Am alergat la duatlon pentru o apă curată in Buftea!

Sună propagandistic și un pic patetic, dar dacă mă cunoșteți deja, mă credeți că tocmai așa a fost. N-am fost niciodată vreun sportiv, deși mă țin bine la vârsta mea, iar prima alergare din viață a fost toamna trecută, tot la duatlon.

Am decis să particip atunci doar pentru a promova acest eveniment care atrage foarte mulți oameni din afara orașului, mai ales că e inițiat și organizat de un buftean, Cosmin Rogoveanu,  și susținut foarte ok de Primăria Buftea. Am incercat astfel să atrag și eu mai mulți bufteni la start și in public, și să le stârnesc curiozitatea pentru acest sport care a luat amploare la nivel național.

După iarnă și in preajma Pastelui nu prea găseam motivare pentru a participa din nou, bruma de formă fizică dobândită la ediția trecută diluându-se in munca de birou și excesele culinare. Am reușit să mă motivez cu ideea de a protesta și de a lua inițiativa in ceea ce privește uriașa problemă locală… calitatea și prețul apei furnizate de RAJA. Detalii in link-ul petiției.

Am ințiat o petiție on line și mi-am făcut un tricou cu mesaj cu care să alerg la concurs, prin oraș, să atrag atenția și să ii implic și pe alții, intr-un fel sau altul. Numai cu duatlonul asta am mai strâns 100 de semnături in petiție. Dacă n-ați făcut-o deja, vă rog… Am tras tare o lună prin parc și pe străzi, de mi-a rămas tricoul cam mare, slăbind binișor.

Semnează petiția! Buftea vrea apă curată la preț decent!

Pot să recunosc că nu m-am apucat de asta din pasiune, chiar nu-mi face prea mare plăcere să alerg aiurea, mai ales in cerc in Parcul dintre Flori, că alt loc nu e in Buftea, iar pe stradă sunt prea multe noxe, praf, câini, fum, mirosuri de la animale. Am impresia că pierd timpul când fac jogging, dar față de data trecută, am inceput să văd și ceva beneficii. E mai greu până te pornești

Făcând asta, automat iți intră in reflex să ai grijă și la alimentație și la odihnă, și chiar te simți mai bine, nu doar fizic, probabil e ca o gură de oxigen pentru un corp care se duce spre vârsta a 3-a. De aici poți căpăta o frumoasă dependență de sportul ăsta, duatlon/triatlon, foarte distrativ, mai ales că imbină alergatul cu ciclismul și chiar cu inotul la triatlon. Am ințeles că atunci când incepi să prinzi o formă bunicică incepi să te uiți și la performanțe, iar de acolo, dependența e incurabilă. Dacă mai ai și ceva susținători pe margine, ești deja un zeu!

.

duatlon_buftea

Cel mai trist a fost că acest concurs a venit imediat după Paște, excesele de alimentație simțindu-se bine. Dar m-am odihnit și m-am alimentat mai bine decât am făcut-o vreodată in perioada asta, fără să iau suplimente sau substanțe care te ajută la efort. Cu toate astea, sâmbătă dimineață m-am trezit greu, obosit, fără chef și m-am stresat destul, căci am avut un pic de treabă era să pierd startul. Am ajuns la limită, m-am intâlnit cu băieții din Buftea, dar am luat startul neincălzit.

Aerul curat al dimineții mi-a dat aripi, eu antrenându-mă in aerul poluat de seară, pe lângă mașini in mers. După 2 km am intrat in Știrbey, unde deși nu eram incă sleit, am simțit câteva palpitații dubioase, de parcă aerul tare și rece m-a injunghiat direct in inima. Mi-a fost un pic frică să nu sângerez, așa că am lăsat-o mai moale. Trebuie să căutam și scuze aiurea, noi incepătorii… Dacă discuți cu concurenții, afli că toți au câte o problemă sau scuză in ziua concursului.

Stăteam bine, chiar am depășit două fete. Am pierdut mult timp când am făcut tranzitul la bicicletă și pe viitor trebuie să fiu mai atent la asta, căci eu aveam impresia că e ca un moment de respiro. Mai mult, prima tură de bicicletă am tratat-o superficial, de parcă mă urcasem pe ea să mă odihnesc, abia când m-a depășit o fată cu o bicicletă la fel de slabă ca a mea, mi-am dat seama că trebuie să trag ca lumea și la pedale. Dar din astea invăț. Am inceput să pedalez in draci, dar nu am reușit să depășesc pe nimeni, ba chiar venea mulți din spate și trebuia să fiu atent la ei, să nu ii incurc. Eram printre puținii cu bicicletă nepotrivită, aproape toți având biciclete șe șosea, de viteză. Eu aveam un monstru de teren, la care am tras greu de tot.

***

Au fost mulți bufteni care m-au susținut de pe margine, cărora le mulțumesc. Chiar și polițiștii care asigurau traseul m-au incurajat. Organizarea a fost excelentă, la minusuri fiind doar asfaltul de pe Independenței, dar și regretul că mulți localnici au fost deranjați de acest eveniment, că nu au putut circula cu mașina câteva ore in zonă. Le mulțumim celor care ne-au ințeles și le cerem scuze celorlalți.

Eu am teminat cei 7.5 km de alergare și 20 de bicicletă, la amatori, pe locul 132 din 163 care au terminat, cu timpul de  1.28.04 , la elite câștigând același Ciprian Bălănescu. Pentru anul viitor, cu o bicicletă bună, imi propun să cobor sub 1 oră și 20 minute, chiar dacă inaintez in vârstă. O să fie greu, dar imi trebuie o provocare.

Deși s-au inscris mai mulți, la start au fost 12 bufteni, mai mulți decât la edițiile trecute, cel mai bun dintre noi fiind Victor „Tzone” Petre, care a terminat pe locul 47. Poate data viitoare, organizatorii se vor gândi să premieze, intr-o categorie separată și cel mai bun buftean. Aș trage tare și m-aș motiva, doar să fiu felicitat și premiat de primarul Gheorghe Pistol, care de ce să nu recunoaștem, chiar susține sincer acest eveniment, deși nu ii aduce prea multe voturi.

Foarte așteptat și disputat a fost Crosul Copiilor, unde majoritatea participanților au fost bufteni, o excelentă metodă de a promova acest concurs!

Mai jos câteva poze cu buftenii care au participat: Florea Corneliu Paul, Chiriac Sabin, Petre Victor, Tobă Bogdan, Iulian Ichim, Frunza Andrei, LEPADATU LUCIAN, ORBU CRISTIAN, Dana Zaharia, DOGARU MARIAN, Robert Voicu. Au fost și la ștafetă două echipe, #TeamIubescBuftea, despre care nu știu nimic, și Ajungem MARI, locul 4, in care Marius Manole a alergat pentru educația copiilor din centrele de plasament!

Felicitări tuturor, concurenților, spectatorilor, organizatorilor, voluntarilor, și hai să ii convingem și pe alții să se alăture la triatlonul și semimaratonul din vară! La final, linkuri către albume foto.

[gallery link="file" size="large" ids="10023,10022,10012,10019,10021,10010,10013,10018,10020"]

.

18056988_1390889110957422_2660474275986217515_n

Semnează petiția! Buftea vrea apă curată la preț decent!

FOTO Bogdan Popa  FOTO fotonebunia.com FOTO Campionatul Sud-Est European de Duatlon – Buftea 2017 .]]>

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *