Cand credeam ca reusesc sa strang cele 500 de semnaturi…

Am fost prevenit de multi care cunsoc dedesubturile politicii locale ca nimeni de acolo nu ma vrea in consiliu ca independent si stiind ca pot fi votat lejer de cel putin 500 de oameni, vor incerca tot posibililul sa nu intru in alegeri.

Nu am fost niciodata atins de paranoia sau de teorii ale consipratiei si nici nu mi-am dat prea multa importanta, asa ca nu imi vine sa cred ca cineva ar putea lucra impotriva candidaturii mele.

Dupa ce ani de zile site-ul primariei nu a functionat aproape deloc, fiind practic inutil si lipsit de actualizari, desi platim bani buni pentru asta, ieri, sambata (!!!), cu doar o saptamana inainte de data limita, apare pe tacute un comunicat in care se anunta ca cei care vor candida la alegerile locale au nevoie nu de 500, ci de 1 821 de semnaturi!

Am dat de acest comunicat in aceasta seara, din greseala, cautand ceva pe Google despre depunerea candidaturilor, caci nu am experienta, nu ma pricep si nici nu vreau sa apelez la politicienii locali, de frica sa nu-mi creez obligatii.

Comunicat privind numarul de sustinatori necesar pentru depunerea candidaturilor

In comunicat, Presedintele Circumscriptiei Electorale Nr. 2 Buftea, judecator Aionese Nadia, ne aduce la cunostinta ca, in baza art. 27, alineat 1, litera e,  din Legea 115/2015, partidele si candidatii independenti au nevoie de un numar de 1 821 de sustinatori pentru depunerea candidaturilor. Asta reprezinta un procent de 10% din totalul alegatorilor din Buftea.

Sa vedem ce zice resepctivul articol din  Legea 115/2015:

[quote] Art. 27.– (1) Birourile electorale de circumscripţie au următoareleatribuţii:
e) stabilesc, pe baza numărului de alegători înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare, comunicat conform dispoziţiilor art. 20, numărul de susţinători necesar pentru depunerea candidaturilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaturilor independente;
[/quote]  
Si apoi articolul 20, la care ne trimite:
[quote]Art. 20.–Primarul comunică biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească sau municipală, după caz, precum şi biroului electoral de circumscripţie judeţeană numărul de alegători rezultat din Registrul electoral şi din listele electorale complementare, în termen de 24 de ore de la constituirea acestora[/quote]

Deci primarul comunica numarul de alegatori (18 210) si BEC stabileste numarul de sustinatori (1 821). Matematic, reiese ca a stabilit prin procentul de 10 %. Eu am parcurs legea, asa cum ma pricep si nu a am vazut nicaieri acest procent. Am vazut clar si in lege si in alte articole despre subiect ca e nevoie de 500 de sustinatori:

[quote]Art. 50 (1) Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.[/quote]

Aproape am strans cele 500 de semnaturi, fara sa ma chinui, fara sa bat din poarta in poarta, caci nu sunt politician si sunt impotriva acestor practici. Au semnat si au strans semnaturi de la apropiati doar cei care cred in mine si in proiectul meu si s-au implicat fara sa le cer eu. Dar inca de 4 ori pe atat nu am cum sa mai strang in mai putin de o saptamana! Nici eu, nici partidele care nu se au bine cu Pistol, adica M10 si PMP. Nici UNPR sau ALDE nu ar putea strange, dar ele merg cu Pistol la brat si isi vor imprumuta semnaturi. Din cate am aflat, nici macar PNL-ul lui Pistol nu e in stare sa straga semnaturi decat prin sefi de bloc si trepadusi care se duc la sigur, solicitand, ilegal, si CNP-uri.

In seara asta am atras atentia si reprezentantilor M10 si PMP despre comunicatul respectiv si au rams si ei surprinsi. Ori e o greseala uriasa si impardonabila a unui judecator, ori e o manevra sinistra a unui primar panicat! Poate ne lamureste cineva mai destept si mai experimentat. Sper ca nu sunt eu in stare sa citesc o lege si un comunicat!

.

Altfel, s-au stabilit reprezentantii partidelor in BEC Buftea, doar din partidele parlamentare, fara M10 si PMP si fara independenti:

 • Dna. Morcov Ioana Isabela – PNL
 • Dna. Badea Ionica  – ALDE
 • Dl. Dantis Minurland Amadoniu  – PSD
 • Dna. Ungureanu Gheorghita  – UNPR

UPDATE: La biroul electoral din Buftea domneste haosul. Cum sa mai credem ca aceste alegeri vor fi corecte? Au reparat “greseala” initiala cu o alta. 1% din alegatorii locali reprezitna 181, fara legatura cu legea care impune 500 ca numar real de semanturi de care am nevoie intr-un oras ca Buftea.

.

]]>

15 raspunsuri
 1. richard gioarsa
  richard gioarsa says:

  Pai daca nu vrei sa-ti creiezi obligatii… In curand poate nu mai raspunzi la salut, cine stie ce interes or avea aia care dau “buna ziua”, mai stii?

  Răspunde
 2. EugenD
  EugenD says:

  Acest comunicat este un act de dezinformare publica conceput de primar si avizat de doamna judecator. Niciodata in ultimii 17 ani (cel putin de la alegerile locale din ’99) nu s-au cerut pentru independenti mai mult de 500 de semnaturi. In 2012 cei doi candidati independenti pentru consiliul local au fost validati tot cu 500 de semnaturi de sustinere iar legea alegerilor locale a ramas neschimbata la acest capitol.
  Continua sa strangi semnaturi (pana la 500) si o sa vezi ca adevarul sta scris in lege iar cei care au gandit si publicat acest comunicat mizerabil vor avea surprize nebanuite in zilele urmatoare.

  Răspunde
 3. Adrian
  Adrian says:

  Bogdane tu esti un visător, tu esti singurul ce crede ca poate muta muntii fără dinamită. Tu visător fiind ai crezut ca te va lasa cineva sa faci un bine din care ei sa nu aiba profit. Stii ca te respect dar esti un “fraier visător”. România nu are nici un viitor strălucitor dacă nu va avea o adevărată revolutie nu una regizată de scumpul si mult dezvoltatul si binefacatorul cacat de Sergiu Nicolaescu. Te salut si te rog să nu te superi pe mine pentru comentariu de metrou.

  Răspunde
 4. ANGEL
  ANGEL says:

  E o tampenie… art. 49 si 50 din Legea nr. 115/2015 prevad un procent de 1%, dar nu mai putin de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III, asa cum e si Buftea. Deci asta e pragul legal si nu cel de 10%. Nu as vrea sa ii cataloghez drept prosti pe magistratii aia cu studii juridice pusi sa gestioneze si sa supravegheze actul electoral, dar or sa faca pe dracu ghem daca nu au bunul simt sa se uite pe lege si sa isi verifice actele pe care le emit. Eu nu cred ca e un sabotaj ci pura prostie si indolenta.Fa si tu o plangere la ei, poate dupa ce s-au facut de ras citesc si ei legea. E grea cartea!!!!!

  Răspunde
 5. EugenD
  EugenD says:

  “Prin procesul verbal nr. 18/18.04.2016 s-a dispus indreptarea erorii materiale strecurate in cuprinsul comunicatului nr. 17/15.04.2016 in sensul ca numarul sustinatorilor ce reprezinta 1% din numarul total al alegatorilor pentru fiecare candidat este de 500 persoane.”
  Singurul lucru pe care il inteleg de aici este ca ai motive foarte intemeiate sa-ti faci griji, in sensul ca ai de-a face cu incompetenta la cel mai inalt nivel.
  Pentru Buftea 1% nu inseamna 500 de oameni! 1% inseamna 180 de oameni dar numarul minim de semnaturi pentru rangul orasului nostru este 500. Deci daca 1% din numarul total de alegatori este mai mic strict decat 500 atunci se stabilieste ca 500 de semnaturi sunt necesare pentru fiecare candidat. Pentru localitatile unde 1% din numarul de alegatori este mai mare decat plafonul stabilit in functie de rangul localitatii atunci acel procent de 1% este stabilit ca fiind necesar pentru fiecare candidat.
  Legea e clara, trebuie doar citita!

  Răspunde
 6. EugenD
  EugenD says:

  Ah, si inca o chestie, doar asa de fun. Numerele si datele celor doua comunicate (cel gresit si cel gresit a doua oara) coincid (17/15.04.2016) dar procesul verbal de corectie are un numar si o data ulterioara (18/18.04.2016).
  In mod normal si in mod legal un proces verbal de indreptare al erorii materiale ar trebui sa ofere un alt comunicat, corect, cu alt numar si alta data, in indreptarea celui vechi si cu referire la el.

  Răspunde
 7. daniel
  daniel says:

  Undeva ceva nu se potriveste.
  Cauta si tu pe cineva ce cunoaste legea si incearca sa aflii.
  Nu cred ca nu ai mai putea aduna semnaturi chiar intr-o saptamana.
  Nici nu cred ca toti “prietenii” de pe facebook ti-au dat semnaturi. Stiu ca nu iti place sa cersesti semnaturi dar mai fa un apel cat timpul nu e pierdut. Eu unul am sperat sa reusesti. Ac

  Răspunde
 8. ll
  ll says:

  Eu n-am semnat pt niciunul…….si nici nu cunosc prea multi care sa fi semnat pt cineva.Si atunci ma intreb cum strang ceilalti chiar si cele 500 ??

  Răspunde
 9. Bogdan Toba
  Bogdan Toba says:

  Nu e asa greu pentru ei. De exemplu, organizatia PSD Buftea, care e o organizatie chiar serioasa, face asa… Ia o lista cu membri activi si ii apeleaza telefonic, solicitandu-le sa se prezinte maine intre orele 18 si 20 la sediu sa ridice un formular. Fiecare e rugat sa il aduca complet, cu 10 semnaturi, saptamana viitoare. Semneaza mama, tata, frati bunici, si gata, 500 e un felac pentru o asemenea organizatie.
  Mai interesant e la PNL Buftea, care practic nici nu mai exista, aproape toti membrii de la inceputuri parasind corabia dezamagiti. Astfel, au ajuns sefii de bloc sa umble dupa semnaturi din usa in usa, cu pretextul ca daca nu semneaza, nu se mai izoleaza blocul, cerand la unele persoane credule chiar si CNP-uri. Asa fac si ei lejer 500 de voturi.
  Greu e pentru ALDE, UNPR si PMP caci nu prea au oameni cunoscuti in oras. Chiar sunt curios cum le strang. M10 are cativa oameni cunoscuti in Buftea, care tot asa, pe la prieteni, si tot au reusit.

  Răspunde
 10. richard gioarsa
  richard gioarsa says:

  Tare bine risunteti informat domnule Bogdan… Admitand ca e asa cum spuneti, credeti ca este ilegal ca MEMBRII DE PARTID cu carnet si cotizatie platita sa solicite un formular in care sa-si treaca sotia, copii, soacra sau amanta – DACA ACESTIA DORESC – ca fiind sustinatori? Multumesc pentru afirmatia ca suntem seriosi, ne onoreaza, daca insa facem ceva ilegal, va rog – PRIN MAREA FORTA CIVICA DE CARE DATI DOVADA – sa ne atentionati… E posibil sa existe o conjuratie impotriva dvs. , noi nu facem parte din ea. Va dorim in consiliul local, abia astept sa vad cum “bombe” se dovedesc baloane de sapun, imi potolesc nerabdarea convins fiind ca nu o sa va mai para gaina vecinului curca…

  Răspunde
 11. Bogdan Toba
  Bogdan Toba says:

  Ce va mai place sa va alintati… nici cand va laud nu o fac bine, a? A fost clar ce am zis, ca o faceti exact cum trebuie, si legal si moral… vreti si o statuie langa Eminescu in piata?

  Răspunde
 12. richard gioarsa
  richard gioarsa says:

  Fiind obisnuit cu sageti ce au varful muiat in ironie, nu am mai sesizat ca in cazul asta nu am fost o tinta. Chestia cu numarul de voturi a fost o greseala, intr-adevar, impardonabila. Nu avea cum sa fie asa, legea este foarte clara, nu suporta echivoc si nici o alta interpretare. Inteleg si strategia dvs. de a repeta obsesiv ca aveti impotriva tot CL, ca exista un pact care sa blocheze accesul intrarii in el in ceea ce va priveste. Trebuie sa realizati ca din actualul CL doar doi ( DOI !!!) membri au facut parte si din cel trecut. Domnul Dumitru Nicolae si domnul Costache Marin, care a intrat in decembrie anul trecut. Toti ceilalti sunt noi, cum noi vor fi si in mandatul care va urma, nu cred ca cei care vor pleca sunt strans uniti in ideea de a va frana intentiile politice. Nu se justifica teama pe care o insuflati concetatenilor, cum am spus, ca strategie – o inteleg – victimizandu-va atrageti si sensibilizati o parte a electoratului, coaguland un bazin de vot. Fara a dori sa fiu ironic, nu sunt de acord cu dvs. in ceea ce priveste posibilitatile celorlalte formatiuni politice. ALDE are un candidat foarte cunoscut, domnul Protiuc a primit 4000 de like-uri in trei zile, cum sa aiba probleme cu 500 de semnaturi ? UNPR-ul si-a desemnat reprezentantul in Circumscriptia Electorala Locala, are cinci consilieri puternici si cunoscuti, au demult semnaturile, M 10 se lupta corp la corp cu actele de coruptie, are priza la electorat, PMP-ul e pe val… L-am lasat la urma pe domnul Pistol, are – ca de altfel toti primarii in functie – prima sansa. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca cele 500 de voturi reprezinta o problema pentru un primar de oras, oricum s-ar numi si orideunde ar fi – ca formatiune politica… Vreau sa spun ca eu consider ca este o lupta electorala dificila, ca nimic nu este batut in cuie si optiunea cetateanului – a fiecarui cetatean – este deosebit de importanta. Cum extrem de importanta va fi si componenta CL, “cromatica politica” a lui…

  Răspunde
 13. Florin Radu
  Florin Radu says:

  Bogdane, daca te incordai putin cred ca reuseai sa castigi chiar primaria.
  Nu cred sa fi fost altcineva mai potrivit. Un om care cunoaste toate problemele orasului, tanar, cu initiativa, cu scoala serioasa.
  Nu sunt buftean, il cunosc pe Bogdan din alte timpuri si prin alte imprejurari.
  Singurul lui defect e ca-i plac cateii.

  Răspunde
 14. Bogdan Toba
  Bogdan Toba says:

  Nu imi doresc acest job, Florin. Chiar nu imi place si nu sunt in stare de asa ceva. Cel putin nu in orasul asta in care primarul e instalat de un cartier care iese la vot si voteaza in corpore cu acel candidat care da mai mult. As fi putut sa o fac, macar sa-mi fac imagine astfel, sau sa fac trafic de voturi si functii, dar nu ma intereseaza joaca asta si in plus, imi vad lungul nasului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.