Primăria Crevedia a sabotat dezbaterea publică pentru Incineratorul de Cadavre

Nume importante au fost prezente la dezbaterea preeictului care face valuri de peste un an în comunitate, iar asta probabil că a surpins autoritatea locală, care ne-a zgornit din primărie, după care ne-a închis ușa în nas.

Doar 3 cetățeni ai comunei au fost prezenți, printre care eu, întâmplător sau nu, consilier local în Buftea vecină, afectată și ea de activitatea Fermelor Crevedia. Din partea primăriei, 2-3 doamne drăguțe, un jurnalist asemenea de la Târgoviște, singurul consilier local preocupat de comună, Ionuț Năstase de la USR Crevedia, care i-a adus și pe parlamentarii USR de Dâmbovița, Daniel Blaga și Dragoș Popescu, dar și pe fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Au fost prezenți și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai Gărzii de Mediu Dâmbovița. Nume suficient de grele. Din partea companiei Vitall care deține Fermele Crevedia, au fost vreo 7-8 persoane, inclusiv domnul Fechete Volodea, expert de mediu, director al Diveori Prest, o societate care oferă consultanță de mediu firmei VItall. Nu am înțeles de ce era nevoie de atâția reprezentanți ai beneficiarului. Hmmm… ca să aibă motiv primăria să spună că suntem prea mulți? Au lipsit consilierii și membrii „opoziției” de la PNL Crevedia. Mai știe cineva ceva de dânșii după alegerile din 2020?

Scurt istoric al poveștii

Anul trecut am descoperit că Fermele Crevedia aveau în funcțiune un incinerator de cadavre de animale. După ce am publicat pozele, am fost invitat la sediul lor să mă lămurească. Am apreciat atunci deschiderea lor, deși nu m-au convins că nu funcționa și că nu e pericolos pentru mediu. Nu aveau autorizație de mediu. În urma sesizărilor, Garda de Mediu i-a obligat să demonteze incineratorul.

Să lămurim… Nu primăria, nu Vitall au organizat dezbaterea. Dezbaterea publică a fost impusă de Agenția pentru Protecția Mediului, în procesul de luarea deciziei pentru emiterea autorizației de mediu. Se întâmplă după ce noi am semnat o petiție cu peste 1600 semnături, Semnează și petiția! STOP incineratorului de cadavre din Crevedia! pe care le-am trmis-o autorităților, iar APM au răspuns că o iau în calcul în cadrul procedurii de reglementare.

Totul despre incineratorul de cadavre

Despre Memoriul de Prezentare a proiectului “incinerator cadavre Crevedia”

Autorizarea a două incineratoare de păsări pune pe jar locuitorii din Crevedia

Ministrul Mediului, despre incineratoarele de ardere a cadavrelor de păsări care ar urma să fie lângă București

Primăria Crevedia pare că ține cu ursul

Anunțul dezbaterii a fost ascuns undeva pe site-ul primăriei, pe pagina de Facebook nu a fost publicat. Noroc că l-a găsit cineva, care are pe cineva, care căuta ceva, aiurea pe net… Ei sperau să nu-l vadă nimeni și să fie la dezbateri doar autoritățile și societatea, ca într-o piesă de teatru. Ghinion, e greu cu noi.

În anunțul oficial al dezbaterii scria că va avea loc la sediul Primăriei Crevedia, dar de acolo ne-au îndrumat la Căminul Cultural, unde se țin ședințele, și unde erea logic de la început să se stabilească. Ajunși aici, reprezentanții APM au spus că nu se poate schimba locul dezbaterii, pentru că există riscul ca cineva să o conteste și să se anuleze ulterior procedura. Așa că ne-am întors cu toții la sediul Primăriei Crevedia, unde am fost întâmpinați pe scări de viceprimarul Costin Ion, care a fost categoric… nu e loc în primărie pentru cele 14-15 persoane.

Domnul viceprimar ne-a ținut la ușă, după care s-a strecurat prin ea, și ne-a lăsat să dezbatem neoficial între noi, pe scări. Nu înainte de a avertiza categoric jurnalistul să nu cumva să filmeze, că este interzis filmatul în instituțiile publice. Înțeleg că a avut o experiență neplăcută recent, dar am întrebat șocat: „Cum așa?” Dânsul era așa de sigur și impunător că m-am gândit că poate s-a schimbat legea aseară și n-am aflat eu. Octavian Berceanu a râs. Doamna a zis că e jurnalistă, iși face meseria. Nu și nu, la Crevedia n-ai voie să filmezi clădirea primăriei și pe viceprimar. Domnul senator Dragoș Popescu de la USR a zis, ok, lăsați că filmez eu.

Lipsa comunicării profesioniste va duce în cap brandul Fermele Crevedia

Vicele s-a strecurat în primăriei, iar de data asta, au sărit ca arși reprezentanții companiei Vitall, să nu-i mai filmeze senatorul că nu le-a dat acordul și că îl dau în judecată. Am întrebat și eu, ca opinia publică, ce e aici… dezbatere publică sau dezbatere privată? Și dânșii au zis că ei sunt privați, nu avem de ce să-i filmăm, că nu ne dau voie. Nici pe domeniu public? Nici la dezbatere publica?.. intreb. Au zis că nu e dezbaterea aici afară. Le-am răspuns, elegant, pe cuvânt, că dacă nu vor să fie filmați, pe domeniul public, la dezbatere publică, ar trebui să plece acasă. S-au supărat.

Întețeg că și-au luat consultat de mediu de calibru, dar le sugerez să-și ia și unul pe comunicare, pentru că au mare nevoie. E o companie uriașă, au investit mult, și e păcat să strice brandul Fermele Crevedia, la care au muncit mii de crevedieni, cum zic ei. Comportamentul dânșilor față de comunitate e groaznic și nu ei pierd, că ei iși iau salariile, ci compania pierde.

Pur și simplu oamenii susțin că ei sunt deștepți și noi proști. Ei ne dau de mâncare și noi trebuie să tăcem și să înghițim. Au avut o retorică grosolană cum nu găsești decât la PSD și AUR. Ei ne oferă nouă crevedienilor salarii și mâncare și noi nu suntem recunoscători și îi sabotăm. Fermele de la Dârza nu miros, aberăm noi. Noi suntem de vină că ne-am făcut case în Crevedia după 1959 când s-au inființat ei și au rămas în UE, in 2022, cu mirosurile de atunci. Îi vedem doar pe ei, nu și pe alții care poluează. Când punem puiul lor în farfurie nu ne mai miroase?

Nu, zic, mie nu-mi miroase, că eu boicotez brandul Fermele Crevedia și încurajez pe toată lumea să o facă atâta timp cât ne poluează viețile. E trist, dar mare parte din crevedieni iși doresc să dea faliment și să se inchidă din cauza asta. Se contraziceau flagrant, ba susțineau că nu miroase, ba că fermele au fost primele acolo în anii 60, așa că ce caută crevedienii să-și facă case în Crevedia, după anii 60 dacă le miroase? Mă întreabau dacă am fost vreodată în țări străine, unde și acolo fermele poluează, dar locuitorii apreciază, nu protestează. M-au acuzat că m-au invitat la sediul lor să mă convingă că totul e perfect, iar eu am scris altceva. Adică n-am scris doar ce mi s-a indicat, ci și opiniile mele. Șefii Fermelor Crevedia m-au invitat să-l văd!

Hai să-l întrebăm dacă miroase pe domnul viceprimar, care locuiește de zeci de ani peste drum de fermele din Dârza. Ce ziceți? S-ar putea să avem surprize, mai bine nu-l punem în situații delicate.

Bomboana pe colivă

De la Agenției pentru Protecția Mediului a fost o doamnă foarte de treabă, care chiar părea că ține cu mediul, și care ne-a confirmat ceva ce bănuiam. În Crevedia funcționează legal de aproximativ 10 ani un alt incinerator de cadavre, mai vechi, la cealaltă societate avicolă, cea de lângă Vitall (fostă și ea parte din Avicola Crevedia, dar care apriține acum de altă societate, al cărui nume încă nu-l știu). Cea care arată ca în anii 60. Nu avem alte detalii despre acel incinerator, dar vom cere.

Domnului Mugurel Enciu de la Garda de Mediu Dâmbovița a remarcat, pe bună dreptate, că lipsesc cetățenii de la dezbatere. Trist, da. Doar că i-a certat că n-au fost prezenți nici la acțiunea de ecologizare organizată de Garda de Mediu și Primăria Crevedia. M-am simțit dator să întreb cine a știut de acea acțiune, că eu, care știu tot ce mișcă pe internetul local, habar n-am avut. Acum am văzut că pe 2 mai a postat primaria un anunț, că pe 4 mai la ora 12, miercuri, e acține de ecologizare. Cine să vadă în două zile anunțul, mai ales că suntem sute de oameni blocați de pagina primăriei și nu mai primim astfel notificări, nu vedem anunțurile în feed? Miercuri, ora 12? Serios? Acțiunile de ecologizare se fac în week-end, când oamenii muncii sunt liberi, nu când angajații la stat sunt în timpul programului. Domnul nu știa, din păcate, câte acțiuni de ecologizare au făcut totuși în ultimul an cetățenii simpli, fără angajați la stat sau politicieni ieșiți la poze pentru Facebook.

Măcar au recunoscut public, citez: „în anumite părți ale comunei, există adevărate gropi de gunoi clandestine”. Cred că acum sunt obligați și să ia măsuri. Eu sunt mulțumit de cum a răspuns garda până acum problemelor sesizate din Crevedia, așa că am încredere că vor fi vigilenți și la problemele de la Vitall.

Remarc din nou lipsa din peisaj a președintelui USR Buftea, care făcea afaceri ilegale cu gunoi în Crevedia. Deși se recomandă ca expert de mediu și e politician la vecinii din Buftea afectați și ei de poluarea de la Vitall, șeful USR Buftea s-a făcut din nou că plouă, n-a venit, deși au răspuns prezent colegii săi pe linie de partid din alte localități. Primarul Petre era la afacerea sa, în timpul programului, coordona lucrările la hala pe care o construiește lângă rulota cu pizza, pe șosea. Fiecare cu ce-l doare.

Dezbaterea oficială s-a amânat, se va reface anunțul, pe care sperăm că-l vom putea găsi undeva din timp, ca să fim prezenți. Mai semnați petiția și poate reușiți și voi să ajungeți, e păcat, că avem o șansă să spunem ce ne doare și ce vrem cu viața noastră. Semnează și petiția! STOP incineratorului de cadavre din Crevedia!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *