Taxe mai mari pentru terenurile și clădirile neingrijite
Salutăm hotărârea adoptată de Consiliul Local Buftea, prin care se impozitează cu 500% imobilele lăsate in paragină.
Este o măsură foarte bună, dar după reacția mai multor consilieri, care și-au povestit experiențele proprii in această privință, nu putem remarca decât că această hotărâre a fost propusă abia când ei personal au fost afectați.
Deși credeam că există deja o astfel de hotărâre, iată că abia acum se vor lua măsuri și in Buftea impotriva proprietarilor care iși lasă terenurile in paragină, afectând imaginea orașului și confortul vecinilor. Amintim aici priveliște dezolantă, animalele (șerpi, șoareci, șobolani, țânțari) care se pot inmulți in preajma locuințelor, gunoaie, dar și tot mai mediatizata ambrozie, o plantă care produce alergii grave, și care s-a dezvoltat foarte mult in ultima vreme in Romania, pe terenurile in paragină, in timp ce in majoritatea țărilor UE, e plantă de carantină și e combătute cu program.
Pentru toate imobilele (terenuri/clădiri) neîngrijite identificate pe raza oraşului Buftea se vor comunica documentele întocmite conform procedurii de lucru prevăzută la articolul 1, către Biroul Taxe şi Impozite locale, care va proceda la întocmirea proiectelor de hotărâre individuale privind majorarea impozitului cu 500%, conform Codului Fiscal.
Să sperăm că hotărârea aceasta va fi implementată corect, Buftea având numeroase terenuri pline de gunoaie (vezi foto sus), fără discriminare și fără teamă de a deranja pe cineva sus pus. Se vedem daca se va aplica si la terenurile primariei, lasate in paragina, dar denumite „spatii verzi”, cum ar fi cel din fata casei de cultura, fix la primarie, unde colcaie sobolanii.
Iată și procedura care stabilește cadrul general al acestei hotărâri:
]]>
O masura care ar putea determina multi oameni sa-si vanda terenurile. Cel care a incarcat in ultimii patru ani ar putea cumpara ce i-a mai ramas din oras. O hotarare inteligenta cu un initiator previzibil adoptata de consilieri care nu ne-au surprins nici de aceasta data.
Propunem schimbarea denumirii orasului in BUFTOL.
De ce ar putea sa-si vanda terenurile? Nu vad logica.
Este scris totul in documentul pe care l-ati publicat. Este destul de costisitor sa intretii un teren cu o suprafata de peste 5000mp. „Vegetatie abundenta” si „cadavre animale” se mai pot gasi pe terenuri iar indepartarea acestora costa. Costa si imprejmuirea desi este o obligatie legala supusa altor sanctiuni. Ceea ce nu a sesizat nimeni (daca hotararea a fost adoptata in aceasta forma) este termenul „etc.”. In urma unor „controale sau verificari”, comisia constituita „prin dispozitia Primarului” poate constata ceva etcetera („etc.” vezi document). Potrivit procedurii aceasta va intocmii Note de constatare comunicand faptul ca terenul este neangrijit datorita faptului ca s-a gasit etcetera pe teren. 😉 acel etc. (un cui, o coaja de banana, pene de vultur, in fine, etcetera) sau un teren neamprejmuit, gardul deteriorat in proportie de peste 50%, un motiv suficient sa ii poata imputa proprietarului un impozit de peste 500%. In acest caz, proprietarul poate contesta Nota de constatare probabil dupa ce ii va fi imputata suma (observati faptul ca, acea comisie constituita „prin dispozitia Primarului” nu prevede instiintarea proprietarului despre note de constatare: „vor fi inaintate catre Biroul Taxe si impozite locale”). Deci proprietarul poate fi pus, legal, in fata faptului implinit, de a plati un impozit de peste 500%? In aceste conditii va fi rentabil sa detii sau sa vinzi un teren in orasul Buftol?