Juniori

Deși părea că după plecarea jegoșilor care au dârmat și siluit Dinamo atâția ani de zile, luinița de la capătul tunelului e incă departe. La Dinamo incă se petrec lucruri urâte, incepând de la echipa mare și birouri, până la juniori și galerie. Totul e pilaf, de ce să ne facem speranțe?

In ultimele zile s-a pornit un scandal uriaș in pirvința copiilor de la juniori, descoperiți de ultrași ca fiind steliști mulți dintre ei. Nu e niciun dubiu. Ăsta-i adevărul. Și doare rău de tot! Cei mai fanatici suporteri din România sunt devastați de asemenea veste și nu pot accepta așa ceva, gândindu-se la generațiile lui Lupescu și Răducioiu sau Hîldan și Petre, ca să le amintesc pe cele mai recente.

Și-au dat seama prezenți fiind pe la antrenamentele și meciurile copiiilor, unde părinții ii incurajează cu “hai, Rusescu lu’ tata!” sau “hai, domn arbitru, fluieră finalul, că tre să ajungem la Steaua-Chelsea”. Dovezile pentru publicul larg au venit de pe facebook, de unde au fost pescuite o sumedenie de poze in care juniorii lui Dinamo isi manifestau dragostea față de Steaua, inclusiv alături de părinții lor. Unii s-au rezumat doar la poze cu fularul Stelei, dar alții deja exagerau… postau filmulețe cu Peluza Sud Steaua, cântând in deplasari, in anturaj restrâns. Păi cum să le pice asta celor mai fanatici suporteri din Romania?

Pentru că Dinamo a rămas ca singurul centru serios de juniori din capitală, au apărut mulți copii steliști, de care e plin pământul, știm. E greu să-și schimbe orientarea din mers si discret pentru că și părinții lor sunt, evident, steliști.

 

Povestea a inceput mai demult, cand un junior dinamovist a scris pe facebook “muie dinamo”. Câțiva suporteri au mers și au discutat cu antrenorul lui, care a luat lucrurile foarte in serios și s-a implicat, dicutând cu părinții și copilul. Lucrurile au continuat cu un incident consumat saptamana trecută, când au mers peste o grupă de juniori și l-au certat pe alt antrenor, acuzându-l că e stelist. Conducerea clubului a incercat aplanarea conflictului susținând că e o neințelegere, dar apoi l-au indepărtat pe respectivul antrenor, ca o recunoaștere a problemei. S-a mers și mai departe și ultrașii au impânzit curtea clubului cu mesaje de amenințare la adresa antrenorilor și părinților steliști.

In poza de la acest articol e un grup de copii de la juniorii lui Dinamo care pozează la un meci al stelei. Poza circulă pe facebook și a produs stupoare in rândul suporterilor dinamoviști, dar și ingrijorare printre părinți. L-am remarcat cu surprindere pe un puști de la mine din Buftea, cel cu tricou albastru, despre care știu că e 100% dinamovist. E ușor să aflii care copil e dinamovist, sunt mult prea puțini pe afară și n-ai cum sa nu-l remarci când poartă insemnele lui Dinamo printre toți ăia in roș-albastru.

M-am mirat și i-am scris mamei lui, pe care nu o cunosc, dar am intrebat-o dacă știe despre incident și am vrut să fiu sigur că ia lucrurile in serios, pentru că nu e de joacă. Mi-a scris și ea…

 

Baiatul meu e dinamovist, a fost una din condițiile puse de el cand am venit in Buftea (NR… din Constanta, ei sunt turci)… sa joace la Dinamo. A fost la un meci cu Steaua,poza e de atunci. Nu mi se pare corect fata de copiii care țin cu Steaua , trăim totuși intr-o tara democrată. Copiii știu de incident ,stelistii si-au sters conturile de fb.Poate ar trebui sa facă scandal pt faptul ca cei mici nu au curent ,apa in vestiare si echipamentele le cumpăram noi . Pe București suntem campioni dar in tara nu prea facem fata . Ma gândesc deja daca imi îndrum bine copilul spre fotbal si ceea ce vede (ura ,vandalism si lipsa de respect pt oameni si părerile lor).

 

Știti ultimele stiri ? ieri suporterii au intrat peste copiii de la ’97 , au fost urmariti la scoala si batuti . Copiii stelisti de la grupa noastra nu vor merge la scoala o saptamana . Oare putem obliga pe cineva sa fie de accord cu noi ? Eu incerc sa nu imi educ copilul asa sa respecte parerile celorlalti . La scoala , 90 % dintre copii rad de el pt ca e dinamovist .La fiecare meci in care pierde Dinamo(echipa mare) plange . Ar vrea sa poarte gecile si tot ce ii cumpar dar nu poate de frica batailor ce s-ar putea isca . Daca si suporterii celorlalte echipe ii vor urmari pe copiii dinamovisti , unde vom ajunge ?? Ce invata copiii ? Ce lectie le dam ca si adulti ?Copiii joaca fotbal iar fotbalul este un sport iar in sport trebuie sa domine fair play ul ca atitudine fundamentala morala si sportiva , asa cum te respecti pe tine sa il respecti si pe celalalt . Eu asta mi-as dori sa invete copiii .

Am fost la Ploiesti , Cupa Danone , meciuri pentru campionatul mondial . Copiii nu au putut juca , arbitrul dadea cartonas si daca loveau in minge iar suporterii de la Petrolul aruncau cu de toate in ei . La Vaslui , semifinalele campionatului national , Cand a venit Porumboiu arbitrul a dat inclusiv antrenorul afara de pe teren . Ce va invata un copil dinamovist ( baiatul meu , de exemplu ) ?? Ca daca va continua sa joace la Dinamo va fi furat de arbitrii si huduit de suporterii echipelor adverse , ca trebuie sa bata pe cei care au alte preferinte , ca nu are voie sa aiba prieteni stelisti ?? Nu pot sa cred ca oamenii care au facut cea mai frumoasa si emotionanta coregrafie facuta la un meci de fotbal pot proceda asa . Imi pare rau , dar in acest fel , in timp , se vor imputina suporterii dinamovisti . Ca si parinte , ma simt obligata sa ii atrag atentia copilului si sa ii indepartez pasii de la acte de vandalism , etc . Nu ii voi putea interzice, de la 4 ani iubeste culorile alb rosu , le va iubi , probabil dar nu stiu daca va mai crede in ele . Nu e normal ca acum sa insotim copiii peste tot pentru a nu fi batuti de suporterii echipelor ( dinamovisti , stelisti , rapidisti..etc) . Poza la meciul cu Steaua ? A primit biletul la meci cadou , au ras de el , ca ar trebui sa se “converteasca”, poate daca citeau comentariile ar fi vazut despre ce e vorba . Copiii inseamna viitor , mereu il invat ca ” dusman” nu e decat pe teren , dupa meci este un OM care poate fi si prieten .

Postul lui este de fundas central . Ca jucator ii place de Chiriches . I-a facut cerere pe facebook iar Chiriches l-a sters . Ce sa ii spun copilului ?? Te-a sters pt ca esti dinamovist ??? Deocamdata, crede ca va juca fotbal in viitor , e visul lui actual . Probabil ca ii voi spune ca un fotbalist nu este si suporter . Imi pare rau , imi pare rau pt copii si ceea ce vor intelege ei din tot ce se intampla . O zi frumoasa !

 

Ați auzit, mă, cât de trist? Copilul il place pe Chiricheș, chiar dacă e dinamovist! N-o fi Chiricheș mare stelist, era mai grav dacă il plăcea pe Lăcătuș, dar de la noi pe cine să placă? Pe cine să ia model? Pe Dragoș Grigore care vinde meciurile cu Steaua? Pe Tamaș care bea până se pișă pe el?

Eu nu cred că au fost bătuți copiii, deși sunt o grămadă de debili pe lumea asta! E un conflict uriaș, care poate lăsa urmări serioase, atât pentru copii cât și pentru club, de aceea toată lumea trebuie să trateze cu atenție subiectul, cu rumegat mult și judecat la rece. Clubul ar trebui să se implice serios și să rezolve cumva problema. Nu se poate continua așa, cu copii steliști la Dinamo, care să se pregătească intr-o astfel de tensiune și fără niciun viitor.

Nu mi-a plăcut niciodată să fiu porumbelul păcii, dar este o situație mult prea sensibilă și trebuie judecată de minți limpezi, nu de haita infiebântată și iresponsabilă! Părinții insă au o responsabilitate uriașă. Ei ar fi trebuit să știe că nicăieri in lume (dar nicăieri, din sălbăticele Africa și America de Sud, până la civilizatele Elveția, Suedia, Germania și Anglia) fotbalul nu e porumbelul păcii, suporterii sunt fanatici și pot face gesturi extreme, incindentele serioase generate de fotbal fiind mult mai dese decât in Romania. Ăștia sunt suporterii, trebuia să ințelegeți asta inainte să-l dați la fotbal și să vă asumați riscul, știind că fotbalul nu e doar lapte și miere (vedetisme și bani), ci și pasiune și fanatism. Nu se poate fără!

Noi suntem fanatici și ne mândrim cu asta, dar să găsim copiii vinovați!!!!! Vinovați sunt și in curtea noastră, de ani de zile!

]]>

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.