoltat pe Str. Independenței, la intrare in Flămânzeni, pe partea cu lacul, care are un mal înalt acolo, un peisaj deosebit, care nu ar trebui să blocheze tot malul până în lac. Acolo Primăria Buftea ar trebui să amenajeze esplanada pentru promenadă publica.
Ansamblul este dezvoltat de primarul Gheorghe Pistol, alături de mama și nepoata sa, dar și de Anca Boagiu, fostul ministru PDL al transporturilor, până anul trecut șefa organizatiei PNL Sector 2.
]]>
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!