Data limita a platii locurilor de parcare

SC Buftea Admin Cons S.R.L. va anunta ca data limita a platii locurilor de parcare este 31 ianuarie 2014. Neprezentarea pentru prelungirea permisului pana la aceasta data da posibilitatea administratorului sa repartizeze aceste locuri altor persoane , iar pentru cei care se prezinta pentru prelungire , dupa aceasta data, se vor percepe penalitati conform regulamentului de administrare a parcarilor publice.
Director, Nita Constantin


Le mai plătim, oameni buni?

Taxa de parcare are aceeași valoare ca anul trecut, 100 de lei pe an, iar parcările vor fi semnalizate cu indicatoare. Cand s-a mărit anul trecut cu 40% s-a promis intretinerea locurilor de parcare si asigurarea lor, in baza unui regulament, conform căruia esti pasibil de amenda, ba chiar și roată blocată, in cazul in care ocupi abuziv un loc de parcare.

Nu s-a intâmplat nimic din toate astea. Locurile pe care cetatenii le-au platit au fost in continuare ocupate de altii, fara ca primaria sau politia comunitara sa faca ceva in privinta asta. Imi zice unul care parca in locul meu… „De unde să știu că e parcarea ta? Scrie unndeva? Nu scrie nicăieri că e parcare rezervată locatarilor.” Și are dreptate… de banii ăștia măcar iți montau o plăcuță cu numărul tău de mașină pe locul de parcare.

De banii ăștia trebuie să ies eu cu vopseaua și să scriu pe asfalt, apoi să mă iau la bătaie cu capete de tanc care imi ocupă locul, pentru că nu există vreun indicator care să-i anunțe că e rezervată. Suni la politia locală, ii spun că e treaba firmei primariei, Buftea Admin… suni la Buftea Admin și-ți zic că e treaba poliției locale.

Cat despre intretinere, nici vorbă. Toată lumea si-a deszapezit singură locul de parcare, ba chiar accesul la ele este in continuare greoi, pe zăpada asta. Ți le mai și blochează cu zăpada de pe drum! Ce altă intreținere?

Având in vedere nepădarea celor care incasează 100 de lei pe an de la mine, mă bate serios gândul să boicotez taxa de parcare. Nu o mai plătesc! Evident se va găsi un vecin care să o ia repede, că așa sunt vecinii, săritori. Pentru ei mașina e mai importantă decât orice! Bun simt, solidaritate, ințelegere, prietenie? Până la mașina de sub geam!

Dar dacă ne solidarizăm mai mulți vecini și parcăm la mica ințelegere și nu le mai dăm bani? Nu putem să ne ințelegem, mai ales că unii am copilărit impreună, ca in aceeași casă, nu in pădure! Și dacă găsim intr-o seară parcare ocupată, nu murim dacă o lăsăm o dată un pic mai la vale.

Ne vor amenința că ne amendează și că ne blochează roțile, dar nu se va inâmpla, mai ales dacă nimeni nu plăteste taxa de rezervare! Cred că e ilegal să te amendeze in parcare… Sunt 2 000 de locuri de parcare, iar in anii trecuți au fost mai putin de jumătate plătite. Poate nu sunt multi bani, dar sunt ai nostri și nu ne oferă absolut nimic de ei!

De ce ați plătit oameni buni taxa asta anul acesta? Ați beneficiat de ceva? Oricum impozit pe mașină plătiți, roviniete, la fel contribuiți și la prosperitatea firmei de deszăpezire, dar tot voi dați la lopată! Sau dați șpăgă să vă deszăpezească parcările, celor care sunt obligați să o facă in baza acelei taxe!

Taxa de parcare s-a mărit cu 40% !

