Primul meu control ANAF

Miercuri, o coloană de aproape 30 de mașini ANAF cu aproape 100 de inspectori a intrat in Buftea după prânz, luând cu asalt comercianții din oraș.

Până la psihoza asta cu ANAF lansată deliberat de guvernul Ponta in primăvară, aproape niciun comerciant nu era vigilent in privința acestor controale. Toți știau cum se desfășoară… ori la comandă și nu prea aveai ce să faci, ori la intâmplare și atunci, in majoritatea cazurilor, te ințelegeai cu ei. Nu era nicio panică, oricum.

.

Povești cu abuzuri făcute de inspectori.

Activez in domeniu de 5 ani vizavi de ANAF Buftea și nu m-a călcat picior de inspector. Nu aveam totul in regulă, dar nici nu-mi făceam prea multe griji, sunt prea mic ca să am prea mult de pierdut. Ce să-mi ia, boii de la bicicletă? Așa gândeam…

Auzisem multe povești cu inspectorii ANAF, cât de dumnezei erau și mi-i inchipuiam ca niște teroriști. Vara trecută eram la un restaurant pescăresc celebru pe litoral și am asistat la o descindere a inspectorilor ANAF, undeva spre miezul nopții. Am fost surprins de cât de eleganți și civilizați au fost, și-au cerut scuze față de clienți și l-au rugat pe proprietar să le prezinte chestii banale… bonuri de casă și facturi pe marfă.

Ăla, un fel de interlop local, n-avea nimic, astfel că a inceput cu țigăneli. A inceput să urle, să-i acuze, să le ceară să vină când vrea el, să cerșească sprijinul clienților (care, idioți, i-au dat dreptate!), și chiar să ceară sprijinul unor personaje la fel de dubioase ca el, care au năvălit in restaurant cu scandal. Inspectorii, foarte calmi și civilizați, au chemat jandarmii și localul a fost inchis până la urmă. Sincer, deși uram inspectorii, m-am bucurat un pic. Plătisem 65 de lei pe o bucățică de calcan care nu aveam mai mult de 200 de grame, din care 100 sigur era crusta de pesmet și ou de pe el. Peștele era pescuit in Marea Neagră, foarte aproape de restaurant, dar acte nu existau, astfel că profitul era uriaș.

Odată cu reformarea ANAF-ului de către guvernul Ponta, a inceput nebunia asta cu controalele și poveștile cu abuzurile și nedreptățile făcute de inspectori.

Au apărut pe net și in presă zeci de cazuri de „nedreptăți”, de restaurante celebre inchise pentru 3 lei și 14 bani. Lumea a inghițit ce i s-a dat, dar nimeni nu s-a intrebat de ce patronii respectivelor restaurante nu iși dau numele și nu publică dovezi ale „abuzurilor” ANAF. cel mai probabil erau inchiși pentru nereguli serioase, dar se plângeau mincinos, de frică să nu le fie distrusă imaginea.

Lui Ponta, populistul, i-a convenit agintația asta, intervenind salvator intr-un final și anunțând diminuarea amezilor și pedepselor.

.

Când Petrică strigă „Lupii!”

In Buftea, cum vedea cineva o mașină ANAF, cum pleca zvonul devastator. Nu conta că mașina era in trecere, sau că cineva oprise să-și ia o apă plată. Săptămânal, in Buftea, era panică ANAF, dar nimeni nu a zis clar… „au fost la mine”!

In contextul ăsta, m-a mâncat undeva și am aruncat o păcăleală  de 1 Aprilie, cum că m-au călcat și m-au inchis, cu amendă cu tot, pentru câțiva lei pe care mi-au găsit la percheziție in buzunar, afară de casa de marcat care ieșise bine. Pentru că sunt un fel de guru al internetului buftean, păcăleala a plecat rapid și s-a răspândit feroce, iar stilul convingător in care am scris postarea a prins pe toată lumea.

Comercianții bufteni care n-au inchis magazinele și n-au plecat acasă, au stat cu morcovul și au bătut sume bune pe case. Mulți mi-au plâns de milă și m-au incurajat, dar seara am dezmințit totul. S-au supărat toți ingrozitor pe mine și mi-am luat injurături la greu, mai multe decât imi iau de obicei in oraș pentru că mă cred miez. La cine să mă mai plâng când voi fi cu adevărat abuzat?

Azi am primit in decurs de 10 minute vreo 7-8 mesaje despre o descindere masivă a insepctorilor ANAF in Buftea. Știam că se va intmpla cândva, iar boii de la bicicletă erau pregătiți. Nu mai aveam niciun dubiu că voi fi vizitat. Mulți m-au sfătuit să inchid și să fug, dar mie, in general, nu-mi place deloc ideea asta de a fugi, și am hotărât să stau „la bătaie”. Mi-am făcut casa și mi-am făcut freza in oglindă.

.

Cum a decurs vizita ANAF

După ce au trecut de două ori pe trotuar pe lângă mine, căutând parcă ceva, doi tineri, el si ea, la vreo 30 de ani, in civil, s-au intors și mi-au băgat sub nas legitimațiile ANAF. M-am prefăcut surprins și emoționat.

După ce s-au asigurat că am servit clienții și eram liber, au verificat următoarele:

  • afișul color ANAF
  • casa, care mi-a ieșit perfect, deși mi-au spus că nu ar fi fost problemă o eventuală diferență de câțiva lei
  • am avut impresia că s-au uitat la cât de bine știu să folosesc casa de marcat, iar eu tastez foarte repede
  • registrul de bani personali, completat la zi
  • buletin, certificatul de inregistrare, registru unic de control, contractele de muncă și contractul de inchiriere al spațiului
  • o rolă martor, la intâmplare, din lunile trecute

N-am luat amenda, n-am pățit nimic. Totul a durat vreo 40 de minute, nu m-au puricat prea tare, poate și pentru că nu sunt plătitor de TVA. Nu mi-au cerut acte de proveniența mărfurilor, NIR-uri, nu mi-au făcut niciun fel de percheziție, nici nu m-au intrebat dacă mai am alte sume la mine, au zâmbit mereu, au fost foarte politicoși, rapizi, au acordat prioritate clineților mei, iar cu unii chiar s-au intreținut amical.

Mi-au spus că după recenta reformă ANAF, nu vor să streseze micii comercianți, nu vor să facă exces de zel, nu fac controale la comandă, ci verifică lucruri de bun simț, mai ales să nu existe case de marcat pline de praf și angajați care nu știu să le folosească.

Le-am zis… „Am voie să vă ofer o apă sau un suc rece?” Mi-au răspuns… „Aveți, dar nu vrem, mulțumim”. După 15 minute de la plecarea lor, s-au intors cu incă doi colegi și au cumpărat mâncare de la mine. Le mai trebuiau 2 lei la final, iar eu le-am zis că e ok așa, dar nu au vrut să audă, a plecat unul dintre ei la mașină și a adus restul. Nu au așteptat bonul fiscal și au plecat până să apuc să-l scot, urându-mi baftă.

.

Mulți comercianți din Buftea care au aflat de descindere au preferat să inchidă magazinele, dar e foarte posibil ca ANAF-ul să revină curând și e greu să scape. Mie imi convin controalele astea, atâta timp cât nu se fac abuuzuri și excese de zel, iar colectarea taxelor se face mai bine, susținându-se astfel scăderea  TVA-ul la alimente.

IMG_2892

]]>

2 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *