Adrian Stroe a inotat 11 km in Lacul Buftea în doar 3 ore!
Avem nevoie de un ponton amenajat acolo pentru sporturi pe apă căci e păcat să aveam o asemenea frumusețe de lac și doar să ne uităm la el. Trebuie să facem din lacul ăsta o atracție sportivă și turistică.
Printre cei care inoată aici e și Adi Stroe din Buftea, care a reușit duminică o performanță impresionantă, pentru o cauză nobilă. El a promis că pentru fiecare 1 leu pe care il strânge din donații pentru cauze umanitare, va inota câte 1m. A strans cam mult, ce-i drept, dar s-a descuracat, înotând 11 km în doar 3 ore! Fantastică performanță!
Adi are 32 de ani, născut și crscut in Buftea, și e programator intr-un start-up și vrea să ajungă la campionatul mondial de inot categoria masters de la Fukuoka, Japonia in 2021. L-am rugat să răspundă la câteva intrebări pentru expresuldebuftea.ro

1. Când, cum, și de ce te-ai apucat de sport?
R: Pot spune ca de inot m-am apucat in februarie 2017, atunci cand am inceput lectiile cu antrenor. Pana atunci nu am avut nicio legatura cu inotul, desi in naivitatea mea, consideram ca stiu sa inot, cand de fapt doar reuseam sa nu ma inec pe distante relativ scurte. Sincer sa fiu, nici acum nu cred ca stiu sa inot bine. Mai sunt multe de imbunatatit si de aceea continui sa lucrez cu antrenor. Mi-am propus sa nu ma opresc vreodata.
2. Spune-ne ceva despre cauzele umanitare pentru care ai inotat și cum functioneaza aceasta strangere de fonduri.
R: Chiar in vara lui 2017 am auzit de acest eveniment de strangere de fonduri, care avea ca pretext inotul, Swimathon Bucuresti. Este organizat de Fundatia Comunitara Bucuresti, menit sa sprijine diferite cauze sociale din Bucuresti si Ilfov. La inceput, organizatiile si grupurile de initiativa isi inscriu proiectele, apoi „inotatorii-funderaiseri” isi aleg proiectele pentru care vor inota si strange fonduri, iar sustinatorii doneaza o suma de bani pentru favoritii lor. Evenimentul propriu-zis avea loc la bazinul acoperit Dinamo, unde echipele incercau sau inoate un numar cat mai mare de bazine in 45 de minute. Era o zi cu adevarat speciala. Acolo se strangeau sute de oameni buni, cu pasiuni si valori comune, printre ei numarandu-se si celebritati sau sportivi de performanta. O priveliste foarte frumoasa.
Am ales atunci, in 2017, sa inotam pentru Asociatia Little People care ofera suport psihologic copiilor din centrele oncologice din Bucuresti si din tara. Acesta este al patrulea an in care ii sustinem tot pe ei. Cred cu tarie ca munca lor are un impact benefic extraordinar. Prin intermediul jocurilor, ii ajuta pe copii sa fie relaxati, sa stie impotriva „cui” lupta si sa nu le fie frica. Eu insumi am fost de mai multe ori sa-i vad „in actiune” pe voluntarii de la Spitalul Fundeni, unde am participat la activitatile de grup in camera de joaca si chiar la sesiunile de terapie in salon, in cazul copiilor ce nu se puteau ridica din pat. Noi, oamenii sanatosi si in putere, ar trebui sa ne simtim foarte, foarte norocosi si sa ne bucuram ca avem puterea de a ajuta alti oameni, animale sau mediul inconjurator.
3. Ceva special in pregătirea ta pentru această incercare? In ce a constat?
R: De cand s-au redeschis bazinele, am mers la 6 antrenamente de inot pe saptamana. Nu m-am pregatit in mod special pentru ziua de duminica, ba chiar pot spune ca mi-am ingreunat incercarea mergand sambata la o tura de 25 km in Muntii Piatra Craiului; m-a cam ars soarele si coborarea pe grohotis mi-a provocat o febra musculara la coapse. Noroc cu lacul si inotul, ca mi-au trecut toate.
4. Cum ți se pare Lacul Buftea, pe care sigur il cunosti foarte bine?
R: Am amintiri foarte frumoasae in Lacul Buftea. Era sa ma si inec in el, cu martori, inainte sa implinesc 10 ani. Am reinceput sa inot acolo in 2018 cand am m-am pregatit pentru primul triatlon. In comparatie cu alte lacuri pe care le-am vazut, mi se pare printre cele mai curate din zona, daca nu chiar cel mai curat. Apa are nuante de verde, dar nu are un gust sau un miros deranjant, cel putin pentru mine. Cu toate acestea nu pare sa fie amenajat deloc pentru sport sau agrement. Lacul are un potential foarte mare prin prisma pozitionarii, fiind foarte aproape de Bucuresti, dimensiunii – fiind potrivit pentru multe activitati sau concursuri, calitatii apei si bineinteles, frumusetii naturale. M-as bucura foarte mult sa-l vad ridicandu-se la adevarata sa valoare.
5. Cum a fost in lac timp de 3 ore? Prin ce ai trecut? Greu, usor, probleme?
R: A fost destul de usor, dar nici nu am fortat, fiind prima data cand inot o distanta asa de lunga. Acesti 11 km i-am privit in primul rand ca pe o parada in cinstea celor care au donat pentru Little People, si in al doilea rand ca pe o provocare pentru mine. Am avut antrenamente mult mai grele in bazin. Cine stie, poate la anul o sa fie mai dificil. Astept provocari, contra donatii bineinteles. Ma simt din nou foarte norocos sa am prieteni asa de buni incat sa renunte la alte planuri de weekend si sa vina la Buftea sa ma sustina, sa vasleasca si sa inoate impreuna cu mine, printre ei numarandu-se si cei doi antrenori ai mei de inot. Bineinteles, au venit sa ma vada si mama, tatal si fratele meu. Cu asa sustinere, nimic nu mai pare greu.
6. Ce urmează pentru tine pe plan sportiv?
R: Imi propusesem sa ajung la campionatul mondial de inot categoria masters de la Fukuoka, Japonia in 2021. Avand in vedere ca Jocurile Olimpice au fost deja decalate cu un an, nu stiu cand se va tine concursul. Nu imi ramane decat sa ma pregatesc in continuare si sa ajung sa intrunesc baremele de calificare la cat mai multe probe.



Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!