Motivul pentru care Spitalul Buftea pierde finanțarea din PNNR

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Printre ele și Spitalul Buftea. Sursa: G4Media.

După ce a fost reabilitat la standarde europene, Spitalul Buftea va fi demolat pentru a face loc unuia nou

În octombrie 2022, Spitalul Buftea achizitioneaza Lucrări de reparații exterioare la fațada clădirii principale prin montare termosistem la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea. Lucrarea a fost atribuită direct firmei Stemar Execuții Construcții SRL din Buftea, și a fost în valoare de 178 000 euro.

Îmediat după reabilitare, apare proiectul spitalului nou: „Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă”. Se dorește dărmârea actualului spital reabilitat și refacerea altuia. În sensul acesta, Consiliul Local Buftea a cedat parcarea publică vecină, spitalului, precum și spațiul dintre gard și trotuar.

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov (ianuarie 2023):

„Ministerul Sănătății a publicat lista cu cele 27 de spitale care vor primi finanțare din PNRR. Pe listă este și proiectul nostru – spital nou la Buftea. Cu alte cuvinte, îl dărâmăm pe cel existent, treptat, și facem altul mult mai mare. Noul spital va avea 353 de paturi, față de 88 câte sunt acum la Buftea. Va avea secții noi, aparatură ultramodernă. Valoarea proiectului este de aproape 491 de milioane de lei, fără TVA. 95% din sumă este asigurată prin PNRR, iar 5% din bugetul nostru.”


Lista inițială a spitalelor care ar fi trebuit construite sau reabilitate prin PNRR

Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre cele mai importante modificări: Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente și noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuți și altele.

Potrivit documentului obținut de Economedia și G4Media, printre cele șase proiecte identificate cu „un risc ridicat” în implementare, se află și Spitalul Buftea, care nu avea încă scoase la licitație proiectarea și execuția.

Implementarea va continua fie prin finanțarea proiectelor privind infrastructura spitalicească prin împrumuturi BEI, fie prin transferul acestor proiecte către Programele din politica de coeziune.

Premierul Marcel Ciolacu, despre spitalul Buftea, care nu se va mai face din fonduri europene, ci din împrumuturi:

„Eu nu pot să îl cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitaţie, nici studiu, aveau o schiţă şi o sumă cam atât ar fi trebuit.”

Scurt istoric de Gabriel Carbunaru, consilier județean USR Ilfov:

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *