Maidanezii Capitalei sunt „vărsați” la Buftea

Sursa: evz.ro

O simplă deplasare în teren, de două ore, la Buftea, a deconspirat ceea ce se ştie, dar nu se spune. Anume, că a apărut o nouă specie de câini vagabonzi: “maidanezii migratori”! Mai exact, comunitarii Capitalei, după ce au fost “decrotaliaţi”, au ajuns membri ai comunităţii de potăi fără stăpân ai reşedinţei judeţului Ilfov.
“În ultima vreme, numărul câinilor comunitari s-a mărit considerabil, deşi avem un contract de capturare şi sterilizare cu un cabinet veterinar. Acum facem demersuri să identificăm dacă au ajuns la noi câini cu crotalii de Bucureşti”, recunoaşte Gheorghe Pistol, primarul de Buftea. Spusele edilului ilfovean au noimă atunci când iei în calcul că, alături, la Mogoşoaia, se află un adăpost pentru maidanezi, iar la Butimanu sunt alte două, iar Buftea e fix la mijloc, loc numai bun pentru abandonarea căţeilor aflaţi în tranzit către “lagărele de concentrare” canine.

Sub asediul “capitaliştilor” Bizar, Graţiela Giolu, directoarea cabinetului medical veterinar “Şoşon”, firmă care are contract cu primăria să gestioneze castrarea maidanezilor, spune exact pe invers: “Tot ce apare nou, e fără crotaliu. În general, pui. Lumea îi aruncă în stradă!”. Ulterior, doamna cu pricina a refuzat, fără motiv, să participe la identificarea unui maidanez cu un crotaliu verde, diferit de cel galben al primăriei, cu toate că solicitarea a venit din partea lui Constantin Dumitru, şeful Serviciului Domeniu Public şi Privat Buftea. Maidanezii tind să strice balanţa om-câine din oraş. Chiar în centrul urbei, într-o curte a unui imobil părăsit, de lângă Monumentul Eroilor, s-a aciuat o duzină de căţei. Jumătate crotaliaţi, jumătate nu! “Unul dintre ei a muşcat-o pe fiică-mea de picior!”, se bagă în vorbă Jenica Năstase, fostă lucrătoare la salubritate. Vânzătoarea de la magazinul de textile de alături o contrazice, oarecum: “Mai vin alţii de la biserică şi câţiva de la Poliţie şi se iau la lătrat între ei. Mai fac gălăgie dacă trece unu’ cu un căţel în lesă. Da’ la persoane, nu…”. Mai încolo, pe strada Agricultori, patru javre aproape identice stau înşirate pe mai puţin de o sută de metri. “Sunt câinii lu’ unu’, Mircea. I-a luat acasă şi le-a dat drumu’ să muşte copiii!”, se indignează buticăreasa Georgeta Tutunaru.
Abandonaţi din maşini cu număr de Bucureşti La service-ul de lângă poligonul auto, din cartierul Buciumeni, mecanicul Valentin Bambuleac şi ajutorul său, Daniela Vlăsceanu au fost martori cum maşini cu număr de Bucureşti au abandonat căţei pe terenul viran din apropiere. “Săptămâna trecută, vineri, au aruncat cel puţin doi câini dintr-un Logan albastru cu numărul B89NNS. Mai înainte, luni, au mai aruncat câţiva dintr-un Logan MCV, vişiniu, tot cu număr de Capitală. Ne trezim cu câini nou-nouţi la două zile! Uneori şi de două ori pe zi”, povesteşte Daniela Vlăsceanu. O căţea s-a priponit pe lângă cei trei maidanezi adoptaţi de ei, din care şeful e Piki, o corcitură de lup tare haioasă. “N-au bătut-o, că e căţea şi ai mei nu bat fetele!”, e mândră femeia. Peste drum, lângă două case vai de mama lor s-au aciuat două haite, una de cinci, alta de patru dulăi. “Habar n-am cine i-a adus… le mai dau io, de milă, ceva de mâncare, o buca’ de pâine acolo!”, explică Gheorghe Tăriceanu, proprietarul uneia dintre cocioabe. Niciunul din cei zece câini nu are crotaliu! “Să fim serioşi, nici cei care îi aduc nu-s aşa fraieri să-i lase cu crotaliu în ureche! I-am identifica imediat!”, se încruntă Costel Dumitru, şeful de la Domeniul Public al Buftei. Le-au scos crotaliile să nu mai poată fi identificaţi Lângă o fabrică de, culmea, mâncare pentru câini, de la ieşirea din Buftea către Chitila, dăm peste altă haită. De astă dată, aproape 20 de câini hoinari, flanchează plouaţi gardurile fabricii. Unul are un crotaliu diferit de al celorlaţi semn că e de import. Se şi vede, dealtfel, că e nou în zonă, întrucât, spre deosebire de celelalte patrupede, nu se apropie de oameni şi nu dă din coadă. “E limpede că nu-i de-a noastră!”, decretează Costel Dumitru. Dintr-o basculantă, un şofer le aruncă nişte coji de salam. Iese cu bătaie… Prinderea unui maidanez de către firmele specializate costă 219 lei. Responsabilitatea, pasată la edilii de sector Deşi edilii de sector ai Capitalei nu au în responsabilitate problema gestionării maidanezilor, acestora le-a fost dată în subordine activitatea de verificare a adopţiilor patrupedelor. Astfel, poliţiştii locali de sector sunt obligaţi să meargă pe teren şi să controleze dacă maidanezii sunt îngrijiţi de noii stăpâni şi să raporteze dacă sunt abandonaţi, verificând lista pe care o primesc de la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor fără Stăpân (ASPA). Ulterior, ei trebuie să facă un raport şi să-l trimită la ASPA. Potrivit reprezentanţiilor Poliţiei Locale Sector 4, s-a verificat lista trimisă de Administraţie şi nu s-au înregistrat cazuri de abandon. Şi celelalte sectoare verifică, deşi nu au atribuţii.

Maidanezii Capitalei sunt „vărsați” la Buftea

]]>

5 raspunsuri
 1. Bogdan T.
  Bogdan T. says:

  Articolul e ingrozitor de prost, de mult nu am mai citit ceva atat de slab! E atât de prost incât merită să fie suspectat de a fi fost comandat de cei din primărie.

  Articolul a fost preluat foarte rapid de site-ul primariei. Prin aceasta ni se transmte clar că Primaria Buftea nu are nicio vină și, mai grav, nu are cum să rezolve problema.

  Cică ii aduc altii din capitală! Păi și celebrii câini bătrâni și bine crescuți din centru, care sălășluiesc pe acolo de 10 ani de zile? Ei nu pot fi rezolvați? Noi nu știm că zona Puțul Oii e plină de câini? Știm și cine ii hrănește! De acum? De ani de zile! Am tot pus pe site…

  Dacă ii aduce cineva acolo, cine trebuie să știe și să ia măsuri? Nu primaria si politia locala? Mă duc să stau eu la pândă? In articol imi zice părerea lui nea Vasile si a lu tanti Jeana, așa au strâns informatiile.

  Câinii din dreptul casei lui Dobrican de cine sunt adusi? Câinii din zona calului bălan de cine sunt hrăniți? NU de el? Primaria nu știe? Politia nu stie?

  Deci, gata… ne-au transmis prin ziar că nu se poate rezolva si ca nu e vina primariei. Au băut apă după Stoica.

  Răspunde
 2. Bogdan T.
  Bogdan T. says:

  Apropo… circulă zvonul in oraș cum că omul care a murit saptamana trecuta in Centru, la monument, facand infarct pe strada, s-ar fi speriat de haita de caini din curtea aia parasita (ICSM parca), care s-au repezit afara la el. Stiu, e zvon, dar prea vorbeste toata lumea…

  Răspunde
 3. Tiberiu
  Tiberiu says:

  28 ????? Esti sigur ca nu ai vazut dublu sau triplu? Uite ca si eu trec cu masina prin oras , si cei drept haitute de 4-5 maidanezi am mai vazut si eu , dar 28 niciodata ! Sau cine stie , poate aveau maidanezi intrunire si se adunasera toti la un loc 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.