Vocea bufteanului… Regulamentul parcarilor nu functioneaza

Hotărârea și regulamnetul le puteți vedea aici… http://www.primariabuftea.ro/admin/assets/librarii_documente/2012.iunie/150.pdf


]]>

18 raspunsuri
 1. Taticu
  Taticu says:

  Pai de unde dracu bani? Nu te-ai gandit si tu? Sarmalele si carnatii costa, cozonacii deasemenea, urmeaza mieii de paste pentru nomenclaturisti si martisoarele oferite de primarii care se trag in poza. Apoi trebuiesc trantite pe foaie cateva asfaltari, 4 becuri si motorina la masinile care plimba femei. 40% e putin. Propunem o crestere de suta la suta pentru achizitionarea logisticii necesare alegerilor europarlamentare ca s-au facut multe negocieri pana acolo dar mai ales dupa ele. Un primar de 10. o sa ne-o trage de tot atatea ori. Cu apa si deversarile ne-a facut preludiul… Cu parcarile si imprumutul bancar ne-a penetrat buzunarele. Acu ne freaca cu zapada si… stai sa vezi orgasmul. va fi memorabil

  Răspunde
 2. mike
  mike says:

  Ast e tare Taticu 😀 eu am luat locul de parcare am pus si placutza cu nr etc.. si au rupto : 🙁 cum plec 10 min de acasa locul este luat pana in ora 5 nu ai ce sa zici dar eu daca vin la 3 de la servici 😮 si locul este ocupat chiar nu am unde sa las masina doar in strada

  Răspunde
 3. mimi
  mimi says:

  In mod normal pe timp de zi ( 06-20) aceste locuri de parcare pot fi folosite si de altii.Cat de deszapezire nu stiu dc toata lumea se asteapta sa se de-a zapada numai de catre primarie .

  Răspunde
 4. bizu
  bizu says:

  Locurile acestea de parcare au fost amenajate de catre consiliul local si date in administrare Admin Cons . Ele sunt parcari de resedinta si sunt rezervate exclusiv intre orele 16.00 -08.00 . poate nu stiati sau ati uitat pina la amenajarea acestor locuri de parcare ( adica asfaltare sau piatra cubica ) parcam masinile in balti sau noroaie .

  sunt peste 1000 de locuri de parcare in Buftea si desi sunt apropae toate ocupate sunt platite putin peste jumatate. In ceea ce priveste ocuparea abuziva a locurilor de parcare asta este o chestiune de bun simt elementar care lipseste multora . Inainte de boicota plata parcarii poate ar trebuis sa facem un apel la cei care ocupa parcarile si nu platesc sa faca un efort si sa achite totusi locul de parcare

  Răspunde
 5. Bogdan To
  Bogdan To says:

  [quote] Inainte de boicota plata parcarii poate ar trebuis sa facem un apel la cei care ocupa parcarile si nu platesc sa faca un efort si sa achite totusi locul de parcare[/quote]

  Nu nu trebuie sa facem noi apel, eu , tu, si cei de pe acest site. Primaria trebuie sa faca apel, dar primaria n-a stiut niciodata sa faca apel. Doar sa dea unora si sa ceara altora.

  Sa nu confundam asta cu simtul civic sau cu bunul simt. Oamenii aia nu platesc pentru ca nu au nevoie si pentru ca nu-i poate obliga nimeni! Insa ii poate convinge cineva. Dar nu se pricepe. Cand vrei sa vinsi ceva, ca nu e vorba despre un o taxa obligatorie, trebuie sa convingi, trebuie sa oferi ceva in schimb.

  Ti-amm apreciat mereu interventiile pe acest site, destul de obiective, mai ales ca nu esti anonim.

  Acum mi-am adus aminte ca ai o functie la una din firmele primariei, Buftea Admin sau la General Serv. Nu e vreo problema cu asta, dar te-as ruga sa ne zici exact cu ce te ocupi, doar de curiozitate.

  Răspunde
 6. simplu
  simplu says:

  pai sunt platite putine pentru ca pasati responsabilitatea de la unu la altul cand este vorba sa raspundeti de ele… pentru ce dam banii? Imi ocupa un dobitoc locul…pe cine sun? pe tecsan sa vina sa ii faca o pana sau sa il ia cu platforma de acolo?

  Suni la admin cons ei te trimit la politia locala. Suni la politia comunitara ei zic ca nu au ce sa le faca. Pai bine bai nene…si atunci de ce sa mai plateasca omul? Pai nu mai bine stam cu totii cu ele neplatite cum stau smecherii? Nu credeti ca ne-am saturat sa ii vedem pe altii smecheri?

  Este cineva aici care imi poate spune clar si concret (nu cu termeni juridici si pomposi) ce imi ofera mie de cei 100 ron? Dreptul de a sta pe strada? pai dreptul ala il are orice cetatean al orasului… ce beneficii am eu daca platesc 100 ron fata de cel care nu plateste si parcheaza in locul meu? Cu ce ma ajuta pe mine cei 100 ron dati catre firma admin cons? as aprecia un raspuns concret

  Răspunde
 7. ralu p
  ralu p says:

  Oriunde in tara asta locurile de parcare se platesc.Nu te obliga nimeni sa iti iei loc de parcare,vrei sa parchezi pe un loc amenajat ,inchiriezi nu,stai in strada,in noroi ,unde vrei…De ce va mai suparati daca spuneti ca nu aveti nevoie de loc de parcare.atunci cand vin altii in locurile voastre si le inchiriaza sariti ca arsi ca va dau la o parte …Pai unde este adevarul?Aveti su nu nevoie de locuri?Daca NU lasati pe altii care vor sa fie civilizati nu mai stati ca pe aceste locuri fara sa platiti ca sunt ale voastre de cad le-a creat ADP.

  Răspunde
 8. bizu
  bizu says:

  in cazul in care iti gasesti locul de parcare ocupat de altcineva , in intervalul orar 16.00-08.00 trebuie sa suni la politia cocala care sa vina si sa il amendeze pe nesimtit . In alta ordine de idei parcarile au fost amenajate cu un cost . Acest cost a fost suportat din bugetul consiliului local , buget la care contribuie toti locuitorii orasului adica si cei care nu au masini sau locuiesc la curte . deci daca folosesti un loc de parcare trebuie sa il platesti .

  Răspunde
 9. ralu p
  ralu p says:

  Orarul de parcare este 17.00-08.00.Daca am fi civilizati nu ar mai fi probleme insa in acest oras oamenii cu pretentii sunt cei mai necivilizati…

  Daca suni la Politia Locala sigur va veni la fata locului,insa interesul nu este sa fie amendati oamenii ,sunt unii care chiar nu stiu ca este locul lui „POPESCU”si nu merita a fi amendati,dar cei care au o nesimtire iesita din comun si se joaca de-a soarecele cu pisica ,azi pe un loc maine pe altul ,aceia chiar merita sa fie amendati…

  Problema este alta , noi toti nu incercam sa facem nimic ca sa devenim mai civilizati , ba din contra boicotam plata locurilor de parcare,dar in speranta ca nimeni nu indrazneste sa imi ia locul pt ca ma cunoaste.Atunci domnilor de ce mai vb de civilizatie si aveti pretentii?????asa va invatati copiii ???Nu faceti nimic ca acest oras sa mearga bine,nu faceti nici un efort,stati si comentati ,va vaitati si aveti numai pretentii….

  Răspunde
 10. Bogdan Tobă
  Bogdan Tobă says:

  [quote name=”ralu p”]Oriunde in tara asta locurile de parcare se platesc.Nu te obliga nimeni sa iti iei loc de parcare,vrei sa parchezi pe un loc amenajat ,inchiriezi nu,stai in strada,in noroi ,unde vrei…De ce va mai suparati daca spuneti ca nu aveti nevoie de loc de parcare.atunci cand vin altii in locurile voastre si le inchiriaza sariti ca arsi ca va dau la o parte …[b]Pai unde este adevarul?[/b]Aveti su nu nevoie de locuri?Daca NU lasati pe altii care vor sa fie civilizati nu mai stati ca pe aceste locuri fara sa platiti ca sunt ale voastre de cad le-a creat ADP.[/quote]

  Adevărul e că tre să mai citești măcar o dată să ințelegi despre ce vorbim noi aici. La fel si tu, Bizule…

  Rezumat: Vrem să plåtim locurile de parcare, dar să putem parca in ele. Nu să stăm să le păzim și să ne certăm cu cei care parchează pe ele la sala de sport, in jurul primariei, in fata băncilor, la sosea, etc.

  Vrem ca primaria (prin Buftea Admin si Politia Locala) sa ia măsuri in privința asta. Si să facă măcar indicatoare, să stii cei care parcheaza acolo că sunt pasibili de amenda.

  [quote name=”bizu”]in cazul in care iti gasesti locul de parcare ocupat de altcineva , in intervalul orar 16.00-08.00 trebuie sa suni la politia cocala care sa vina si sa il amendeze pe nesimtit . In alta ordine de idei parcarile au fost amenajate cu un cost . Acest cost a fost suportat din bugetul consiliului local , buget la care contribuie toti locuitorii orasului adica si cei care nu au masini sau locuiesc la curte . deci daca folosesti un loc de parcare trebuie sa il platesti .[/quote]

  Mi-am dus aminte că indeplinesti o functie la Buftea Admin sau la General Serv. De curiozitate… cu ce te ocupi?
  Am apreciat mereu cometariile tale cat de cat obiective, mai ales ca nu-s anonime, dar aici am impresia ca ne cam iei ca pe prosti, cum ne cam iau autoritatile mai mereu.

  Tu nu intelegi ca politia nu a facut absolut nimic ori de cate ori a fost apelata? Nu a dat nicio amenda! Si nu va putea da atata timp cat parcarile alea nu au indicatoare. O fi dat unora care au parcat pe trotuare si au mai dat avertismente celor care au parcat pe locuri goale, neplatite, in sepranta ca-i sperie pe fraieri si achita taxa.

  Bizule, de banii aia trebuie sa primesti ceva, nu dreputul de a trage aer in piept! Măcar o plăcuta sa-ti monteze in parcare, cu nr masinii, dar ei nici permis nu-ti dau… ca nu au momentan, ca nu e seful, ca vino alta data, etc.

  Am parcat intr-o noapte in Belgrad, in fața unui bloc unde am rămas peste noapte. Masini si de-o parte si de alta a străzii, parcări delimitate si numerotate. Duminică dimineața, la ora 7, aveam amenda in geam!

  Vreau să plătesc, dar nu degeaba!

  Răspunde
 11. Bogdan Tobă
  Bogdan Tobă says:

  [quote name=”ralu p”]

  Problema este alta , noi toti nu incercam sa facem nimic ca sa devenim mai civilizati , ba din contra boicotam plata locurilor de parcare,dar in speranta ca nimeni nu indrazneste sa imi ia locul pt ca ma cunoaste.Atunci domnilor de ce mai vb de civilizatie si aveti pretentii?????asa va invatati copiii ???Nu faceti nimic ca acest oras sa mearga bine,nu faceti nici un efort,stati si comentati ,va vaitati si aveti numai pretentii….[/quote]

  Nu jignind convingeti lumea sa va plateasca taxa asta pusa doar sa va luati voi salariile.

  Chemati pe cineva care se pricepe sa ne convingă. E usor, doar sa vă pese de clientii vostri si cetatenii care va platesc.

  Răspunde
 12. simplu
  simplu says:

  chiar… cum anul trecyt se curatau locurile de parcare de zapada iar anul acesta oamenii de la adp aveau strict informatia sa nu se atinga de ele? Pai bai nene daca eu vin de la servici si gasesc mormanul mare de zapada.,,,ce fac? unde parchez? ca doar am platit… in bucuresti daca parchez undeva unde e cu plata nu imi da la intrare o lopata si imi zice descurca-te… sunteti un pic nesimtiti cand o bagati pasta ca tine de bunul simt al fiecaruia…bun,,..am masina inzapezita da,,,dau zapada,..dar daca eu nu am masina parcata 2-3 zile…ninge se ocupa locul….eu unde parchez cand vin? Eu platesc…nu? Io inteleg ca va paziti pielea…dar sunt curios…si cica as avea dreptul sa stiu…(nu sunt sigur daca e informatie publica dar ar trebui sa fie) cati dintre angajatii admin cons sau ai primariei au locurile de parcare platite la zi. scumpii mei ipocriti

  Răspunde
 13. bizu
  bizu says:

  [quote name=”Bogdan Tobă”][quote name=”ralu p”]Oriunde in tara asta locurile de parcare se platesc.Nu te obliga nimeni sa iti iei loc de parcare,vrei sa parchezi pe un loc amenajat ,inchiriezi nu,stai in strada,in noroi ,unde vrei…De ce va mai suparati daca spuneti ca nu aveti nevoie de loc de parcare.atunci cand vin altii in locurile voastre si le inchiriaza sariti ca arsi ca va dau la o parte …[b]Pai unde este adevarul?[/b]Aveti su nu nevoie de locuri?Daca NU lasati pe altii care vor sa fie civilizati nu mai stati ca pe aceste locuri fara sa platiti ca sunt ale voastre de cad le-a creat ADP.[/quote]

  Adevărul e că tre să mai citești măcar o dată să ințelegi despre ce vorbim noi aici. La fel si tu, Bizule…

  Rezumat: Vrem să plåtim locurile de parcare, dar să putem parca in ele. Nu să stăm să le păzim și să ne certăm cu cei care parchează pe ele la sala de sport, in jurul primariei, in fata băncilor, la sosea, etc.

  Vrem ca primaria (prin Buftea Admin si Politia Locala) sa ia măsuri in privința asta. Si să facă măcar indicatoare, să stii cei care parcheaza acolo că sunt pasibili de amenda.

  [quote name=”bizu”]in cazul in care iti gasesti locul de parcare ocupat de altcineva , in intervalul orar 16.00-08.00 trebuie sa suni la politia cocala care sa vina si sa il amendeze pe nesimtit . In alta ordine de idei parcarile au fost amenajate cu un cost . Acest cost a fost suportat din bugetul consiliului local , buget la care contribuie toti locuitorii orasului adica si cei care nu au masini sau locuiesc la curte . deci daca folosesti un loc de parcare trebuie sa il platesti .[/quote]

  Mi-am dus aminte că indeplinesti o functie la Buftea Admin sau la General Serv. De curiozitate… cu ce te ocupi?
  Am apreciat mereu cometariile tale cat de cat obiective, mai ales ca nu-s anonime, dar aici am impresia ca ne cam iei ca pe prosti, cum ne cam iau autoritatile mai mereu.

  Tu nu intelegi ca politia nu a facut absolut nimic ori de cate ori a fost apelata? Nu a dat nicio amenda! Si nu va putea da atata timp cat parcarile alea nu au indicatoare. O fi dat unora care au parcat pe trotuare si au mai dat avertismente celor care au parcat pe locuri goale, neplatite, in sepranta ca-i sperie pe fraieri si achita taxa.

  Bizule, de banii aia trebuie sa primesti ceva, nu dreputul de a trage aer in piept! Măcar o plăcuta sa-ti monteze in parcare, cu nr masinii, dar ei nici permis nu-ti dau… ca nu au momentan, ca nu e seful, ca vino alta data, etc.

  Am parcat intr-o noapte in Belgrad, in fața unui bloc unde am rămas peste noapte. Masini si de-o parte si de alta a străzii, parcări delimitate si numerotate. Duminică dimineața, la ora 7, aveam amenda in geam!

  Vreau să plătesc, dar nu degeaba![/quote]

  in mare parte ai dreptate, intredevar nu toate locurile de parcare sunt semnalizate si marcate , politia locala adat vateva amenzi dar ineficient din cauza aceluiasi motiv (lipsa semnalizarii ) in ceea ce ma priveste, nu e nici un secret, sunt in consiliul de administratie al Admins cons si al Generalserv .

  Ce pot sa spun este ca s-a demarat procesul pentru montarea placutelor de semnalizare a parcarilor si marcare a acestora . Totusi sunt cetateni care parcheaza in acelasi loc de ani de zile si nu au platit un leu la parcare. Eu sper ca cetatenii orasului sa inteleaga ca aceste parcari sunt facute pentru ei si ca este un semn de normalitate sa plateasca parcarea .

  Răspunde
 14. bizu
  bizu says:

  [quote name=”simplu”]chiar… cum anul trecyt se curatau locurile de parcare de zapada iar anul acesta oamenii de la adp aveau strict informatia sa nu se atinga de ele? Pai bai nene daca eu vin de la servici si gasesc mormanul mare de zapada.,,,ce fac? unde parchez? ca doar am platit… in bucuresti daca parchez undeva unde e cu plata nu imi da la intrare o lopata si imi zice descurca-te… sunteti un pic nesimtiti cand o bagati pasta ca tine de bunul simt al fiecaruia…bun,,..am masina inzapezita da,,,dau zapada,..dar daca eu nu am masina parcata 2-3 zile…ninge se ocupa locul….eu unde parchez cand vin? Eu platesc…nu? Io inteleg ca va paziti pielea…dar sunt curios…si cica as avea dreptul sa stiu…(nu sunt sigur daca e informatie publica dar ar trebui sa fie) cati dintre angajatii admin cons sau ai primariei au locurile de parcare platite la zi. scumpii mei ipocriti[/quote]

  prietene te anut cu parare de rau ca nici in germania primaria nu iti deszapezeste locul de parcare din fata blocului dar te obliga sub sanctiunea amenzii sa o faci tu .

  cat despre deszapezirea parcari eu locuiesc in Buftea de 25 de ani si de 6 ani platesc parcarea . Niciodata nu mi-a deszapezit nimeni parcarea in afara de mine . dar ca sa fii multumit te rog spunene unde locuiesti si iti promit ca vine admin cons si iti da zapada din fata blocului , a parcarii , iti facem curatenie in casa si te asteptam si cu o masa calda cand vii de la servici .

  Apropo ai platit parcarea:))?

  Răspunde
 15. Marin Ion
  Marin Ion says:

  Ce va mai plangeti pentru 100 de lei pentru 365 de zile, adica 27 de bani pentru 15 ore de parcare, mai putin de 2 bani pe ora.Nu vreti sa va spele si chilotii? Spre deosebire de cei care stau cu masina in curte, voi tineti masina pe spatiu public si ar trebui sa platiti mult mai mult fara sa aveti locuri rezervate. A avea loc de parcare rezervat este un lux si luxul se plateste nu cu 2 bani pe ora.

  Răspunde
 16. simplu
  simplu says:

  bai tarane dar impozit de ce platesc? bizu…te intreb priteneste….sti cum e sa dai o ora incontinu la zapada si dupa ce ti-ai eliberat locul de parcare sa vina un bou cu freza pe strada sa ti-o puna in mare parte la loc? Nu vi se pare ca noi trebuie sa platim si pentu cand mergem la toaleta? ca e un lux sa te… Mai terminati odata cu prostiile si justificati banii primiti pe parcari. Nu faceti nimic sa ma protejati pe mine care platesc. Vine un bou de la Constanta si parcheaza in locul meu… nu vede ca e locul meu…ca…nu e semnalizat… iar eu trebuie sa iau masina in apartament…ca…deh…bunul simt imi spune sa nu ocup locul altuia. Pai unde parchez mosule daca vin de la munca dupa ce a nins? Unde parchez? Bun…dau la lopata…si in timpul asta unde imi pun masina? O bag la tine in curte? Fac gura si pentru 5 ron care ii dau si nu se justifica…prefer sa imi iau o paine sau sa iau unui sarac una…decat sa umplu buzunarele deja grase ale admin cons…

  Adevarul este ca…pe bune acuma…buftea nu a fost in stare sa dea zapada de pe strazi calumea…dapai din parcari…

  Răspunde
 17. bizu
  bizu says:

  [quote name=”simplu”]bai tarane dar impozit de ce platesc? bizu…te intreb priteneste….sti cum e sa dai o ora incontinu la zapada si dupa ce ti-ai eliberat locul de parcare sa vina un bou cu freza pe strada sa ti-o puna in mare parte la loc? Nu vi se pare ca noi trebuie sa platim si pentu cand mergem la toaleta? ca e un lux sa te… Mai terminati odata cu prostiile si justificati banii primiti pe parcari. Nu faceti nimic sa ma protejati pe mine care platesc. Vine un bou de la Constanta si parcheaza in locul meu… nu vede ca e locul meu…ca…nu e semnalizat… iar eu trebuie sa iau masina in apartament…ca…deh…bunul simt imi spune sa nu ocup locul altuia. Pai unde parchez mosule daca vin de la munca dupa ce a nins? Unde parchez? Bun…dau la lopata…si in timpul asta unde imi pun masina? O bag la tine in curte? Fac gura si pentru 5 ron care ii dau si nu se justifica…prefer sa imi iau o paine sau sa iau unui sarac una…decat sa umplu buzunarele deja grase ale admin cons…

  Adevarul este ca…pe bune acuma…buftea nu a fost in stare sa dea zapada de pe strazi calumea…dapai din parcari…[/quote]

  in ceea ce priveste datul zapezii ai dreptate ,.In cazul in care stateai la curte plateai impozit si nu iti deszapezea nimeni curtea .
  Pina la urama plata parcarii e optiunea fiecaruia , eu unul o platesc .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *