Familia d-nei directoare Rudeanu vrea să inchirieze spații la liceu. Ce zice primarul?
Asociația „Am nevoie de educație” s-a înființat în 18 august 2022, iar în 29 august a trimis solicitarea către conducerea liceului, care s-a întrunit chiar a doua zi, a analizat dosarul și a constatat că nu sunt acte lipsă. Ce acte îți trebuie să închiriezi un liceu?
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Buftea s-a strecurat o adresă de la Liceul Dumitru Dumitrescu, care cerea aporbare pentru o o asociație care dorește să închirieze spații în Corpul B al liceului. Adresa inițială era către conducerea liceului, care a redirecționat-o către Consiliul Local, fără să se specifice undeva detalii despre asociație, semnatar sau despre scopul închirierii, dar garantând că nu sunt acte lipsă, că e în scop educativ, că oricum Corpul B al liceului nu este folosit anul acesta și că s-au identificat spații pentru închiriere. Corpul B este reabilitat cu fonduri europene și are 21 de săli, laboratoare și cabinete.
S-a aprobat fără dezbateri, pe ascuns.
Doar că l-a inițiativa primarului, a fost înițiat direct un proiect cu procedura de închiriere, nu s-a mai supus la vot dacă vrem sau nu închirierea spațiilor din unitățile de învățământ către asociații și SRL-uri, în loc să facă școlile ceva, ci s-a supus la vot cum să o facem. Evident, mie mi se aprinde beculețul când văd că nici în ziua ședinței nu primesc acest proiect. Au uitat să mi-l dea și mie, așa că l-am cerut in ziua ședinței, dar n-au avut timp să mi-l tirmită pe mail și mi l-au pus pe masă în ședință.
N-am apucat decât să văd paragraful care permite realizarea în spațiile din liceu și a altor activități, afară de cele educaționale și culturale. Așa că am cerut amendament la proiect, să scoatem acest paragraf, să rămână clar doar pentru activități educaționale și cutlurale. Primarul a ridicat din umeri a nepăsare și a zis să hotărâm prin vot, dar doar eu și consilierul ProRomania am fost pentru amendamentul meu, deci a rămas că se poate închiria pentru orice acivitate.
Cine e „Asociația am nevoie de educație”
Dacă primaria nu e în stare să facă ceva cu ele, eu sunt pentru închirierea spațiilor din liceu, dar doar dacă o facem pentru activități educative și culturale, și doar transparent. Astfel, l-am mai întrebat pe primar dacă știe ce vrea acea asociație să facă în liceu, ce activitate, și a ridicat din umeri, n-a vrut să răspundă. Sigur că oricine vrea spații într-o unitate de învățământ scrie în cerere și scopul, dar conducerea liceului a uitat să treacă, iar primarul n-a vrut să spună. Sigur că astfel de situații mă motivează să sap și să investighez.
Am descoperit imediat că asociația are sediu exact unde locuiește d-na Rudeanu Aretinica, directorul școlii nr. 1, adresa familiei sale, dar și sediul firmei PUȘA Medical Care, tot a familiei, inființată de Florentina Rudenau, directorul Spitalui Buftea. După cum știe toată lumea, d-na director Aretinica Rudeanu are deja un After School în Samurcași, probabil nu pe numele dânsei.
Lipsa de viziune și cadourile din învățământ nu duc la evoluție
Consiliul Local a aprobat procedura de închiriere a spațiilor din toate unitățile de învățământ și cu ocazia asta aflăm cu toții că de fapt există mult spațiu liber în ambele licee, spații care ar fi putut lejer să ducă învățîmântul buftean la un alt nivel, pe care nicio localitate din Ilfov nu îl visează. Preferăm să închiriem, pentru că bugetul local este tocat pe cheltuieli, nu avem bani de investiții, ci un imprumut de 5 000 000 euro.
Procedura de închiriere presupune licitație, conform legii. Adică cu anunț public în prealabil. Câți credeți că vor ști de aceste licitații? Doar cine trebuie, care va inchiria la preț infim, fără concurență. Cine nu trebuie, after school-uri, cluburi, scoli, grădinițe private, să se descurce, să plătească chirii uriașe prin oraș, care se reflectă în prețul plătit de copiii buftenilor care vor altceva decât li se impune.
Altfel, pe lângă Corpul B cu laboratoare din liceu, mai e și Cantina liceului, și ea reabilitată cu fonduri europene, cu terenul aferent la șosea, dar ținută închisă de 6 ani, total ascunsă publicului. Probabil se așteaptă cererea cuiva potrivit. În primăvară, tot pe ascuns, căminul Liceului D. Dumitrescu a fost cedat gratuit Judecătoriei Buftea.
Soluția pentru învățământul buftean e unirea curților scolii nr. 1, grădiniței și liceului (doar o străduță e între ele) și creearea unui mare campus școlar, care va duce învățământul local și comunitatea la un alt nivel.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!