Bucățică de istorie a orașului: Aleea cu Brazi.

Cel mai frumos loc din Buftea are o poveste veche, care trebuie să rămână undeva peste ani. Și care trebuie continuată, așa cum se încearcă deja, prin plantarea altor brazi, pe alee. Pini, de fapt.

Aleea cu Brazi din zona Calul Bălan, zona noastră istorică, e făcută de Stirbey la inceputul secolului, pentru plimbările sale cu caii in pădure. Tine de la domeniu, pe malul lacului, pana la pădure și continua pe marginea pădurii Râioasa. Pinii au aproape 100 de ani, dar multi cei de pe marginea pădurii au cazut sub drujbe după anii 90.

Au rămas destui, năpădiți de neîngrijire. Se spună că aleea ducea până la Gara Săbăreni, unde prințul mergea, nu doar la plimbare călare, ci și cu trăsura, pentru a ajunge cu trenul la Pitești/Târgoviște.

Aleea cu Brazi, a dat și numele străzii și trebuie sa rămână un simbol al orasului, iar pinii protejați. Asa cum au fost plantați unii noi aici, idee foarte bună, asa trebuie plantați si pe marginea pădurii, si deschis drumul pentru plimbări.

Deocamdată, intrarea în pădure e blocată de gunoaie. Incercăm să convingem pe toată lumea să nu mai abandoneze aici deșeurile.

https://youtu.be/jA3ZZEgkjP0

https://youtu.be/Yd0ru40u2Mc
Zona Calul Bălan
Intrarea în pădure, Str. Independenței
Pe linia pădurii

Aleea cu Brazi pe linia Pădurii Râioasa

Biserica Sfânta Varvara din Buftea este ctitorie a prințului Barbu A. Stirbey, pe terenul său, între 1934 și 1939. Vedem și aici pinii, simbolul orașului despre care vă povesteam ieri, unul stânga, altul la dreapta intrării. Probabil plantați odată cu construcția bisericii, și par de aceeași vârstă cu cei de pe lac, deci putem presupune că aleea cu brazi are în jur de 80 de ani.

]]>
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *